- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- "Расовите" Философски течения - Пояснения + Помощ
Здравейте!
Надявам се да съм пуснал темата в правилния раздел, ако не съм, се извинявам, но просто не видях някой раздел, който да ми изглежда "по-правилен" от този, за нещото, което смятам да питам.. Та, да отидем и на самия въпрос.. :
Трябва да събера информация относно философски течения свързани с човешките раси. Като пример и опорна точка ми беше посочен "расизмът". Ако някой е по-навътре във "философията" нека помогне, написвайки имената на няколко течения ( на български и на английски ако е възможно ) и да даде малко информация в какво точно се състои ( това спада към незадължителната част ).
Е, май е това. Благодаря предварително!
Просто трябва да отвориш уикипедия на racism толкова ли е трудно?
А иначе расови течения няма, само разлика в това кой кого дискриминира и защо. Нацизмът примерно е с идеология че "арианската" раса е над всички други, в миналото християни и в настоящето мюсюлмани дискриминират евреите заради религия, библията се е използвала като рационализация на робството на неграта, в източните страни има доста дискриминация спрямо социални касти и рангове или различните от "расата" хан и тн
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
"Закачката" от първия ред не смятам да коментирам.
Темата ми беше зададена по този начин " Философски течения относно човешките раси", което ме навежда на мисълта, че освен расизмът, който на всеки е ясно какво е, трябва да има още. Примерите, които си дал/а са добри, но на мен ми трябват и наименованието на самата "дискриминация" т.е. расизмът е насочен срещу чернокожите, нацизмът е съсредоточен в идеологията на превъзходството на арийската раса над останалите и е насочен основно срещу евреите ( въпреки, че основната идея на Хитлер е била домогването до техните финансови ресурси, но това е друга тема.. ).
Какви са термините, които се използват относно другите видове дискриминация, които си посочил/а ?
Има само и единствено дискриминация. Това което варира е основата ѝ - може да е на расова основа (и може да е черни да мразят бели, не е запазен само за нас) иначе казано расизъм, на кастова, на възрастова, полова и тн
Нямам идея какво по дяволите трябва да означава философия свързана с раси, нито пък и гугъл. Ако сте говорили нещо в час или някой съученик да ти каже ще те спаси, но иначе г-жата ти трябва да е откачена
“It is only when you refuse to give in with all your heart that you begin to transcend your humanity. ”
The Bird of Hermes
Наистина малко не схващам кво говориш но примерно геноцид.
Той пак може да е на расова основа.
Има и демоцид-разрешено и окуражавано от правителствата,медиите и самата държава унищожаване на хора от определена раса,националност,религия и т.н.За демоцид е примерно арменското клане отпреди близо 100 г,насилствения глад по заповед на Сталин в Украйна от 30-те,зверствата на кхмерите на Пот пффф кво друго убииствата в Босна.
Термини-ами пр. унтерменшен (подчовеци)
Тва е за евреите,а за циганите дори нямат думи,щото не са ги смятали за хора.
Niggа-чернилка,негро,печка (обида от бял към черен)
Wigga-wana be nigga-обида към бял,който иска да е черен
Дано съм помогнал ахахах
Последно редактирано от JungleJaguar : 06-12-2012 на 14:12
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
винаги досега основен тенденционален фактор в това отношение са били/бяха добрите и лошите впечатления на хората спрямо познатите им раси, а самите впечатления са базирани на човешките възгледи за света, обаче това е от гледната точка на човека, докато от гледна точка на правилната вяра никога не е имало лоши раси, но само последствия от грехът т.е. от верческото/духовното беззаконие
например, имало е хора, които са мразили определена раса само защото един или няколко нейни представители са били известни с лоша слава, докато Словото на истинският Бог разкрива че от грехопадението до сега е имало невидими за физическото зрение сили, които са действували чрез верческата/духовната/окултната активност на неправедните духовници/духовни работници, и че именно това явление е причината за наличието на зло(-то) в света
Последно редактирано от npp : 06-12-2012 на 18:04
@npp, хубаво е, да не пишеш във форума, когато усещаш, че се консултираш с "гласовете" в главата си. Просто не е нормално всичките ти мнения в този форум да са от сложни съставни (безкрайни или без определено начало и край) изречения, в които използваш непрекъснато по объркващ начин сегашно/минало свършено/бъдеще/минало несвръшено/минало неопределено/минало предварително/бъдеще в миналото/бъдеще предварително/бъдеще предварително в миналото времена и безмислено използване на синоними (пр. "верческото/духовното")... Объркваш тийнеджърите, а и сигурно си на около 40...
Внимание!
Може да се отбележе, че предходното ми мнение не е редактирано по никакъв начин!
Не съм предлагал на npp да се самоубива!
@npp, нямам нищо лично против теб. Това е просто форум. Но замислял ли си се до къде ще стигнеш, ако действително аз и многото хора тук сме прави, че наистина ти хлопа дъската. Цитираният отговор нагледно показва, че сам си предлагаш изход в суицидни намерения, които никой не ти е предлагал. Множество хора с твоята болест завършват именно така.
Моля те, изгледай търпеливо тази лекция и се запитай дали нямаш нужда от помощ!
http://www.youtube.com/watch?v=nEnklxGAmak
Същественото за теб започва след 23-та минута.
Отговарям ти като на човек, с ни най-малко пренебрежение или желание за гавра. Всеки има нужда от помощ понякога, било то и от непознат или чрез форум...
каквото и да съм написал, не съм искал да заплашвам никого, нито с самоубийство, нито с убийство, но дори и да съм болен, ти предлагаш ли някакво нелошо за мен лечение?, защото едно е да кажеш на някой че има нужда от лечение, а друго е да можеш да му предложиш такова, което е достатъчно ефикасно и приемливо за него, плюс това, какво те кара да си мислиш че причина за самоубийство може да бъде единствено някаква болест вписана в официалният наръчник на душевните разстройства, но не и просто систематичен психически тормоз или някаква крайна безизходица?!, досега света бе пълен с всякакви мрънкачи с множество суетни изисквания към други(-те) хора, обаче аз не съм нито аладин, нито джинът от неговата вълшебна лампа, за да мога да изпълня всякакви капризи на суетните лигочи, така че това кой е нормален и кой луд не е лесен въпрос, понеже суетните досадници също не изглеждат напълно нормални
Защото ти бяха необходими цели 153 думи в последното мнение, вместо да ми кажеш в прав текст, че според теб се правя на интересен и смяташ, че те обиждам. А това можеше да го кажеш без да говориш за суетни досадници, лигльовци и самоубийства. (броят на думите, които хабиш, за да кажеш нещо може да сметнеш чрез това http://allworldphone.com/count-words-characters.htm) Така че, съветвам те, следващия път, когато се опиташ да кажеш нещо по някоя тема, да видиш колко си изписал в едно толкова дълго изречение в типичен за болен от шизофрения стил и да помислиш пак дали не може да съкратиш думите. Ти били изтърпял събеседник, ако не знаеш къде свръшва мисълта му или поне не би ли помислил дали той/тя няма някакви ментални проблеми виждайки такъв поток от мисли, които понякога са несвързани с нищо? (както в случая заговори за някакви джинове и вълшебни лампи).
Ако имаш нужда от лечение, аз не мога да ти предложа такова, а не съм и специалист. Просто поне се опитах да ти подскажа за симптомите, които наблюдавам в теб и те линкувах към една страхотна лекция по-горе, която при възможност е хубаво да изслушаш. (надявам се разбираш английски).
има си хас лигоча да е специалист по лечение след като целта му е да "олигави" някого, а не да почита, но знае само да показва превъзходство казвайки: "имаш нужда от това, или онова, понеже виждаш ли ме какъв трябва да си", обаче въобще не е в състояние да придаде истинско съвършенство, защото истинското е доброто, а не някакви философии за правилна и неправилна поза/постановка на десницата, добрия човек показва любов, а лошият дели нещата на превъзходно поведение и старомодно, или брои думите, но не внимава на онова, което се казва с тях
Последно редактирано от npp : 06-13-2012 на 08:46
Не ти бях дал да гледаш философии, а лекция по медицина. Явно е, че не обръщаш никакво внимание на чуждото мнение, макар и то да може да се окаже в твоя полза. Всичките ти мнения са пълни с параноя. Говориш постоянно за това, че де факто човек няма свободна воля (всичко вече се е случило и пак ще се случи, че Бог се също се преражда с началото на всяка "нова" вселена, гибел за душите не следващи божиите закони в края на всеки цикъл и все пак повторното им появяване в "новата" вселена, където те пак ще направят същите грешки и така до незвестен брой повторения...). Някога препрочитал ли си си старите мнения? Питам?
Не знам, той да каже.
лошото е че ти все още си мислиш че голямата разлика е между духовното и недуховното, обаче колко по-голяма е разликата между духовното на "Светлината" и духовното на "тъмнината", след като именно верческото/духовното беззаконие е грехът, за който се говори от началото до края на цялата Библия
"на нас Бог откри това чрез Духа(т.е. на нас истинският Бог откри своята Правда чрез Своят Дух); понеже Духът издирва всичко, даже и Божиите дълбочини(т.е. понеже именно Св. Дух е нещото, (чрез) Което (Бог) ни пред(о)ставя всичко (онова), което (Той) е определил да получим от Него). Защото кой човек знае що има у човека, освен духът на човека, който е в него(т.е. в същия човек)? Така и никой не знае що има у Бога, освен Божият Дух. А ние получихме не духа на света(т.е. не духа на "тъмнината"), но Духа, който е от Бога, за да познаем това, което Бог е благоволил да ни подари; което и възвестяваме, не с думи научени от човешка мъдрост(или: от човешка(666) вяра/духовност), но с думи научени от Духа(т.е. от Св. Дух), като поясняваме духовните неща на духовните човеци(т.е. на вярващите/духовните служители/работници, които все още не са посветени достатъчно в правилната вяра). Но естественият(т.е. но непосветеният в правилната вяра) човек не побира това, което е от Божия Дух, защото за него е глупост; и не може да го разбере, понеже, то се изпитва духовно(т.е. понеже то може да бъде пред(о)ставено единствено от истинският Господ Бог). Но духовният човек изпитва всичко(т.е. но Праведния човек разбира нещата съвършено според Неговата Воля); а него никой не изпитва(т.е. а него никой не може да (го) изобличи). Защото, "Кой е познал ума на Господа, За да може да го научи? А ние имаме ум Христов." , Коринтяни 2: 10-16,
"Македония и Ахаия благоволиха да дадат известна помощ за бедните между светиите в Ерусалим. Благоволиха наистина, но и длъжни им са, защото, ако езичниците(т.е. ако повярвалите в Исус измежду езичниците) участвуват с тях и в духовните неща, длъжни са да им послужат и в телесните." Римляни 15: 26-27,
"Господна е земята и всичко що има в нея" 1 Коринтяни 10: 26
Последно редактирано от npp : 06-13-2012 на 15:10
^
ок
тогава например, любовта на разбойника към плячкосването - годна ли е.
и подобни.
разбира се че не е добро да се причинвява зло на ближния, но това означава и че не е редно невярващите/нерелигиозните/неокултистите да бъдат посочвани за грешни само защото не са вярващи, понеже целта на вярата е да се издейства спасение за вечен живот на всички човеци/души, а не да се причинява вечна погибел
любов без вяра е идолопоклонство, вяра без любов е мъртва - двете са взаимно свързани
винаги сме свидетелствували че истинската свободна воля на човеците е единствено в истинският Бог Отец и истинският Господ Исус Христос, но това не означава че като сме каз(в)али това сме осъждали някой от тях, понеже целта на Господ Бог е да спаси човеците/одушевените, а не да ги погуби во веки, никак не сме твърдяли че злото не може да бъде предотвратено и премахнато веднъж завинаги, но както вече казахме и по-горе, целта на Бог е да осигури пълно спасение за всички човешки/одушевени същества, нито пък сме казвали че Бог се преражда, иначе Неговият живот също си има цикъл, понеже ако нямаше, тогава Той нямаше да каже:
"Аз съм Алфа и Омега, първият и последният, началото и краят." Откровение 22: 13
и не сме твърдяли че ще има друга вселена различна от настоящата, понеже вселената е една единствена и няма друга освен нея, нито е имало, нито ще има, а това че вечността, за която се говори в Писанието, си има начало и край, не е никаква тайна, както и се вижда от посоченият по-горе стих, или, какво правеха досега толкова много милиарди човеци/одушевени в този свят под системата на греха ако вечният живот наистина нямаше край?!, защо за всичките тези хилядолетия от грехопадението до сега не бяхме в раят на вечният живот?!, а след като досега бяхме тук под робството на греха, това означава че е имало край и следващо начало, и че преди краят сме се намирали в света на вечният живот, но после сме загубили съществуването си, което сме имали там, и сега вече сме в следващото повторение на времевият цикъл/период наречен вечност в Библията, така че, ако някога сме имали вечен живот, защо сега нямаме?!, защото вечността не е безкрайна, понеже ако беше, тогава сега още щяхме да сме там, а не тук, но разбира се това не означава че положението ни не може да се промени, може, и това е възможно чрез правилната вяра в истинският Господ Бог, която всъщност е вярност(-та) към доброто за вечен живот на всички човеци/души
Последно редактирано от npp : 06-13-2012 на 16:25
това за идолопоклонството са си твои предразсъдъци, а това че вяра без любов е мъртва е така, обаче става въпрос за безусловна(-та) любов към човеците, а не за отношението на неправедните вярващи/духовни служители, което е пълно с множество бремена, с които досега те товареха цялото човечество, къде си видял в Библията да е (на-)писано че любов без вяра е идолопоклонство?!, нима това че всеки човек предпочита да не претърпява неприятни(-те) или най-малко(-то) непоносими(-те) за него страдания не е вярност към доброто макар и в най-нищожен начатък?!, а колко повече ако всеки човек предпочита да няма такива страдания за нито един от човеците/душте?!, но както вече казахме целта в вярата е да се работи за доброто и директното изправление на всички неправедни човеци, а не да се погубва, ето защо е нужна любов към човеците
"И тъй, увещавам, преди всичко, да отправяте молби, молитви, прошения, благодарения за всичките човеци(т.е. за спасението/изправлението на всички човеци), за царе и за всички, които са високопоставени, за да поминем тих и спокоен живот в пълно благочестие и сериозност. Това е добро и благоприятно пред Бога, нашия Спасител, Който иска да се спасят всичките човеци и да достигнат до познание на истината(т.е. и всички те да (о-)станат праведни). Защото има само един Бог и един ходатай(или: и един Господ) между Бога и човеците, човекът(т.е. одушевеното същество) Христос Исус, Който, като своевременно свидетелство за това, даде Себе Си откуп за всички; за което аз бях поставен проповедник и апостол, (истина казвам, не лъжа), учител на езичниците във вярата и истината. И тъй, искам мъжете(т.е. братята в вярата) да се молят на всяко място, като издигат ръце свети(т.е. искайки само добрите неща), а не гневни и препирливи(т.е. но не и да се противят на доброто), Така и жените(т.е. така и сестрите в вярата) да украсяват себе си със скромна премяна, със срамежливост(т.е. с смирение) и целомъдрие(т.е. и доброта), не с плетена коса(т.е. не с чрезмерна мъдрост) и злато(т.е. и тщеславие) или бисери(т.е. или човешки предания) или скъпи дрехи(т.е. или лицемерие), а с добри дела, както прилича на жени, които са се посветили на благочестието(т.е. на вярата)." 1 Тимотей 2: 1-10
Последно редактирано от npp : 06-13-2012 на 16:56
^
ти си абсолютна еретическа нинджа.
^ То щото ти си много по-различен а?
"Вярвайте ми, няма да ви покажа защо смятам че съм супер, ултра, мега, духовен гуру докато не приемете че каквото и да ви покажа ще доказва че съм супер, ултра, мега, духовен гуру и не ми се мазните."
Педерушко мръсен
The Bird of Hermes