- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Има ли смисъл да се връщам в България?
Прочети "Софтуер на ума" от Хофстеде. Голямо улеснение ще ти бъде после. Нормално е да изпаднеш в "културен шок" връщайки се у нас. ;d България няма да избяга. Имай предвид, че супер трудно ще ти бъде с езика на писмен изпит, ако е на български и го държиш в СУ. Не знам каква специалност искаш. В Испания си. Имаш страшни възможности там. Ние бихме ти казали да не се връщаш.Тук е мизерия. Проучи унитата в другите страни за това, което искаш да изучаваш.
![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Има смисъл,разбира се-към 1 милион цигани чакат да взимат издръжка всеки месец !
Кой ще им плаща,докато стоят и се размножават до безкрайност?
Не бъдете расисти,а се върнете тук,за да се реализирате и всеки месец да ви взимат пари,които ще отиват за помощ на бедните,изстрадали цигански души,които до 20-30 години ще са колкото нас по брой.
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
По-мизерни и изстрадали от циганските души, за съжаление, са младите умове заляти от знайни и незнайни места с боклуци. На тая земя сте се родили и сте част от нея. Ходете, разглеждайте, обучавайте се, копунясвайте, намерете приятели, любов, реализирайте се професионално.. Правете каквото смятате, че ще ви направи щастливи, богати и т.н. Но после, когато се обърнете да помислите, от вас зависи дали ще решите дали ще се погрижите нещо мъничко да израстне на тая земя, която е поверена на вас, дали ше полеете един ред от градината на България или ще оставите своята отговорност на гърба на "изстрадалите цигански души". Друг дом освен България никой българин няма да има в тоя живот - земята България, за съжаление твърде често започнаха да я бъркат с държавата България, която пък ни би била дом на никой човек..
Така, че решавайте си.. наш общ проблем си е но всеки решава сам за себе си и това не е лошо стига що годе да знае какво прави.. На мен честно казано ми е доста обидно и ми омръзна да чувам и чета на всякъде каква мизерия било... Ако се спрете за седмица поне да повтаряте чуждата простотия 80% от вас ще намерят причина да се радват на своята България. (Което не значи и никога не е значело да се затвориш в тъмната стаичка и никога да не ходиш извън пределите и..)
Има и други хубави страни по този свят. България вече не е хубава нито като държава, нито като страна.
А аз само чакам Хърватия да влезе в ЕС, че да се преместя да живея там - езикът е подобен на нашия, близо е, климатът е горе-долу същия, но имат по-поддържани и чисти градове, не цапат като хората тук, не са още в ЕС, но имат по-високи заплати и стандарт от нас.
Иначе какво ще прави електората там?![]()
Нека не си затваряме очите като идиоти-националисти, Хърватия е много по-хубава страна от България.
Ама какво говоря, то Сърбия и Румъния са по-хубави, а в Сърбия имаше война пък скоро ще ни застигнат по развитие. За Унгария, Чехия, Словакия, Австрия, Франция, Швейцария, Люксембург, Белгия да не споменавам. И не става въпрос само като държави... и като държави и като страни са по-хубави, и като народи и култура.
Ама като ви чете човек ще каже, че говната ви имат аромат на теменужки, само защото са излязли от български задник. Къде пише, че е задължително да си патриот не знам?! За свобода на словото да сте чували случайно?! Лично аз от БГ харесвам само кухнята ни, всичко друго е от простотия нагоре. За най-красивите жени и природа да не говоря - тези двете ги има и в други държави. То щото и англичаните си виждат английските кравички като най-красивите жени, ама така ли е? Я се погледнете с очите на страничен наблюдател!
Как можеш да наречеш националистите идиоти бе,пръдльо малък???
Пускай си циганина Азис и мри в цигания !
ЦЕНИ НА РАП ВИДЕОКЛИПОВЕ:
Mc Hammer-Too Legit To Quit
(5,5 милиона лв)
Puff Daddy-Victory
(5,2 милиона лв)
Puff Daddy-Come With Me
(4,9 милиона лв)
Jay Z-Heartbreaker
(4,8 милиона лв)
Busta Rhymes-What's It Gonna Be
(4,6 милиона лв)
Missy Elliot-She's A Bitch
(3,9 милиона лв)
САМО ТЕЗИ 6 ХИПХОП ВИДЕОКЛИПА СТРУВАТ КОЛКОТО ПРОДУКЦИЯТА НА ВСИЧКИ ПОПФОЛК ПЕВЦИ ВЗЕТИ ЗАЕДНО ЗА 100 ГОДИНИ НАПРЕД!
И СМЕШНИЦИТЕ ТРЪГНАЛИ ДА МИ СРАВНЯВАТ ХИПХОПА С ЧАЛГА! ВИЖТЕ СЕ КОЛКО СТРУВАТЕ СЪС СЕЛСКИТЕ СИ ВИДЕОКЛИПЧЕТА ЗА 1000 ЛВ,БЕ СМЕШНИЦИ !
Българино, посочи ми кога и къде тук аз съм казвал, че България е идеалната и най-добрата държава на света? За свобода на словото съм чувал, но пък често се сблъсквам и със свободата на простотията, която е обезпечена благодарение на свободата на словото.
Аз мога да погледна и себе си, и държавата си през очите на страничен наблюдател. А за майтапа с НДСВ се сетих от другата тема, където ревностно ги защитаваше... ама карай, да не спамим темата, JungleJaguar хубаво го каза.
Хм, честно казано доста си помислих върху всичко което казахте... И аз всеки ден виждам колко повече безобразия се случват в страната...
Истината е, че не знам... Въпреки глупавото управление, извънземните цени и всичко друго останало, нещо някак си ме кара да ги преглътна един вид и да си се върна обратно.
Все пак, там са ми приятелите, всичко... Вече трета година карам в Испания и не съм спирала да поддържам връзка с хората от там... Дори завързвам нови приятелства и т.н.
Страх ме е от това, че отида ли в някоя нова държава, ще преодолея същото мъчение каквото беше и тук... Още ми става тъпо като се сетя... Но пък при всеки е така... Все пак, това си е един вид ново приключение и не знаеш какво може да ти донесе то, ако не опиташ, нали?
ledenakrasota, така и така си обичам да чета книги, ще поръчам и тази...И между другото, сега чак разбирам колко сляпа съм била.
Ще разгледам наистина по интернет и за университети в други държави, пък да видим какво ще стане...
Quimera, не знаех това за останалите изпити... До колкото бях осведомена, трябва само да държа приемните изпити за даденият университет... И сега като ми каза за матури и останалите изпити, направо ме запрати директно в трета глуха...
Tikche, това за Дания всъщност звучи доста примамливо... Благодаря ти за коментара... Може да разгледам в интернет и за това...
Колкото до личната ми амбиция свързана с България, исках да кандидатствам в пловдивският медицински университет... Ако ли не, в Лондон, пак някой медицински университет. Все още не съм сигурна...
Имам още две години, в които да реша какво да правя... Следващото лято ще постоя за няколко месеца в България, да се разходя нагоре-надолу... Да си изградя някаква що годе реална оценка, защото за по две седмици... Тъкмо започвам да свиквам и стане време да си ходя.![]()
Have The Courage To Live... Anyone Can Die... ;]
То и аз така направих. Бях в Холандия, върнах се тук, за да реша какво искам да уча. Дадох си една година и сега зимата се връщам, за да кандидатствам. Исках да имам 1 година време да реша, с какво ми се занимава, за да не направя грешка и после пак да давам пари за друга специалност. Исках точно да реша, в кой град да живея, къде да уча и какво. Тази 1 година ми дойде от голяма полза.
Ех майко... Знам че е another brick in the wall ama пак искам да ви кажа, че тая простотия от която се оплаквате, тва сте вие.. Съжалявам никoй не искам да обидя но това е... Някои даже не знаете какво говорите бас ловя.. Някой да ми каже повече за фолклора на хърватите или дори на българите? Че нещо съм забравила. А каква е разликата между страна и държава? Не извинявам се ама поне силно се надявам докато авторите на постовете търсят отговора в google зачервени от срам, яд и инат, отричайки всичко, да научат нещо малко повече за обща култура, току виж си избършат носа някой ден с нея..
Тея националистите в наше време повечето пият бира по борисова и говорят за политика, дето нищо общо с благото на народа няма, така че и на тях не вярвайте.
Като се научите вие, тогава може и да има хубава страна България до тогава ще си бъркате в носа и ще ревете. Ама ако сте такива по начало чужбина нз дали ще ви оправи..
А и само за протокола.. Ако някои са стигнали вече до периода в училище когато се учи ботаника (5-6 клас май беше) да си припомнят че теменужки баш от лайната растат...
Хърватия било рай - хахахахахаха, такава гавра не бях чувал. Спецове, та спецове! Не е бил там, не знае какво става в тая държавица, но вече знае всичко от това, което е прочел в Гугъл. Че то за нас може да пише, че работим на средна заплата от 1000 лева, хахаха. Имам приятели в Хърватска и никой от тях не е доволен, с изключение на един от Загреб. Картинката е нещо като нашата - една столица, където са всички добре платени работи, и "провинцията" - там кучета ги яли. Ама нали е курортна страна, бая скъпичко им идва. Ех, как ми идва наум за един велик българин, обиколил Европата. Даже Алеко го е описал в цяла книга..
Прощавам, но не ЗАБРАВЯМ.
Не, въобще не визирах Загреб, а провинциалното градче Самобор, което е с около 15 хиляди души и е като градина. Снимките в Нета са недостатъчни, човек трябва да иде на място и да го усети. Аз бях там на екскурзия през юни.
А всеки знае как изглеждат българските градове с 15-20 хиляди души - мръсни и прашни като гета. А виж това - идеално павирана и чиста улица в град с 15 хиляди население, без боклуци, без разместени и изпочупени плочки, без грозни драсканици по стените на къщите:
http://www.flickr.com/photos/rmajeti...n/photostream/
От една година живея в Испания и много добре те разбирам как се чувстваш, но честно казано в Бг няма смисъл да се връщаш поне за сега, а още повече, за да завършиш медицина там. Имах приятелка, която искаше а учи медицина, завърши гимназия с профил химия и биология с отличен, взе си изпитите с хич не лоши оценки над 5 имам предвид и пак не я приеха. За специалности като медицина, фармация и подобни в Бг има една всеизвестна корупционна практика за която моята приятелка по- късно разбра и сподели с едно момиче , което се възползва и сега учи. Значи ситуацията е следната: Харесваш си университета , където искаш да учиш. Всеки университет организира едни доста скъпи подготвителни курсове за тези специалности, които траят една година. Записваш се на тях, плащаш си таксичките и така попадаш в един списък. Ако те няма в него няма шанс да те приемат. Да не говорим, че дори и да те приемат материалната база е под всякаква критика и почти всички млади лекари , а и не само младите бягат за чужбина, което ми говори, че положението никак не е розово.
Истината е, че имаш много по- добри шансове ако учиш някъде, където и да е в чужбина, пък после ако толкова много ти липсва България, върни се, но поне учи навън. Ти си знаеш. Това, което ти казвам обаче е истината за нашите университети...........
sexblqn, изкарай на редовните изпити 6,00 по Химия и Биология (или 5,85 - 5,95) и ела ми кажи, че не са те приели в който и да е ВУЗ с медицина у нас. Че има корупция - има, спор няма. Но не е чак толкова невъзможно.
Тема: Има ли смисъл да се връщам в България?
Отговор: НЕ!
Има ли смисъл да се връщам в България? НЕ
Когато бях 5-годишен майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище ме попитаха какъв искам да стана, като порасна, написах "щастлив". Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че те не разбират живота"... Джон Ленън
Винаги има смисъл. Носталгия/хора/роднини/приятели/родно място > материалното . Ако си кариерист по характер обаче, смисъла намалява значително.
Виж това и прецени сам/а.
На твое място не бих се върнала в България. Бих заминала за Германия, Англия или някъде другаде, но не и да се връщам да уча в България. Но все пак ти си решаваш какво да правиш. Това е мое мнение.![]()
Според мен, в България нямаш никакъв шанс за развитие и реализация. Какъв старт в живота ти дава държавата? По никакъв начин няма да ти помогне. Всичко в нашата държава се случва с цел да те прецака. Примерно започваш някаква работа, или няма да ти платят, ще се опитат да те изиграят по някакъв начин или ще те съкратят когато най-малко очакваш това да се случи. Никой не го е грижа за теб, какво общество сме, ние не сме колектив. Станали сме егоисти и мислим само за себе си и как да избачкаме другите. Аз съм на 17г. и смятам когато завърша гимназията, да замина в чужбина, там е бъдещето. Имам една приятелка която живее в Англия и работи като сервитьорка, заплатат на момичето без бакшишите е 2000 евро на месец. Къде тук в нашата дуржава ще видим толкова пари за каквато и да е професия? Всеки който е богат в нашата държава прави някакви нечисти схеми, за да печели. Единствения начин да изкараш малко повече лев, за да можеш в нормални условия да отглеждаш детето си и да се грижиш за семействтото си е да работиш нещо нелегално. Шибаните управници крадът от държавата и въпреки че всеки е наясно с това, никой не прави нищо по въпроса.. Попринцип жалка работа сме.. ВЕКОВЕ НАЗАД ОТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ !!!