- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Бъдещи Седмокласници
Момиче съм!
"Моята роля в обществото, и ролята на всеки музикант или поет, е да изразявам това, което всички изпитват. Не да казвам на хората какво да изпитват. Не като проповедник, не като лидер, а като отражение на всички нас." - Джон Ленън
Да де, но като се знам...Само аз ли съм много нахъсан да уча преди да започне годината, а след това ме домързява много?
Е, миналите години това ставаше някъде Септември, а тази година започна още от сега
Какви книги да си купя да чета сега? Вазов?
“По жътва” – Елин Пелин
“На прощаване” и др. стихотворения от Хр. Ботев
“Опълченците на Шипка” – Ив. Вазов
“Немили-недраги” – Ив. Вазов
“Една българка” и др. разкази от Ив. Вазов
“Българският език” и др. стихотворения от Ив. Вазов
“До Чикаго и назад” – А. Константинов
“По жицата” - Й. Йовков
"Заточеници" - Пейо Яворов
"Бай Ганьо" - Алеко Константинов
"Неразделни"- Пенчо Славейков
Това са произведенията, които се изучават в седми клас. Желателно е поне тях да прочетеш.
Намери си разкази от Вазов,Йовков или/и Пелин и на тях прави преразкази..
Искам да питам нещо - прочетох "Епопея на забравените" и искам да видя и други стихотворения на Вазов. Можете ли да ми препоръчате някоя друга стихосбирка или цикъл, защото той има адски много стихотворения и не знам откъде да започна. Благодаря![]()
Ами,когато учите биографията на Вазов ще учите за по - известните му цикли и стохисбирки:
" Пряпорец и гусла "
" Тъгите на България "
" Избавление "
" Гусла "
" Поля и гори "
" Италия "
" Сливница "
" Звукове "
" Скитнишки песни "
" Под нашето небе "
" Легенди при Царевец "
" Под гръма на победите "
" Песни за Македония "
" Нови векове "
" Епопея на забравените "
" Люлека ми замириса "
" Не ще загине "
Тва са,които Маркова ни изреди един час през ноември ;д Ама няма смисъл да ги четеш всичките,защото ще учиш само последното стихотворение /ода/ " Опълченците на Шипка " от " Епопея на забравените " и " Българският език " от " Поля и гори ".Дори не съм сигурен дали ще ви кажат тези книги,защото наща си е малко луда и казва неща за години напред (не че има лошо)...Няма смисъл сега да се хвърляш да ги четеш,по - добре научи задължителните лирически произведения наизуст и си улесни учебния процес..Това е по-добрият вариант /лично мнение/,ноо.. както си решиш,ти си знаеш..
Аз сега ще съм в седми клас и госпожата по БЕЛ от сега почна да ни диктува разни работи за матурите и съм изписал поне 10 страници.
Аз също не смятам,че това са излишни пари.Аз много искам да получа добра оценка, защото от нея зависи къде ще ме приемат и бъдещето ми , така че има хора,които искат да изкарат повече от 3,50, просто си разчитал/а на късмет, общо взето,тъй че аз ще си ходя на уроци през годината, ще внимавам много в час,ще си водя записки и т.н. Това,че за теб са излишни пари си е твой проблем![]()
Не съм съгласна. Ако си амбициран да влезеш където искаш, разбира се, че ще се справиш и без частни уроци. К'во става обаче ако 4-5 месеца преди изпитите ти треснат някакъв вид преразказ (примерно), който не се е изучавал в програмата? Мда, тогава наистина всеки има нужда да ходи на уроци, особено тези, които искат да се справят на съответния изпит. Така че.. това дали ще ходиш на уроци не е въпрос на "тъпост" или къса памет.
По темата, вероятно повтарям другите - лятото не е зле да си прочетеш произведенията, които вече някой изреди. А когато започне учебната година, слушай в час и ще се справиш. Доста важна е и психологическата нагласа - преди самите изпити, ако се спичаш определено не ти влияе добре. Също надали е кой знае колко добре да си пренавит и да имаш прекалено самочувствие, че от ирония на съдбата човек си пати доста![]()