- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Испански език *спешно*
абе жужъл нема ли вече http://wiki.answers.com/Q/How_do_you...sin_in_spanish
Tú eres mi primo. !!!!!
Глагола SER вземи да научиш и го различавай от ESTAR !!!
yo SOY
tu ERES
él ES
nosotros SOMOS
vosotros SOIS
ellos SON.
И да, въобще не слушай гугъла, че ще ти се смеят в училище ;р
Едит: Както е показано в примера горе пак е добре, щото испанския не е като английския и може да не уточняваш аз, ти, той.. самия глагол си го показва. Тва предполагам, че вече го знаеш, ама аз да ти кажа пак, за всеки случай ;р
Последно редактирано от djipsito : 04-17-2012 на 19:29
Първоначално написано от antifashionshit
Ако ти е трудна разликата м/у ser и estar, кажи и щи обесня. И двата са глагола "съм". Тъй де, квото искаш, ама не ми давай да ти правя домашните, само мога да ти ги проверя ;д
Баси как искам да давам частни уроци...![]()
SER вече ти го спрегнах.
ESTAR - (yo) estoy, (tu) estas, (él) está, (nosotros) estamos, (vosotros) estáis, (ellos) están.
Така, и двата глагола са глагола съм. Можеш да кажеш - Yo soy alto (Аз съм висок) или Estoy resfriado (Настинал съм). Разликата е, че SER се използва, когато нещо не се променя. Например, ти си висок и винаги ще си висок, не може днес да си висок, утре да си нисък. ESTAR се използва, когато нещото е временно, например, днес си настинал, ама другата седмица няма да си настинал. Така де, не можеш да си вечно настинал.
Да. За епитетите по принцип се използва ser. Eres un gilipollas, eres una puta, eres un cabrón...
Или "Машина си, човече" - Eres una máquina tío. ИЛИ Estás hecho una máquina. Зависи как го казваш. Ако ползваш и глагола hacer, се слага estar. Ама тва само в тия случаи.
Estás buena. - Яка си. Estás super buena - Супер яка си.
Eres buena. - Добра си.
И така нататък..
Едит: Всъщност, тва с hacer го зарежи, да не се объркваш. Въпреки че важи.
Последно редактирано от djipsito : 04-17-2012 на 20:46
tu eres mi primoMоже и tu es mi primo
Но първото е, когато говорим по принцип, а второто, когато е за момента на говорене или близко до момента на говорене.