.
Отговор в тема
Страница 8 от 9 ПървиПърви ... 456789 ПоследнаПърви
Резултати от 176 до 200 от общо 221
    Мега фен Аватара на SisiStrange
    Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от Checksum Виж мнението
    Говоря за ембриолозите по центровете за ин-витро оплождане, със сигурност взимат повече пари от хора в криминални/токсикологични/вирусологични лаборатории. Вирусологията не е високо платена, въпреки че е изключително важна. Поне на държавните работи, преди по ХЕИ-тата и сега във Вирусологията. На мен баща ми и майка ми са завършили молекулярна биология...и не са особено доволни.
    A какво работят сега?
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Acanthoscurria geniculata
    Радослав

Частен бизнес. С молекулярна биология няма почти никаква връзка. С биологията може да се каже, че има - минимална. Майка ми преди това работеше в бан, било е някъде 1996-1997. Помня само, че заплатата и стигаше за около 2 кг. сирене. Иначе тя казваше, че там няма никакво поле за развитие (поне така е било тогава) - професорите и по-висшите те експлоатират, приписват си на тях твои постижения, пишат техни статии с твои разработки и т.н. Единственото нещо, за което става, е да направиш pHD там, което да е трамплин към емигриране. И евентуално за някакъв стаж.
    Общо взето бягай от бан - заплата по-ниска от на сервитьор, началниците си въртят бизнес и правят пари на твой гръб. Единствено ако се хванат някакви международни проекти, по които да се работи, човек може да вземе пари от там. Ама повечето от тези пари се сещаш при кого ще отидат.
    За биолог все си мисля, че най-добрата реализация е ембриолог в някоя клиника или работа в някоя фирма, която се занимава с антингени/антитела, производство на диагностични продукти и т.н. - такава фирма в БГ не знам да има. Другото е в тези международните фирми за клинични изпитвания на лекарства.
    В свят, в който парите имат толкова голямо значение, е глупаво човек да си пропилее живота във вършене на научна работа в БАН. В БАН стоиш само, за да натрупаш стаж и като се отвори възможност в някоя сериозна фирма/клиника веднага там, без да имаш никакви скрупули.
    Ама като ги знам тия от биологичните среди кви са ще те карат да си останеш с големи обещания - брат ми имаше 36 бал за медицина, а тези от биологическия факултет му казваха как трябва да се запише в биологическия факултет, защото НЯМАЛО работа за лекарите. Добре, че го разубедихме. И той е доволен.
    Последно редактирано от Checksum : 07-17-2012 на 17:05

Мега фен Аватара на draid
    Цитирай Първоначално написано от DS Виж мнението
    Искам всеки един от вас да ми отговори на темата и след 5-10 години!
    До тогава може и да сме станали храна за червеите, ама все пак.

Аз съм ЗА ! Но с условието, че се учи нещо, което има реална практическа реазлизация, а не като мен сега да се чуди какво да работи. За съжаление 99.9% от кандидат студентите не се замислят много много...
    I'm the King of Bongo !!!

Фен Аватара на DS
    Град
    Bulgaria
    Цитирай Първоначално написано от Nix Виж мнението
    Аз съм ЗА ! Но с условието, че се учи нещо, което има реална практическа реазлизация, а не като мен сега да се чуди какво да работи. За съжаление 99.9% от кандидат студентите не се замислят много много...
    Това ми е идеята... къв е смисъла да загубиш 4 години в учене на "нещо" вместо да започнеш да градиш?! Понеже за 4 години можеш да постигнеш много ако знаеш кви са ти целите!

Град
    Атлантида
    Успехът е понятие с различен смисъл за различните хора. Тези, които обичат изкуството и са талантливи често избират да се реализират дори и с по-малко заплащане, защото за тях това е призвание. Съгласен съм че е необходим (поне) един жизнен минимум от средства, но преследването на формално образование само за да угодиш на родители или за да не останеш по-назад не е оправдание. Също така, има разлика м/у квалификация и образование. Наличието на едното не е гарант за наличието на другото и etc.
    1.Acta Non Verba! -> По-малко приказки,повече действие!

2.Amor Est Vitae Essentia! -> Любовтта е съдържанието на живота!

4.Condemnant Quod Non Intellegunt -> Хората осъждат това,което не разбират!

Мега фен
    Град
    Златната Среда
    Кой може да е против висшето? Ползите са далеч повече от очевидните. Е, имам предвид висше като висше, да получиш академични познания по специалност от която се интересуваш и искаш да практикуваш, което за жалост не се отнася за повечето студенти, дошли да си губят времето, да имат някаква диплома щото всички други имали, и интересуващи се само от студентски живот(техните да им дават пари през това време, или народната ни поговорка учи, че да не работиш).

Но наистина в тая държава малко са перспективните специалности(и далеч не са лесни), но няма лесно в живота, които иска после цял живот работа с високи доходи да учи неща като медицина(ама не мед. сестра)/право(има доста кадри в момента но повечето некачествени)/програмиране и т.н. За тия неща ти трябват само качества, това докъде ще стигнеш не е обвързано с връзките ти с фирмаджии и партии, измамнически дела и работене в чужбина.
    01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
    11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101

Какво мислите за УНСС? Има ли реализация след завършването му?

Зависи какво завършиш. Реализация има, но пазара се пренасити с икономисти ми се струва.

За УНСС мислим, че е 'малко' прехвален. Реализация има, ако си кадърен. Дипломата за завършено висше образование определено не те прави такъв.
    Online магазин за бижута с кристали Сваровски

Фен Аватара на DS
    Град
    Bulgaria
    Ба*ти смотаната държава! Никога няма да се прибера!!!

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...17623347_n.jpg

Супер фен Аватара на bilqnavod
    Висшистите в България не са толкова много - какво си мислите? Те са към 1 300 000, а да не говорим за магистрите, докторите и т. н. Освен това не всички , които запишат въобще учат, както и не всички, които учат завършват. Не мисля че има дисбаланс в това отношение. Смятам, че не е лошо да се дава шанс на този, който иска да опита.

Nam3less3, не всички лекари са богати мога ти кажа. Гледам ги използват градски трнаспорт. А заплатите на тези, които работят по отделенията незвисимо дали са със специалност или не не надхвърля 500 - 700 лв. Малка част са тези, които имат частни кабинети или са прочути специалисти и си докарват по няколко хилядарки...

И в крайна сметка никой не може да ме убеди, че образованието няма да ми послужи!
    Аз мога да си бъда специалиста, който желая, мога обаче и да бъда продавачка, мога и да бъда барманка, мога да чистя, мога и да готвя. Така че по време на криза, ако остана без работа бих била много по-гъвкава от някакъв среднист завършил със среден 3.03, вечерното и ми се пише за голям умник, а в същото време демонстративно заявява, че за 500 лв няма да си дигне гъза от дивана. Прощавайте, но познавам такива хора. Пълни боклуци, мързели...
    И още нещо, Който го мързи да учи го мързи и да работи. Както ви казах, за да имам хляб бих работила дори и неквалифицирана работа.

Супер фен Аватара на scrooper
    Цитирай Първоначално написано от bilqnavod Виж мнението
    Така че по време на криза, ако остана без работа бих била много по-гъвкава от някакъв среднист завършил със среден 3.03, вечерното и ми се пише за голям умник, а в същото време демонстративно заявява, че за 500 лв няма да си дигне гъза от дивана.
    Да, мислят се за велики и си мечтаят за работа, от която парите ще се леят из ведро, без те самите да се помръдват.И псуват шефа си (бившия), че ги претоварва.
    Но тук май става дума за един по- различен тип хора- будни, дейни, интелигентни. На мнение съм, че те се оправят и без образование. За останалите обаче то не е излишно- може да ги пробуди, колкото и да е "сухо" и "западнало" в България.
    always late but worth the wait!

^^ Да точно това имах в предвид

Фен Аватара на DS
    Град
    Bulgaria
    Цитирай Първоначално написано от scrooper Виж мнението
    става дума за един по- различен тип хора- будни, дейни, интелигентни. На мнение съм, че те се оправят и без образование. За останалите обаче то не е излишно- може да ги пробуди
    +1

тук говорим именно за разликата м/у умните и образованите хора!
    Ако си само умен - винаги ще виждаш възможности!
    Ако си само образован - винаги ще чакаш предлагани възможности!
    Ако си умен и образован - винаги ще си на гребена!

Ако си умен и образован ще виждаш възможностите, но въпреки това ще чакаш да те потърсят щото разбираш ли имаш образование. Това не стига. За да успееш трябва да си И амбициозен.
    -умен
    -амбициозен
    -образован

Притежаваш ли тези 3-ри х-ки вече имаш някакъв шанс да си някой в тая държава и въобще в тоя свят.
    А да ... специално за България трябва да притежаваш и още нещо

-връзки

Цитирай Първоначално написано от DS Виж мнението
    +1

тук говорим именно за разликата м/у умните и образованите хора!
    Ако си само умен - винаги ще виждаш възможности!
    Ако си само образован - винаги ще чакаш предлагани възможности!
    Ако си умен и образован - винаги ще си на гребена!
    Хареса ми

Супер фен Аватара на JDeel
    Аз съм завършил висше образование, като междувременно записвах втори специалности. Протаках докато премахнат казармата.

Аз съм ЗА една година в университета, нататък съм ПРОТИВ. От образователна гледна точка, преминаването през първите лекции ми беше достатъчно, следващите години просто бяха ей така... празни.

Е, има и един момент в който някой може да се чувства приятно като студент, общувайки си с много приятели. Тогава си заслужава заради самото преживяване извън университета. Но на практика няма какво да се научи като сухия материал, особено в днешно време когато има интернет и е пълно с информация. Всеки е свободен да научи колкото иска по най-любимите си теми и със сигурност би се справил в пъти по-добре ако го направи самостоятелно, вместо да разчита че плащайки на университета си кове успешното бъдеще.

Град
    София
    ^ Хич не съм съгласна. Първата година обикновено е с общи предмети, които нямат много общо със специалността. При нас, примерно, важните дисциплини започват някъде към втори семестър на втори курс. И много неща не можеш да научиш сам. Едно е да ми пишат в учебника коя киселина къде се налива и как се прави биохимичен анализ, съвсем друго да пипнеш уредите, да опиташ реално. Само с теория няма шанс да се справяш после и на практика.
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Повече от фен Аватара на autumn_eyes
    Ако имаш гръб може да се мине и без висше и пак да успееш. Но без някой, който да те уреди, поне в България, природната интелигентност няма да е достатъчна. Точно, защото се навъдиха толкова висшисти вече и за касиерка в магазин търсят тапия.

Супер фен Аватара на JDeel
    Цитирай Първоначално написано от SisiStrange Виж мнението
    ^ Хич не съм съгласна. Първата година обикновено е с общи предмети, които нямат много общо със специалността. При нас, примерно, важните дисциплини започват някъде към втори семестър на втори курс. И много неща не можеш да научиш сам. Едно е да ми пишат в учебника коя киселина къде се налива и как се прави биохимичен анализ, съвсем друго да пипнеш уредите, да опиташ реално. Само с теория няма шанс да се справяш после и на практика.
    Интересно звучи, не си съгласна с моите лични чувства относно проблема, сякаш те не съществуват

Да говорим за нещата на практика. Аз докато бях в училище нямах никакво желание за живот. Всичко що сме учили там като предмети днес го няма в главата ми, и го няма от момента в който приключих с университета. Не ти ли идва отвътре - няма шанс да се получи.
    От това което ми е направило впечатление - в един клас/курс има да кажем 25 ученици, и само 2-3 са истинските. Разбирай такива, които са вътре в материала, винаги се подготвят добре и съответно имат добри оценки. Те просто използват училището за да научат повече, а не са там само защото се води задължително и/или всички ще им се смеят ако нямат висше на 23 г. Всички останали ученици са буквално тъпи що се отнася до предмета който изучават и от тях няма да излезе нищо в тази сфера. Ще открият сферата си по-късно, след като завършат.

Ти може да обожаваш химията и да си се записала само заради часовете по практика - да пробваш някое и друго съединение. Значи си от тези двама-трима дето ще завършат с пълно 6. Лошо няма. Макар че ако си наистина луда фенка, ще изядеш целия материал от учебниците + още един тон професионални книги за 10 пъти по-кратко време.

Цитирай Първоначално написано от autumn_eyes Виж мнението
    Ако имаш гръб може да се мине и без висше и пак да успееш. Но без някой, който да те уреди, поне в България, природната интелигентност няма да е достатъчна. Точно, защото се навъдиха толкова висшисти вече и за касиерка в магазин търсят тапия.
    Стига разчитахте някой друг да ви блъска в живота...

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от JDeel Виж мнението
    Интересно звучи, не си съгласна с моите лични чувства относно проблема, сякаш те не съществуват

Да говорим за нещата на практика. Аз докато бях в училище нямах никакво желание за живот. Всичко що сме учили там като предмети днес го няма в главата ми, и го няма от момента в който приключих с университета. Не ти ли идва отвътре - няма шанс да се получи.
    От това което ми е направило впечатление - в един клас/курс има да кажем 25 ученици, и само 2-3 са истинските. Разбирай такива, които са вътре в материала, винаги се подготвят добре и съответно имат добри оценки. Те просто използват училището за да научат повече, а не са там само защото се води задължително и/или всички ще им се смеят ако нямат висше на 23 г. Всички останали ученици са буквално тъпи що се отнася до предмета който изучават и от тях няма да излезе нищо в тази сфера. Ще открият сферата си по-късно, след като завършат.

Ти може да обожаваш химията и да си се записала само заради часовете по практика - да пробваш някое и друго съединение. Значи си от тези двама-трима дето ще завършат с пълно 6. Лошо няма. Макар че ако си наистина луда фенка, ще изядеш целия материал от учебниците + още един тон професионални книги за 10 пъти по-кратко време.
    Има истина в това, че ако си четеш и се интересуваш ще научиш много повече, но в някои специалности не е достатъчно. Аз си чета и странично за нещата, които ме интересуват (разбирай биохимия, молекулярна генетика, цитология и прочие). Но няма как да се осъвършенствам без практиката. Мога да знам как изглежда черепа и анатомично да кажа мозъка на какви дялове се дели. Ако, обаче, не ми покажат на практика по кои шевове се натиска, за да се отвори кутията без да излезе наранен или как точно се отделя таламуса (примерно), никога няма да се справя само по книжки. Има професии, които изискват такива практики, за да можеш въобще да свършиш нещо с тях. Програмист, примерно, можеш да станеш и без висше (приятелят ми е така), но далеч не за всичко важи.

*При това примера с мозъка беше от по-смотаните. Има къде къде по-простички и главни неща, с които трудно ще се справиш, ако не си виждал наживо. Как се сглобява хладник, как се работи стерилно, как се пуска центрофуга, как се режат срези в криостат на 10 микрона и прочие съвсем прости, но изискващи опит неща.

**За някои лекции ще се съглася, че се справям по-добре и без тях, а само с учебници. Особено, ако лекторът е някой, който не умее да обяснява. Но, ако прекъсна за домашно обучение, все едно съм се отказала да практикувам някога.
    Последно редактирано от SisiStrange : 09-13-2012 на 18:33
    Lasiodora striatipes
    Grammostola rosea
    Cyclosternum fasciatum
    Brachypelma emilia
    Радослав

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си