вижте сега, на тази тема можем да си плямпаме до второ пришествие, просто защото, както аз и вие казвате, че чалгата промива мозъци, така и, ако посетите някое "елитно" столично заведение от типа на Най, Дай и така нататък, ще твърдят, че хеви метъла, примерно промива мозъци. Особено ако в тази тема влезе някой чалгаджия. МОЕТО мнение е, че чалга има, имало е под един или друг вид, и ще има (уви).
Чалгата е стил музика (или стил композиция от звуци), която е изключително подходяща за слушане в три случая. Първият е, ако принадлежиш на една много добре позната нам малцинствена (да, бе) етническа група, която няма да споменавам коя е. Просто защото в чалгата пеят главно нейни представители и защото това, което се възпява в чалгата, много точно изобразява начина на живот на тези хора - ядене, пиене, бой, секс и кючеци. Вторият случай, в който е много подходяща, е, когато си на възраст между 11 и 16 години, комплексиран си, тепърва откриваш за какво, аджеба, служи това интересно нещо между краката ти, много се радваш, когато чуеш някоя нецензурна дума и си мислиш, че като слушаш хаус и чалга, ще станеш много популярен сред себеподобните си. Лошото е, че много обеднява културата на подрастващите.
Третият, най - подходящ случай, е този, в който изпада почти всеки. И аз съм изпадал в този случай. Пиян си на мотика, кефиш се на някакъв купон, абсолютно ти е все тая какво бръмчи на фона, около теб има много чалгари и така - чалгата става подходяща.
Не мога да кажа, че промива мозъци, защото, за да седнеш да я слушаш, според ме, ти вече си с промит мозък, или поне едноцифрено ай кю.
За да уточня, не смятам всичко, което повечето хора наричат чалга, е чалга. Има поп - фолк песни, които граничат с естрадата, има такива, които са много подходящи за маса, но те не са просташки, те са закачливи, имат смисъл (някакъв), приятни са за слушане при определени обстоятелства. Малко са, но ги има.
Та така, чалгата не контролира нищо. Тя може, при прекомерна употреба, да те направи по - тъп, много по - ограничен, с много по - малка обща култура, в общи линии - боза.
Но това си е мое лично мнение, не го налагам на никого
Доста се поплюнчи със заучени фрази и накрая не излезе нищо.
Това се търси - това се предлага.
Научете се да правите разлика между чалга-музиката (която е част от...) и чалга-културата.
Как беше лафа? "Не си тъп, защото слушаш чалга, слушаш чалга, защото си тъп..." :Д