.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 7 от общо 7
    Голям фен Аватара на Vesk0u
    Град
    Монтана

Филология, Приложна лингвистика или Лингвистика с ИТ?

Въпросът ми е - кое според вас (а може би в този форум има и студентите с някоя от специалностите) е най-добре да се учи? Английска филология, Приложна лингвистика или Лингвистика с ИТ? (последната специалност май я има само в ПУ). По принцип искам да следвам Английска филология в СУ, обаче миналата година е имало 100 места - 70 за жени, 30 за мъже. Ако и тая година е така, сигурно местата ще се запълнят още на първо класиране, а да не говорим, че бала (за първо класиране) миналата година е бил 26 и нещо от 30... Та, като резервен вариант ще кандидатствам Английска филология или Лингвистика (една от 2-те) в ПУ, но искам да чуя мнения за тези лингвистики.

Случайно в този форум да има студенти в Пловдивския Университет?

Повече от фен
    Ъъъ. Ти възнамеряваш да учиш за едната диплома/работа или защото ти се учи и имаш желание да се развиваш в дадена област. Щото като питаш кое е най-добре да се учи...

Мега фен Аватара на Chacho
    И защо точно лингвистиката те влече, какво очакваш от нея? Щото ми се струва, че малко не си наясно какво представлява.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Град
    Монтана
    Не, не. Не съм само за дипломата, колкото да изкарам "виШу!"... Искам да се реализирам като преводач или нещо от сорта, но не и учител - само не учител. И да, наистина не съм запознат с това какво точно представлява лингвистиката, като специалност в университетите. Ще съм благодарен на този, който ми разясни. По принцип английският доста ми се отдава, за това съм решил през тези няколко години на следване да направя всичко възможно да дръпна доста, но пък си мисля, че ще съм по-конкурентоспособен, ако владея и втори език, и тук идва лингвистиката.

За единия преводач да станеш, чак пък лингвистика да искаш да изкараш. Това е като да искаш да се научиш на висок скок и да запишеш теоритична физика.

В английска филология има предмет "Превод" (всъщност няколко предмета и симултанният превод е много търсен, но той май е при магистратурите). Лингвистиката пък е друго нещо, което ще учиш по време на бакълавъра и там се занимаваш с това, как възникват, работят и се променят езиците. Стига се много по-дълбоко от това, което си представяш. Няма да учиш правилца с изключенията им, понякога ще учиш нещата толкова теоритично, че ще ти е трудно да схванеш практичното. И не, че не е полезно, но може да ти се стори, че следването е "пълно с излишни глупости", което би означавало, че малко ще са ти задигнали летвата и излиза извън рамките на нужното за теб. За да учиш лингвистика, трябва да се нагласиш, че искаш да учиш, а не непременно да работиш. Достатъчно хора, които влизат да учат англ. филология вече могат да работят, вътре влизат за знания и да изучават наука. Ако това те влече, според мен тогава има смисъл да се отдаваш на лингвистиката.

Та като цяло, ако искаш превод, английската филология е добър избор, но лингвистиката може да не е най-ползотворния предмет за теб. Литературата дори би ти помогнала повече.
    Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.

Град
    Монтана
    Леле, леле! Всеки ми казва различно! До преди малко разговарях с един, който е даскал по английски и е завършил английска филология, и каза че никак не е доволен и ми препоръча "Лингвистика с ИТ" в Пловдивския.

В СУ има английска филология и на по-високо ниво лингвистика няма да намериш.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си