Nam3less3, имам усещането, че ти или не ме разбираш или не искаш да го сториш! Повтарям за последен път. Когато придаваш човешки черти на Бог, то той не може да бъде нищо повече, освен човек! Опитай се да го проумееш. Казваш, че християнският Бог не е човек, което не е вярно, но аз си затварям очите и казвам, че е вярно, за да ти угодя. Казвам и друго. В представите ти Бог може да няма човешко лице. Може да си го представяш като нещо необятно, но в мигът, в който кажеш, че той е благ, смирен, всеопрощаващ, справедлив... В този миг твоя Бог се превръща в човек, независимо, че във въображението ти е нищо/всичко!
Исус го приемам като духовен водач. Умен човек наел се със задачата да проповядва мир и разбиране между хората. Чувствам се леко гузен, че на няколко пъти те нападах словесно и ти казвам, че не е било с цел да се изтъквам на твой гръб. Не си бил стъпало, върху което съм стъпвал.
Самото ни съществуване е достатъчно по себе си. Това, че дишаш е Бог! Това, че на 3000 метра под земята са намерени живи организми, вид червеи, също е Бог! Това, че живееш уж привидно праведно е заслепение!!!
И отново, за да ти угодя ще цитирам Библията и ще тълкувам, защото е мъдро послание, написано от човешка ръка, продиктувано от човешки ум.
„Защото, който има, на него ще се даде и ще има в изобилие; а който няма, от него ще се отнеме и това, което има.“
Матей 13:12
Под имащи тук разбираме хората, които са доволни, че са тук! Които не ламтят за много, а са доволни на малкото, защото няма кой да им отнеме малкото, което имат. Когато някой им отнеме и малкото, което имат, те отново ще са доволни, защото никой не може да им отнеме малкото останало, което имат. Разбираш ли, когато си така настроен, че имаш — само ще ти се дава. Бъди доволен, че си тук и сега! Това е имането, за което пише Матей!
Когато живееш с надеждата, че след смъртта ще получиш нещо повече от това, което ти е дадено на Земята ( правото да съществуваш, да дишаш!), то ти обричаш себе си на немотия и ти се взима все повече и повече. Защото и да ти се даде ти пак ще си нямащ. Ще си купиш скъпа кола, но след това ще поискаш яхта. Ще получиш и яхта, но след това ще поискаш кораб. Така ще си заминеш от тоя свят. Материално вечно имащ и получаващ, но духовно вечно нямащ! Накрая умираш неудоволетворен от живота с илюзията, че в рая ще бъдеш блажен! Знаеш ли къде отиват според Библията неудоволетворените? Сам ще сетиш!
С най-добри чувства се разделям с теб и тази тема и с очакване да побъбрим по някой друг въпрос. До скоро, приятел!