- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Кандидатстване с информатика
Здравейте, така сега след като взема матурите ( в което съм убеден на 90% ) остава да измисля с какво точно да кандидатствам за висше, мисля си като начало да е информатика, най-малкото защото от 8 до 10ти клас имах 5 и 6ци само по ИТ , другата причина е че както се казва в това съм най-силен. Имам обаче няколко въпроса.. ако може от такива дето са влезли с тази специалност, ако не поне с запознати с това. Първия ми въпрос е, някой знае ли самия изпит много ли е труден и то е ясно че има доста математика, ама г/д какво включва изпита като цяло ? Ако си си взел задължителния изпит с добра оценка , или пък с по-слаба.. гледат ли ти оценките от дипломата за средно образование и кои по точно , тоест ако оценката ми от изпита мога ли да вляза направо с нея, или пък ако дипломата ми е добра мога ли да вляза без изпит ?
Я преди да те съветваме ни кажи бързичко, хареса ли си университет?
Математиката е върху всичко, което се изучава в гимназиалния курс.
От дипломата обикновено се гледа само математиката, но може и за нея да си затворят очите, ако си карал матура. В СУ например оценката от дипломата се удвоява, а оценкате от изпита - утроява. Накрая се събират и получаваш състезателния бал.
И много сериозно се замисли дали информатиката е за теб. Много по-различна е от ИТ.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
За жалост в Търновския, знам че е по-различна , но просто информатиката по ме влече ако мога така да кажа, тоест каквото и друго да уча , ще го уча просто само и само да завърша висше, а не защото искам ! Матурата ми няма да е по математика, а годишните оценки по математика 8-12 или от 9 не съм сигурен от кога се смятаха, под 4 нямам в смисъл само 9 клас беше 4 , а другите години бетон 5 :Д !
Чачо, оценката от дипломата се взима само веднъж *
Иначе, изпит по математика се държи и за ТУ, и за СУ, и във ВТУ. И диплома сигурно ще ти искат.
Информатиката не виждам как може да те влече.
Висше, само заради висшето, не виждам как ще ти влезе в употреба, освен ако не си някой програмист на свободна практика, или някакъв собствен бизнес, етц.
Ако учиш информатика и учиш като хората, можеш да изкараш повече пари, от колкото ако го завършиш само ей така.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
Имам само още 1 въпрос, значи мисля да кандидатствам с комютърни науки и ако там не се получи с философия, защото там мога да вляза без проблем с дипломата, но искам да попитам за компютърните науки как да си изчисля бала, смятам математиката от дипломата ( но не знам от кои години ) + оценката от изпита и някои от другите предмети взимат ли се ?
Малка поправка искам да внеса. Ти не кандидатстваш с информатика, а за нея. Кандидатстването става с Математика. Така че може да имаш и 9-ки по ИТ, но ако математиката ти куца, просто забрави.
Днес като звънях в университета да попитам за тия работи ми казаха че за комп.науки се взима първо оценката от изпита по математика и се удвоява, а после се взима и оценката от дипломата за средно по информатика или ИТ .. поне така ми казаха от там! Имам предвид че не мисля да кандидатствам точно с Информатика, защото доста трябва да си на ти с математиката, докато в комп. науки пак има математика, но не е чак толкова много !