- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Висше?! За / Против
Koshtramba Да не би да си пропиляла 4/5 години в учене и след това не си се реализирала на пазара на труда,че така злобно да нападаш всеки който е преуспял и вади прилични пари за България?
Предпочитам да си строша главата с това кво ще стане без образование, пък като дойде време да ми е нужно, ще го мисля /изкарам/
Колега (без професия) и кво като имаш професия и бачкаш пак за 400 лева?![]()
Та за това, че като си завършил университет и си мислите, че сте повече от някой който не е, е достатъчен фактор за това кви умствени инвалиди сте! Може да знаеш как да решиш и най-изгъзените интеграли, аз мога да си сменя ангренажен ремък!ти ще вземеш като даскал по математика 400-500 лв заплата аз като автомонтьор 1000 лв
и 2те професии могат да се работят до 65!
^ Ами висшето ти дава една идея повече как да се реализираш като нещо повече от служител в магазин, ресторант, бензиностанция, склад за автомобилни части и т.н. Срамна работа естествено, че няма. Но, когато един ден станеш на 40 и все още тялото ти е пропито от миризма на кухня, черно под ноктите и болки в в кръста от тежка работа, тогава ли ще му дойде времето да мислиш как да се реализираш, за да работиш нещо по-спокойно за възрастта ти? Ами, ако вече имаш семейство, деца? А и възрастта вече ще те е уморила и както се казваше в един филм, вече ще си "институционализиран" и няма да ти е до това да се впускаш в несигурни за възрастта си авантюри като да зарежеш всичко и да гониш диплома. Сега му е времето, докато си на 20-30. А и кариера се гради от млади години, не когато ти остава още малко до пенсионна възраст. Няма да ти е по силите да наваксаш. А и един успял адвокат, хирург, инижинер, програмист, журналист определено водят много по-добър жизнен стандарт от тези, които без висше за 20 години са успяли да се издигнат най-много до салонни управители в някой ресторант, супервайзъри в магазин или главен механик/автомонтьор...
Просто нещата стоят така - имаш висше - искаш повече - можеш повече, нямаш висше - искаш повече - не можеш повече от това във вторите примери, които изброих.
Вече е съвсем отделен въпроса за "цедката" на живота и колко от завършващите висше попадат в по-горна класа. Но със сигурност, ако искаш да се докажеш, че можеш нещо, по-добре да следваш. Иначе има и интелигентни общи работници с богата обща култура, но какво от това? Ще станеш на 40 и ще се чувстваш нещастен, че някакви ограничени лимони са те задминали, защото след като си завършил даскало ти е било по-добре да почнеш да си бачкаш, защото ти се е струвало, че ще имаш сили за всичко, ако искаш дори сили, за да ги задминеш по някое време... Но после се случва друго, идва умората от годините, а ти все още продължаваш да си стоиш на квартира, да обсъждаш колко са промити и реално бездарни познатите ти с висше, които гонят кариера, обикалят по света в командировки, доходът им се качва, а ти най-много може да си позволиш да пиеш с други като теб, да обсъждаш кризата, крадливите политици и цената на горивата...
@DS
В момента може да е така, но няма да е още дълго. Изключено е да намериш работа в държавната администрация или в голяма компания с чуждо участие. Виж за частна БГ компания в много, ама много редки случаи могат да си затворят очите, но трябва да покажеш завидни качества. За работа в чужбина направо забрави.
Колкото до ремъка... Моята кола не влиза изобщо в сервиз, защото не е кой знае каква философия да вляза в ролята на монтьор, но един монтьор програмист никога няма да стане.
Имаш висше-искаш повече-можеш повече.
Що за глупост ?
Това да имаш висше,да искаш след тва нещо от живота и да си дигнеш задника и да направиш всичко възможно да го реализираш е равно на това да нямаш висше,да искаш нещо и да си дигнеш задника и да го реализираш.
По твоята логика най-успешните хора,бизнесмени,певци
,спортисти,актьори нямаше да съществуват,защото те далеч не са с висше.А някои от тях и средно нямат.
Последно редактирано от JungleJaguar : 06-19-2012 на 06:31
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Професорите в БАН се занимават с научна работа, а в това хляб няма в момента. Някъде да прочете, да съм написал, че в БАН, се изкарват такива пари ? Имай в предвид че те учат цял живот, а аз говоря за висше образование има малка разлика. И да всъщност имал съм досег до хора от БАН които вземат пари. Имал съм и доста хора които ми преподаваха и те също вземаха добри пари. Един от тях беше 3-ти в света в областа си и си докарваше доста приличен доход дори за европейските стандарти.
nvm, както казах може да се докарва доход от порядъка на 1500-3000 и то като работиш по специалността си.
Няма смисъл да се спори по темата,всеки сам избира професията си и това дали тя изисква по високо от средно обазование.Не можеш да станеш хирург без да си прочел нищо.
А ти колко си малоумен!
Къде видя да "нападам всеки, който е преуспял" в България? Изобщо не съм от тия хора, радвам се за тях, колкото до мен, аз съм започнала реализацията си, а ти си глупак.
draid, много добре ме разбра за какво става дума, не се прави на луд, а и си противоречиш. Каза ми, че всеки "с образование" и кадърност може да си докара добри пари, а след това се отмяташ, че БАН са изключение.
И защо няма хляб в БАН? По света сякаш научната работа е работа втора ръка, а? Я не се излагай...
koshtramba и kolegata88
и двамата успокойте топката!
В днешно време се убедих, че НЕ е нужно да си образован, а ДА си умен /интелигентен/
*За всички които ме разбраха - благодаря че писахте по темата*
*За всички които НЕ ме разбраха - завършете университет, защото Света се нуждае от квалифицирана работна ръка!*
Имай предвид, че хората, които изброи са с някакъв ТАЛАНТ. Той сам по себе си никак не е нещо малко. А ти какво имаш, за да ги настинеш? А за другото - бизнеспланът ти какъв е? А? ПИТАМ? Или ще се измъкнеш с "ще го мисля като му дойде времето"? До 11 клас и аз разсъждавах така...
А примерът ти за хората дето да даже без средно... Ти, ако прекъснеш да учиш сега и останеш без средно дай примери с какво ще се занимаваш (Като изключим Рап, наркотици или покер, моля)?
Последно редактирано от WeNeedMoreDrugs : 06-19-2012 на 17:27
Човече,от 10 г не уча.Не ме разсмивай,защото не съм ти някой 17 г пубер.
Казах го вече-вуйчо ми е в чужбина и почва бизнес там,така че аз също ше изчезвам затам,щото нямам никакво намерение тук да започвам каквото и да е.Които искат да учат висше-живи и здрави да са.Моите цели в живота обаче са съвсем други.
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
(4,6 милиона лв)
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Няма защо да се разсмиваш. Щом от 10 години не учиш, трябва да си на 28, което предполага, че няма нужда някой да ти дава акъл.
Щом те чакат там, успех! (Темата за чужбина е вече съвсем отделна работа. Нека спрем до тук...)
Изобщо не си противореча. Може да се докарват пари, това че искаш да работиш нещо от което не се вадят пари си е лично техен проблем. Някой рискуват парите в името на някаква цел, други се насочват към нещо печелившо което е близко до техните интереси. И в БАН няма хляб, защото в България в момента не се дават пари за наука, това е положението. Не може да искаш да печелиш пари от нещо което не функционира като хората. НЕ не са втора ръка хора, просто държавата не е на място. Това не променя факта че ако си кадърен може да печелиш добре, дадох ти пример за хора от БАН които също вземат пари - извода е : значи може.
И не забравяй, че много от хората са страхливи и не предприемат нищо рисковано в живота си с идеята: "Ама ако не стане" та това си е лично техен проблем.
Е те тва е приказката! Ако си способен, за да успееш, обикновено трябва да си и напорист.
Мнозина се трепят на старото си работно място, без да се опитат "да пробият"- от страх, че няма да им се получи. А и нали са свикнали, нали можело да ги повишат... Но когато това не става с години, на човек трябва да му дойде акъла и да си обира крушите. Това важи както за квалифицирани, така и за необразовани хора. В случая мога да дам примери с познати на 1 и съща длъжност, от които едните се престрашиха да заминат в чужбина и по- щастливи не са били. Вторите не ги приемат заради ЕЗИКА- да, много е важен. А на третите даже им предлагат работа там, но тях ги е шубе. Еми, шанс- последните две "групи" си мизерстват на старата позиция. Това беше пример за лекари. Знам и за такъв случай, но с "евтина работна ръка", където езикът не е задължително условие (те го понаучават на място).
always late but worth the wait!
scrooper Пич аз съм решил да емигрирам,но не мога да си дам отговор на някои въпроси,ако може да ми разясниш нещата защото явно си наясно с нещата в чужбина.
Преди да започна да ти кажа,че съм на 20г. знам английски не мога да кажа ,че го знам перфектно, но мога да разговарям с хората (не търся някаква конкретна работа ами просто някаква)
ето ми и въпросите
-Не съм се ориентирал към конкретна държава би ли ми препоръчал такава в която ще изкарвам възможно най-много пари.
-Колко пари ще ми трябват за заминаването ми и докато си намеря работа.
За друго не се сетих за момента ако можеш отговори на тези няколко въпроса![]()
world91
Вярно, че си нов във форума ама има опция за Лично Съобщение, не е нужно да пишеш във всички теми за твоя си случай. Достатъчно е това че си пуснал тема в раздел "За България и тези, които я напуснаха"
И по темата съм напълно съгласен до момента, че който е упорит с образование или без все успява в живота!
Който е търтей или чака всичко на готово и с 10 висши все ще си брои стотинките!
@world91
Мой познат замина миналото лято за Hamburg по подобен начин, без да му е уредено каквото и да било. Живее на квартира, ако не греша за 250 Eur на месец. Работи по строежи и частни домове от обяви и има дни, в които си докарва над 50 дори към 100 Eur, но това си е рисковано. Разходите за наем и храна са постоянни, а като работиш каквото намериш и без договор си с непостоянни приходи. За Германия конкретно без немски език си за никъде.
^Това точно е пълен смях, на 20 и няколко е, заминал и бачкатор....не става така, ще се издържа, ама не само, че е мъка, но е и личен ужас...ще се бъхти като животно, само да си докара издръжката + макс 100 евро на месец спестени...
Много са ми интересни всички, които пищят за чужбина...а някой от вас идея има ли какво е без познати там, без предимствата да започнеш образование...защото съм се нагледала на хора, които не издържаха и се върнаха тук да учат, защото видяха колко е страшно надалеч, без никой да помага и да те издържа...защото дори и там парите не растат по дърветата....
Това е болест да съм влюбен в теб,
това е болест, вярвам на приятел.
Това е корист - целият живот,
това е грешка, но тя не се повтаря....
Ето пак ^
Пак образованието се има за абсолютната сигурност,че ако го имаш и всичко в живота ти ще е розово и на 6 !
Глезанке,не си виждала бг висшисти в чужбина как мият чинии или как копат дори и берат ягодки?
Ти, кралице, с твойто бг висше като идеш в Германия примерно и кво очакваш-там да станеш директор и да взимаш по 50 000 € на месец ? ахахахахах !
АКО ЩЕ И С 5 БЪЛГАРСКИ ВИСШЕТА В ЧУЖБИНА СИ НИКОЙ !
АКО УЧИШ В ЧУЖБИНА Е ВЕЧЕ ДРУГО.
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
(4,6 милиона лв)
(3,9 милиона лв)
Нещо не хващаш, младеж. Аз съм си избрала и специалност и университет, които и в чужбина се уважават и се дават за пример. За мене толкова.
Прочети пак мнението. Аз по принцип съм "За" образованието в чужбина, ако могат да ти дадат повече за конкретната специалност....но много хора тръгват с нагласата, която казваш, а с работата не е забавно и там в момента, ако нямаш кой да те подкрепи/ прибере или поне да разчиташ на някого, че ако се преебеш сам, поне ще има къде да живееш и какво да ядеш 2 месеца...
Това е болест да съм влюбен в теб,
това е болест, вярвам на приятел.
Това е корист - целият живот,
това е грешка, но тя не се повтаря....