- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- В какво вярвате?
И кое по-точно си усвоил? Разкажи де, интересно ми е. Предполагам няма нужда да те осведомявам за становището на науката за споменатите астрални проекции, телекинеза и прочие?
Относно темата с тълкуването на библията: разглеждала съм подобна литература специално от сектора "Религия" отчасти заради форума и това, което ми направи впечатление е, че различните автори също имат различни мнения по дадени въпроси един от друг. Следователно независимо дали се занимаваш професионално с тълкуване на библията или си обикновен вярващ винаги ще намериш начин да изтълкуваш написаното така, че да постигнеш съответствие със личните си представи.
Не само, че преди векове хората са измислили бог по свой образ и подобие, но процесът продължава и днес, дори тук в този форум. И не говоря за персонификация на бог, а за божествените 'правилни' разбирания спрямо всеки един въпрос, позволяващ свободна интерпретация. Досега не съм срещала религиозен да каже "Според бог нещо е по един начин, според мен е по друг, но ще приема неговата позиция само защото е бог". Вие щяхте да имате сравнително еднакви виждания за света дори без да сте чели библията, защото въпросните са резултат от възпитание, среда, гени и какви ли не фактори, не от прочитането на една книга, дори и тя да е оказала някакво влияние. Не коментирам съществуването на бог в момента, нека съществува, но вашите разбирания нямаше да са коренно различни, ако не знаехте, че той съществува. Мисълта ми е, няма универсално обективно и единствено правилно тълкуване на библията, защото в нея всичко е въпрос на лично мнение, произлизащо от разликите във личностните характеристики на вярващите. Затова има толкова различни богове, религии, деноминации и различия между отделните им последователи. Затова и този спор е обречен, докато религиозните не го проумеят.