- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- строги родители
Здравейте аз съм на 13 години лятото ще направя 14.Наистина се нуждая от помощ защото родителите ми са страшно строги.Това е защото баща ми е арабин а майка ми е българка.
В момента живея в Англия.И лятото ще се прибирам,но вече нямам такова желание ,защото баща ми ще идва с мен а майка ми ще остане тук.Проблемът е че той иска да съм типичното арабско момиче.Но аз не мога защото живея в различна среда.И ми е казал че ако искам лятото да се прибера в България трябва да спазвам правила:
1.Без разголени дрехи ( под разголени дрехи той има предвид потник без презрамки , рокли,поли и къси панталонки)
2.Без да излизам с момчета дори да сме само приятели
3.До 8 часа навън
4.Трябва задължително да познава момичетата с които излизам, защото си мисли че ако пушат или си имат приятел и аз ще стана такава.
5.Ако излизам да не ходя на кафе ,защото си мисли че ще пия алкохол и съм прекалено малка за да ходя на кафе.
Моля ви дайте ми съвети какво да направя защото се чувствам много гадно.Вече съм 1 година в Англия и искам като се прибера да си изкарам много хубаво.
Опитай се да поговориш с него. Покажи му, че вече не си малкото му момиченце и трябва да ти дава нужната свобода. Пък и ти не си напълно арабка и доколкото разбрах дори не живееш там. И аз съм на 13 /края на лятото ще навърша 14/, обаче не ми правят проблем за нито едно от горе споменатите "правила". Та с една дума - говори с него!![]()
Това не опира до възраст, а до принципи и вярвания. За арабите това да се разголваш е недопустимо. Това, което баща и иска от нея, като арабин, е напълно разбираемо, и не е защото "тя му е малкото момиченце", а защото така са го възпитали и в това вярва.
Авторке, не мисля че ще можеш по някакъв начин да му промениш мнението/вярванията.
Дриймърче, точно това бях тръгнала да пиша, но си ме изпреварила. И аз не мисля, че ще успееш да му промениш вярванията, опитай да говориш с него или с майка ти, но не очаквай нищо.
Everything changes, but beauty remains ...
emi twa e problema che predi da doida v angliq maika mi mi napylni glavata s prostotii kaza mi che toi shte se promeni i che samo da otida v angliq vsichko shte byde nared. a az doidoh tuk pyrvite 3 meseca vsichko beshe nared i izvednyj toi zapochna da mi kazva kakvo da si oblicham i taka natatyk a az bqh okolo godina i neshto bez tqh smsl jiveqh v bg s baba mi i dqdo mi i ne bqh mnogo poslushna i qvno zatova toi e prekaleno strog s men i iskam da mu dokaja che sym se promenila i moje da mi imat doverie no neznam kak a ako govorim za maika mi tq izobshto ne beshe takava a sega se promeni i zapochna da stava kato nego ..
Пиши на кирилица. Тя е задължителна.
Нъц *клати глава* Няма да успее.
Вярата не се променя с местожителството.
Ние имаме арабско момиче в курса в унверситета. Уникално добричка и търпелива е, много принципна, носи си забрадката и спазва всичките традиции. То е до възпитание. Ако баща ти възприема, че разголването, гаджетата и тн. правят една жена нечиста, няма да си смени мнението просто, защото си в Англия.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Acanthoscurria geniculata![]()
Радослав![]()
Това е живот.. Какво да ти кажа. Знам, че се срамуваш, но все пак трябва да го превъзмогнеш, защото все пак си е арабин, а те са такива. Аз мисля, че той ще ти даде едно възпитание, което 80% от българите го нямат, и ти един ден ще се гордееш с това. Послушай ме![]()
Не че е лъжа, че си малка и особено нещата с притеснението за пушене и пиене са си абсолютно нормални. Да не говорим , че по български закон, нямаш право да си навън след 22:00, така че и часа е напълно разбираем. Обаче не си мисли, че нещо ще се промени в отношението му, особено по повод на обличането. Това е начин на възпитание и трудно би се променило от негова страна.
Познавам това момиче и докато си живееш в Бг беше доста разпусната, пушеше, хоедше по купони, хващаше се всеки, ходеше много разголена за възрастта си т.н. И мисля че баща ти с право ти е казал това ;;щщщ
Е, като се притеснява съвсем да не я пуска да ходи на кафе ли? Ми не е много голяма все пак, обаче другите като ходят е кофти да не я пускат /принципно казвам/. Това дали да пие и пуши или не са неща, които тя сама преценява и като не я пускат да мърда от тях не могат да я спрат. Като реши да пуши и да се напива може да го прави на училище /примерно да избяга от училище и така/ и от там ли ще я спрат? Не мисля, че е правилно това държание от страна на родителите. За другите неща съм съгласна, обаче да не пускаш детето си да излиза е отвратително. И да, знам че ще кажете "ма ти кв'о знаеш на 13 години кое е правилно и кое не" де факто мога да асимелирам нещата и да разбера като наблюдател, че това е глупаво.. :д
Искрено ти съчувствам. Майка ти ти е направила адски лоша услуга, омъжвайки се за арабин. Единствената ти надежда е да си намериш университет или колеж възможно най-далеч оттам и да се надяваш да не се опитва да ти определя бъдещия съпруг.
Идвай си в България и излизай. Той не може да знае дали ходиш на кафе или дали има момчета в компанията. Запознай го с приятелки, а ако поддаде, покани няколко момичета и едно момче вкъщи, за да види баща ти, че няма да те изяде.
На 13 никой нормален родител, който поне малко му пука, няма да си каже: Е, пушенето и пиенето си е нейно решение!
На 14 съм яла един от общо 2та шамара през живота ми точно заради нещо такова и се радвам, че е така.
Вярно, че сега карате по-тежки пубертети от нас (най-общо), но яко се изхвърляте понякога. Не сте големи. Набийте си го в главите най-накрая. Порастването не значи да са ти напъпили цици. Значи, че си поел отговорности. Те те правят зрял човек. Лапета на по 12-13, които след даскало, след като са избягали от 3 часа, се пльосват пред компа и пушат цигара след цигара, обсъждайки с Мимето в коя детска дискотека ще е следващото "разбиване", докато чакат мама да сготви, не са големи. Без значение на какви токчета се катерят.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Родила си се такава и няма промяна. Най-много да те утрепат за неспазване на традициите...
Хахаха, това ме разби !!Ю
По темата: SisiStrange е права. Даже и на 16 години да станеш той пак ще се държи с теб така. Просто това са им традициите, пък и както казах по-горе, мисля че ще получиш по-добро възпитание. Мислиш ли, че нещо ще стане като ходиш с къси панталонки и "сутиен" по улицата ? Няма да ти казвам какво си мислят момчетата (от моя гл.точка). Ако искаш да си "поредната", твое си решение![]()
Какво си мислят? Като е 40 градуса лятото да тръгна с дълъг ръкав и дълги дънки ли? Ако според теб това прави някоя жена "поредната", вземи си хвани един мъж, чиста работа.
И какво по-добро възпитание ще получи?! Да й минат младините в ограничения и забрани. Да, в момента е малка за такива неща, но като стане на 18-19 ще бъде същата работа, а тогава е абсурдно родителите да ти се месят до такава степен, че да ти забраняват да носиш рокли, поли и т.н.
Както каза PinkPan7her
"Come and take a walk on the wild side,
let me kiss you hard in the pouring rain
you like your girls insane..."
Като не си била послушна при баба си и дядо си, а искаш да си върнеш доверието му, ще следваш това лято неговите правила. Прибирай се в 8, недей да пиеш и да пушиш и се дръж прилично. 1-2 месеца търпение и благоприличие могат да възстановят мнението му за това, че си добра и отговорна. Що се отнася до дрехите и без поли и къси панталони можеш да минеш. Обличай си блуза над потниците и тениските, а когато ти стане горещо я свали и си я преметни през раменете. Не е чудо голямо и да го запознаеш с приятелките си. Драма няма. Въпросът е как ти възприемаш и тълкуваш нещата.
Виж сега, тя самата каза, че не е била послушна и т.н. Ходи на кафе etc. Знам какви са момичетата на нейната възраст и знам също, че тя не ходи с тези къси панталонки само и единствено заради жегата. С "поредната" малко избързах, защото не я познавам. Пък и на 18 години тя вече ще е пълнолетна, следователно ще може да сложи край на този ужас. Тя не е в Арабия, това означава, че законите не са като бащиното й мислене. На 18 си пълнолетен и законите могат да те защитят.
А за облеклото - поговори с него, изложи фактите, кажи му как се обличат другите, къде ходят, какво правят, кажи кое е нормалното за българите и кое не е.
Авторке, какво за теб е да си изкараш "много хубаво". Без да разбера това, не мога да дам мнение.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Е, стига де, мъжките няма как да го разберете. Момичетата сме суетни същества и колкото и да седнете да го отричате, това ви харесва в нас. И моя приятел ми се смее като кажа, че искам да си купя нещо ново, а гардероба ми прелива, но и той обича като се появя с нова рокля и може да си ме разхожда по улиците с гордост.
Айде да не са къси панталонки, макар че защо не? К*рвенско ли ви се види наистина едно момиче да сложи къси панталонки? Аз така си ходя на планина, за да се изпека. Чудо голямо.
И без панталонките, всяко момиче и е хубаво да се издокара в рокля, в някое потниче, полички... Ми доставя удоволствие.
Lasiodora striatipes
Grammostola rosea
Cyclosternum fasciatum
Brachypelma emilia
Радослав![]()
Драма е, защото няма никакъв смисъл това да й бъде забранявано. Лятото, в бг, всички ходят така, тя няма да е изключение и няма да изпъква.
Ако на мен някога ми бяха поставяли такива ограничения (родителите) , то сега изобщо нямаше да комуникирам с тях.
За пушене и пиене, окей, ама тва с кого да излиза и как да се облича - изискванията минават някои граници.
И се сещате, че накрая момичето като види свобода, в един момент, ще си навакса рязко всичките години "затвор", а това ще е опасно вече.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...