.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 25 от общо 98

Hybrid View

Мега фен
    Цитирай Първоначално написано от stelit0 Виж мнението
    И смяташ,че с една тъпа униформа всичко ще се оправи?! Дрехите не са всичко...Ако някой има възможности и иска да изтъкне това,повярвай ми ще намери начин дали с телефон от 1000 лв. , часовник,бижу,скъпи обувки или чанта няма значение. Съгласна съм,че държавата ни е на това положение, защото всеки гледа да мине между капките, но униформата не е начина с който да оправим нещата.. И като се има на предвид,че и униформата не е безплатна за какво си говорим..ако някой няма възможности да купува на детето си скъпи дрехи от къде ще намери пари,за да плати униформата ,която хем е скъпа хем е задължителна? А и нали се сещаш,че с една риза (примерно) трудно се изкарва..трябва да се пере и глади всеки ден, което не става лесно,а това автоматично води до това ,че трябват поне 2 ризи,което отново струва пари.. На всичкото отгоре униформите (поне в нашето училище) са от ужасна изкуствена материя,ужасно грозни са, а да не говорим за кройката. Това е поредната простотия на държавата и училищата за да покажем, че сме уж европейци,както и директорите на училищата да се налапат с пари. Една тъпа униформа нито изравнява финансовите възможности на учениците,нито прави училището елитно.
    Нещата не опират до "тъпата униформа", тук говорим за училището като институция, която трябва да възпитава и да бъде за пример. Да бъде еталон за нещо добро, хубаво, а не образец за всичко възможно лошо, пошло, разхайтено, пияно и надрусано в една държава. Мисълта ми беше, че когато се налага нещо, то трябва да се спазва - ако ще са униформи, ДА СА! Но в пълния смисъл и за всички. С ефективни наказания при най-малкото нарушение - само по този начин се възпитава на някакъв ред и дисциплина още от най-ранна детска възраст.

А ти нали знаеш, че ако се прави униформа, то тя не е задължително да е само риза? В нормалните държави униформите на учениците не са в стил "министър" - само ризи, вратовръзки, поли, панталони и т.н. Да, има ги, но имат и много допълнения - например тениски, спортни екипи, блузи, суитчъри и т.н. (и тук ги има, но на малко места). Ако се пусне една гама от множество изделия всеки ще закупи каквото прецени за добре, но всичко ще е в една цветова гама, с лого на училището и т.н. Какво му е лошото? Да, за цените съм съгласен, то са следствие от много фактори, които виреят главно на наша "българска" почва - нагласени конкурси (печелят приближени фирми, които надуват цените изключително, а цената не отговаря на качеството, самите модели са лоши или пък недомислени) и т.н.

Но когато напиша горното в комбинация с първия ми пост от темата и го прочете един средностатистически ученик веднага ще каже (да не говорим за "богатите"):
    Цитирай Първоначално написано от Средностатистически ученик
    Е, не, тоя говори пълни простотии. Нали за това са се борили хората, за свобода, за права и т.н. тоя ще ми налага пълни униформи. Абе я бегай от тука уе....
    Наясно съм, че много хора ще си го помислят. Сравнете нормално училище в западна държава с едно нормално училище в нашата държава и ще видите разликата (визирам елитна гимназия или техникум, а не СПТУ). За да стане нещо трябва все от някъде да се започне. Но когато се предложат драстични мерки - никой не иска, а всички мрънкат. Е, ще има да си мрънкат...

Спирам с униформите, просто не му е мястото тук, няма смисъл да разводняваме. Ако има навит за дискусия да отвори нова тема или да даде линк към съществуваща, за да не разводняваме тази. Може и на ЛС - даже ще е по-удобно.

Не знам дали писах в предния пост, война в прекия смисъл на думата няма. По-скоро има парадиране от страна на богати лица с техни придобивки - в случая дрехи. А когато парадирането започне от ранна детска възраст, то тогава става страшно не толкова за израстващият индивид, колкото за хората около него, особено ако не са от неговата социална класа.

@Chacho ама кой да ги възпита тези ценности? Кой да бъде за пример? Малко са такива хора у нас.
    Последно редактирано от Lucho : 08-09-2012 на 21:53

Голям фен Аватара на stelit0
    Lucho,пределно ми е ясно какво имаш предвид. Определено в училище не може да се допускат къси роклички и леопрардови клинчета, както каза някой в темата,но не може да налагате униформа мислейки си,че това ще оправи нещата. В училище си има правилник,който трябва да се спазва,защото както ти каза това е институция. Далеч съм от мисълта,че учениците трябва да ходят както си искат облечени и на малките недоразвити курвички буквално да им висят путките,ноо униформата не е начина. За това,че фирмата която шие униформите би могла да предостави възможност за по-разчупена униформа съм съгласна. В нашето училище има риза,вратовръзка,пола/панталон,тениска и елек.Но който каквото и да ми говори униформата в България от повечето ученици се приема като опит на училището/държавата да отнеме индивидуалността и стила на даден ученик. Знам,че училището не е мястото да си показваме новите дрешки,но това ни е държавата..не може след идването на демокрацията управниците да позволят настъпването на пълна анархия не само с училищата но и като цяло,а сега да се опитват да оправят нещата...веднъж като е свикнал народа не може след 500 години турско робство и мачкане на хората да се опитвате да ги мачкате отново понеже трябва да сме европейци..и с какво ни помага тва,че сме в европа?! Втасахме ли я? Според мен не..хората нямат пари за хляб обаче дай да ги тъпчем понеже сме ГОРДИ ЧЛЕНОВЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ !!!...Както и да е..доста се отклоних от темата,но все пак..униформата не е начина с униформата няма да се наложи дисциплина. Може само да накарате учениците да се бунтуват още повече..особено когато им се налага да носят нещо от некачествени материали и несъобразено с вкуса на маса от учениците (ясно ми е че не може да се угоди на всички ). Принципно може да се постигне компромисен вариант от който всички да са доволни например контрол на учениците с какво са облечени + значка/някакав друг знак на училището ..всеки си има мнение и никого не се опитвам да убедя в моето така,че и аз спирам с тази така банална тема,която се осъжда от години и ще се обсъжда още дълго.

Колкото до това,че децата от малки обичат са истъкват придобивките си..при класовите различия това си е проблем,защото едно презадоволено дете няма да завиди примерно,но дете на което родителите нямат финансови възможности за дрехи и прочие ..еми шанса да се появи завист е голям,а завистта е много лошо нещо..променя хората до неузнаваемост ,но това принципно си зависи от родителите. Не мога да кажа,че родителите ми са богати,но винаги са ми осигурявали това от което имам нужда. Дори прекалено ми угаждат на капризите,но са ме възпитали така,че и да имам и да нямам не трябва да завиждам на никого..и честно казано никога не съм го изпитвала това чувство дори ми е странно,че някой може да злобее за това,че някой има нещо,а той не..Ноо такъв е живота хората и ценностите са различни ;п
    Цитирай Първоначално написано от amk933
    Аз едно време Харибо ядях, сега гледам Ескапелът е нашумял...

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си