- Форум
- По малко от всичко
- За България и тези, които я напуснаха
- Родителите ми искат да се преместим да живеем в чужбина, но мен ме е страх...
Може и да е трудно.
Само не се предавай и ще свикнеш на живота.
Учителите ще ти дадат време да научиш езика,но трябва
да се фокусираш и върху образованието,защото тука може да имаш 6
но там може да имаш 2-3-4
да се надяваме да има място в местното училище, защото учителят има опит с българии под опит имам предвид прилагани са му псувни
и е усвоил думи като "да, добре, здравей и т.н."
Хехей, много се радвам за теб!
Just keep your head above!
Драскай когато можеш да видим как се развиват нещата... ^^
Have The Courage To Live... Anyone Can Die... ;]
първата седмица на септември ще ни звъннат да ни кажат в кои училища сме приети (още не мога да повярвам, че сестра ми ще ходи на училище)
сега деца на колегите на баща ми ми разказват за това как те са дошли и повечето са повтаряли първата година, но сега вече говорят безпроблемно и как испанцците се учудват като им казват, че са българи
има вариант да не уча баски изобщо или пък да уча, но без оценка, което ме устройва напълно
това е за сега ще пиша като има нещо ново)
Ще е трудно първоначално, но после ще ти стане по леко
Пожелавам ти успех със всичко ново там (у-ще, учители, приятели, гаджета () и н.т.)
Пиши да видим как стоят нещата като имаш време![]()
Ради, не е задължително да повтаряш една година... Могат да си те пуснат в годината, в която си вървиш...
Колкото до баския, аз лично бях така... Учих, но нямах оценка...
Anyway... Не ме кефи нещо тоя език...
Успех!
Вчера ходихме да ме запишат. И утре в 10 съм на училище (пуснаха ме във 2º de ESO)
Radi, много благодаря, че ни държиш в течениеА как се чувстваш?
притеснявам се доста....чудя се дали утре майка ми и сестра ми да идватс мен до там... приготвям си една чанта вътре с документи които трябва да дам в училището, тетрадка и речаник
ужасно много се притеснявам...![]()
Нормално е да се притесняваш.Пожелавам ти успех и дано учителите и съучениците ти да са готини и да си намериш приятели!Кажи после как е минало!![]()
Днес отидох и госпожата ме качи в стаята по-рано и ми обясни нещата на кратко (тя е учителка по английски и се разбрахме на английско-испански). След това се видях и със съучениците ми.... Сториха ми се приятни (е в началлотоо името ми им се беше сторило доста странно като се има предвид че се представих с малкото ми име).
Има едно момче от София в моя клас, но не знае български защото са се преместили като е бил много малък.
Е ще видим утре като започне ученето как ще протече всичко, но сега поне притеснението ми вече е значително по-малко..![]()
Много се радвам за теб, Ради! [sun]
Надявам се скоро да си намериш свестни и стабилни приятели иии да не ти е трудно с уроците!!![]()
В петък бях на училище и имахме часове... Запознах се с няколко момичета от класа ми и няколко от другите.. след училище излязохме заедно.... разбрахме се на английско-испански.... вв часовете когато нещо не разбирам или госпожата или някой от съучениците ми превежда на английски...
общо взето страхувах се напразно![]()
Еее, супер! ^^
Радвам се, че започва да ти харесва и да излизаш с хората. Как ти се струва всичко с езика, а баския?
Мислиш ли, че ще ти хареса?
Всичко, всичко!![]()
с испанския ами разбирам какво ми говорят (ако нещо не разбирам винаги си нося речник в чантата)....
аа с баския ами докато класа има баски които явно е за по-напреднали, аз и още четирима (чужденци) имаме отделен час с друга госпожа.. те го учат вече 2-ра година и знаят малко.. аз нищо не знам и стоях и свързвах думи и изрази от баския с думи на български звучащи по същия начин ... имам си любими изрази (ако го учиш най-вероятно знаеш за какво говоря)... иначе ме кефи как почти всичко им завършва на -ак...
![]()
окей. значи тук съм вече от 2 месеца и малко... и контктувам активно вечевече почти не се налага да говоря на английски (е случва се, но не особено често)... с оценките - ами по еускера нямам оценки (няма и да имам), по lengua правихме един тест и аз не го правих защото той беше в началото на преговора, а аз от преговора нищо не знаех, обаче на 31 ни е следващи тест и ще искам да го правя, по математика съм една от тримата дето имаме оценка над 5, по география имам две 10-ки, една 9-ка и една 8-ца, та накратко добре съм с оценките.... вече се отпускам да говоря повече, имам приятели.. като цяло обстановката в класа е един вид приятелска.. в смисъл няма ги тея типично българските интриги и постоянни караници... но все пак България ми липсва
![]()
аа и да допълня за баския.. в часовете учим основните неща.. вчера писахме пощенска картичка и трябваше да превеждаме от castellano на euskera и да добавим още нещо от нас.. беше за къде живеем, че Сан Себастиан е в северната част на Hego Euskal Herria (малко странно ми се получи това изречение, хем северна, хем южна, но както и да е), че има музеи, театри, барове и т.н. ... и аз я направих почти без помощта на учителлката и след това като показах на приятелките ми (те са си от Guipuzcoa и знаят баски) и бяха много учудени за месец и малко учене на езика колко знам....
![]()
^ разбрах защо не знае български... осиновен е когато е бил на 3 и осиновителите му са испанци (баски..)![]()
Така след 5 месеца тук вече всичко е нормално.... Имам си приятели (почти всички от тях са чужденци-Централна и Южна Америка), не знам разбирам се по-добре с тях.. След края на първия срок ни дадоха оценките, най-ниската ми е по-испански, 5-ца... С баския сме леко скарани, в смисъл разбирам горе-долу за какво става на въпрос, обаче с испанския сме по-добре... И все пак ми липсва България, плача доста често... Вчера например чичо ми се прибра в България за празниците, а аз не можах да спра да плача цяла вечер.. По tuenti приятелите ми се опитваха да ме успокоят обаче не им се получи много добре....
С испанския език се справям добре.. Казаха ми даже, че имам португалски акцент което ее доооста странно.... Псувам като каруцар, разбира се....... Еее за сега е това..![]()
Ами аз бях за 1 година в Гърция. От началото, когато разбрах че ще ходя бях много ядосана, ревях постоянно не исках да говоря с нашите и така.. Но после като ме записаха на училище имаше една госпожа(там госпожите са много млади и всички знаят английски) тя постоянно се занимаваше с мен след часовете един вид тя ме научи на гръцки. Намерих си приятели, едно момиче от България, голям късмет беше, защото живееше точно над насИ така искам да ти кажа, че приятелките ти ще ти липсват просто няма как, но погледни от добрата страна ще научиш испански. Един език допълнително да знаеш е голямо богатство !!!! Така че не се притеснявай, ще се справиш
![]()
![]()
УСПЕХ!!!
Страхът е най-големият ти враг. Не се страхувай и ще се справиш. Нещата ще са ок.![]()