- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- 12-ти клас (абитуриенти) -2012/2013
Да, естествено. Абе почти всичките, които се изучават, са си ок. (дори въпросният Далчев, когото аз хич не харесвам, си е имал някакви идеи)
Да, след прочетени бая анализи днес, осъзнах главните идеи. Хубавото е, че лесно се помнят, щото са едни и същи навсякъде :ДД
Точно това ще ви отреже главите.Всичко е еднакво до момента в който те питат в кое ТОЧНО стихотворение има дюли , в кое прозорец, в кое часовник или заключена врата и изредят 4 еднакво звучащи имена на стихотворения. На Далчев точно гадното му е , че са еднотипни.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
92 набор изкарахме голям късмет с Далчев. За него можеш да пишеш едно и също за всяко от произведенията му
На мен ми харесваше, имаше нещо психопатско в него..![]()
атанаско изобщо не съм го учил. много ми беше смотан и депресиращ
Мен ми е интересно на нас какво ще ни се падне...
Ох, нямам претенции само да не е "Септември" или "Cis moll" не,не,не,айде Милев с клизма мога да си изсмуча пръстите,ноооо от Цис Мол...нищо братче,тва е мъка...максимум 1 лист да напиша и тва ще ми е много.
maDamn
Багряна да ми се падне... 'Кукувица' или 'Вечната' ...
Не е въпроса дали е лесна или не . На мен ми е интересна и просто я усещам ,когато чета стиховете и . Не става дума само за тези,които са ни в матурата.![]()
Никога не ми се е доспивало,когато става дума за литература хахах.
Голямо мрънкане беше за темата,която ви се падна на матурата ,набор 93. Кво е значението каква е темата,в крайна сметка това е Под игото,учим го от 6ти клас.
In the future everyone will be famous for 15 minutes...
Пожелайте ме успех,отивам на х'олимпиада![]()
maDamn
„От здравия разум до поетическото безумие в романа „Под игото“ на Иван Вазов“ беше темата, а за откъса ще те излъжа точно кой беше, но беше описание на обстановката преди избухването на въстанието, нямаше никви герои споменати, нито имена, нито нищо и беше отвратително.
Багряна .. Хм, не я подценявайте. Има уловки при нея.
Голямо мрънкане, заради откъса.
Темата беше страхотна, но да бяха дали друг откъс, в този нямаше никакво действие, нищо.
Аз лично се справих и не съм мрънкала, просто казвам, че беше гадничка и изискваше малко повечко мислене и умение да се пише интерпретативно съчинение, защото по мое мнение на "Под игото" не трябва да се пише есе, но който както прецени.
ЕЕЕ, след като прочетох романа (най-накрая), мога да твърдя, че темата е уникална, страшно благодатна!! Мога бая неща да кажа.
Откъсът... сигурно е бил за черешовото топче?
Уникална беше, да. Само да ми бяха дали нещо друго като откъс.
Защото за романа има много неща, които трябва задължително да се знаят. Аз очаквах примерно главата "Пиянството на един народ". Е там щях да се скъсам да пиша и щях да имам почти пълно 6 на матурата, а не 5.61
Пантерке, ще те излъжа за откъса, наистина не съм сигурна.
А и беше супер къс, не повече от 2 абзаца, в първия момент чак се шашнах как ще напиша 3-4 страници на такъв откъс..
Двоен пост, намерих текста. И май не е от преди, а след въстанието. Ндам, объркала съм се ;д ..
Искаш ли да ти го пратя?..
Постни го тук направо![]()
Ндам, и аз забелязах, че всички се оплакваха. И в крайна сметка се бяха осрали ( с извинение ) тотално. толкова простотии чух, че са написали, че лошо ми стана. И да, права си за интерпретативното.
Пантерке - ето го:
В няколко дни бунтът биде отъпкан навсякъде.
Борбата се провали ужасно, тя се обърна на панически страх.
Революция и – капитулация.
Историята ни дава примери за въстания, еднакво нещастни и свети, но не така трагически
безславни.
Априлското въстание беше недоносче, зачнато под упоението на най-пламенна любов и
задушено от майка си в ужаса на раждането. То умря преди да поживее.10
Това въстание нема даже история. Тъй биде кратковеко.
Златни надежди, вяра дълбока, сила гигантска и ентусиазъм — капитал от няколко
страдалчески века, – всичко нахалост отиде в един миг!
Страшно пробуждане.
А колко мъченици! Колко жертви! Колко смърт и падения! Да, и малко героизъм! Но
какъв героизъм!
Перущица – Сарагоса.
Но Перущица я не знае всемирната история...
Батак!
Само това име изхвръкна из борбата, из пожарите, из димовете, полетя над вселената и се
увековечи в паметта на народите!
Батак! Това име и като собствено, и като нарицателно характеризира нашата революция.
Съдбата понякога прави тия каламбури.
В данния случай тя ни стана провидение: тя ни даде Батак, но тя бе създала Александра
II.
Ако това движение с нещастните си сетнини не бе довело Освободителната война, то
неумолима присъда висеше над него: здравият разум щеше да го нарече безумство, народите –
срам, историята – престъпление. Уви, защото тая стара куртизанка историята, и тя се кланя на
успеха.
Поезията само би го простила и увенчала с лаври геройски – за хатъра на
въодушевлението, което изкара кротките анадолски абаджии на средногорските височини –
сюблимни височини – с черешовите топове...
Едно поетическо безумие.
Защото младите народи, както и младите хора, са поети.