- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Секс
- Размисли и страсти на тема секс.
Подкрепям мнението на miminko.
За мен един човек е готов за секс, когато:
-Най-малкото е навлязъл в пубертета и е физически готов
-Знае как да се пази от нежелана бременност и болести, предавани по полов път
-Осъзнава плътската и емоционалната страна на интимните преживявания
-Има съзнание за чувствата и нуждите на другия участник
-Секса намира подобаващо място както в живота, така и в мислите му
От неинформираност или неопитност, децата като цяло не отговарят на някой от гореизброените критерии. Ето някои погрешни разбирания и доводите ми срещу тях:
-Интимността е ненужна и това колко, и с кого правиш секс, не влияе на ценностите ни.
За мен обаче такава нагласа развива материалистично и повърхностно мислене; води до склонност към себепредлагане и руши личното достойнство; възпрепятства сериозното обвързване и умъртвява чувствеността.
-Щом се харесват, не бива да се ограничават и е правилно да си задоволяват нуждите.
Да, но децата на такава възраст са неспособни да създадът пълноценна връзка и, за да практикуват секс, трябва да са избързали преди да я има нужната близост, за да е истински интимно(взаимно) преживяване. Тогава цялата "връзка" се превръща в едно заешко бездушно клецане, което може да продължат да търсат и в зрелите си години.
-Не бива да се ограничават, какво толкова може да се случи? Е, децата са лесно раними.
От прекалено сериозните отношения може да пострада единия емоционално, а това крие риск да му се срине психиката и дори да си посегне.
-Днешно време съзряват по-рано и е нормално да правят секс.
Децата са си деца. Достъпът до информация може да е по-свободен и това предимство се използва за повишаване на сексуалната култура на дребосъците, но желанието им да се информират не съответства особено на възможностите, които им се дават. Чисто статистически, децата нямат нужната култура на 12-13 години, тогава обикновено започват да се интересуват по-живо. Някои дори не са се развили достатъчно. И дори да има изключения, те са пренебрежително малко, затова без задръжки мога да кажа, че нямат абсолютно никакъв опит и представа за любов и взаимоотношения, а по гореизброените причини това е пагубно за връзка със секс.
-Някои по-големи хора също разбират толкова, но си правят секс.
Аз написах критерии за това, кога смятам, че един човек е готов. Колкото по-възрастен, толкова по-голям шанс да отговаря на критериите, но съвсем очевидно, без гаранция. За мен грешните представи съсипват човека като личност, а всеки родител носи отговорност да предотврати тези проблеми за собственото си дете чрез добро възпитание.
Интуитивната ми преценка е, че към 14-15 годишна възраст момичетата вече са по-навътре в нещата и по-съзнателни, тоест по-готови, момчетата към 16-17. Не е критерии, по-скоро е наблюдение и е пречупено през моята субективност.
Не на последно място искам да кажа, че дори да не одобрявам сексът между дечурлига, за мен е напълно нормално да ги вълнува това. Има голяма разлика между това да мислиш и да правиш. Дори намирам за по-ненормално да мислят за уроци, кариера и отговорности, отколкото за секс. Това не смятам, че им се отразява на детството или дълготрайно на психиката, а напротив, интересът води до развитие.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.