- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Думите "Уча в 1 немска"
Това са пълни глупости. Първо, че "натоварването" не е кой знае колко голямо, понеже се набляга на определни предмети, но системата е различна, да. Повечето, които не са свикнали да решават 548230 задачи за 40 мин, няма да стане. Тези, които са си повярвали, че знаят немски, но не могат да свържат 2 приказки на кръст, пак няма да прокопсат. Единствените "изритани" от класа бяха 3ма човека, които показаха пълна незаинтересованост пред ръководителя на Abteilung-a (разбирай пиеха в час и заспаха в часа му), а той си беше доста суров и ги замери с тебешир и им изхвърли учебниците през вратата. Имаше хора, които изкараха 2ка на матурата по математика, и пак завършиха- не с 2ка де, пратиха ги на устен и им писаха 3. Така че който смята, че там е ебаси гърча, или е доста ограничен във възможностите си, или има някакви изкривени представи за натовареност. Интересно как имаше достаъчно хора, на които не ни се смъкна успехът.
Единственото кофти беше, че имахме доооста повече матури - освен българските още 3 писмени и 2 устни. Писмените бяха в понеделник, сряда и петък.
СИмеонова и Цанева са част от немския отдел, нищо че са българки.
П.П. Sorry за double post-a
Малък едит: На когото не му върви много математиката и не я обича, да не се захваща. В началото имате по 6часа на немски и 2 на български, т.е. 8 на седмица, после са 6 . В 11и и 12и клас се учи висша математика.
Последно редактирано от therichbitch : 10-03-2012 на 20:01
Редактирам си поста, че наистина се отклони от темата, а и стана доста личен.
Последно редактирано от irrationalDecision : 10-04-2012 на 10:22
Ами заради нито един от двамата. При нея нямахме много часове и тези, които имахме, понякога ги пропускахме. Това, което взимахме с нея, беше стереометрия, но най най-основните неща.
И на изпита в СУ реших стереометричната задача (тъй като с германците не сме учили, а с нея, както казах, само най- важните неща) с АГ и не ми я признаха.![]()
За германците е вярно. Щом ми се е налагало не да им поправям грешките (това е ясно), като пишат на дъската (на всеки се случва), но и да давам идея как се решава дадена задача, за която преподавателят не се сеща (направо да я реша вместо него), значи не е на добре. Това не се отнася само за математиката. ТОва беше една от причните да не се запиша за следване в Германия (кандидатствах естествено, за да си почеша егото). Сега, като ни преподават немски преподаватели (в университета), мааалко ми се промени мнението. Те са квалифицирани. Може би просто в даскало не сме случили на много добри. Но примерно Цанева е на светлинни години от немците, които имахме (2ма ни се смениха по математика). Тя обаче е за хора, които разбират така или иначе математика. Тези, които не са в час, не могат да и насмогнат на темпото.
Аз самата, както винаги неинфомирана достатъчно, не знаех, че има Лайстунг и никога не ми е било фикс идея да следвам в чужбина. Ама разбрах за него, реших да се пробвам и след класирането сърце не ми даде да се откажа (няма да споменавам тук причината, че ще стане много хвалебствено). И така.
Накой път ще си коментираме на лични, че оспамихме малко темата и стана много лично.![]()
Последно редактирано от therichbitch : 10-03-2012 на 20:32
ОК, мерси многои сори на всички за спама. Ама може и всеки да е намерил все пак нещо за себе си дори и в тази дискусия.
Сериозно?
Това в Германия така ли е? Съмнявам се. Бях в техни часове... СУУУУУПЕР бавно вървят по всичко. По химия - 2 уравнения за час, по физика 45 минути си обясняваха мястото на волт- и амперметъра. И това в свястно училище. Как тези деца, свикнали на доста бавно темпо, учат висша математика... Трудно си го обяснявам.
Когато ние бяхме в Германия в 10и клас, учеха за подобни триъгълници и ние отговаряхме на техните въпроси (те не можеха, представи си). Та не знам в 11и и 12и клас какво учат, но нас ни занимаваха с АГ (дооста) и интеграли. (и много функции де...). Аз не следвам математическа специалност, но всичко, което учихме в 1и курс, бях го учила в даскало (с изключение на диференциални уравнения).
Може би са прозряли, че ние сме по- умни тук, в Б-я, и затова така.![]()
Нали знаеш, че във всеки майтап има и по някаква доза истина. Самите немци го казват завоалирано или не толкова.Е, може и да са малко фалшиви в изказването си, знам ли. В номинациите за Muttersprachler често им задават въпроса какво мислят за българските ученици. И поне двама трима съм чувала през различни години да отговарят , че намират българските ученици за много умни и по-мотивирани да учат в сравнение с наборите им в Германия.
Ооо, тох хич не беше майтап.
Може да звучи високопарно, но българите са много по- умни от германците, то и по световните олимпиади си показва, не съм чула германец да вземе медал по нещо. Но е факт, че са първата икономика в Европа, което пък леко противоречи, на факта, че не са умни като нация. Аз си имам някакви хипотези защо се получава така, но те не са за тази тема, че ще стане поредната, която ще се врътне в много различна посока.![]()
Аре малко по-леко с подканата.
Училището има сайт, от който става пределно ясно, че възпитаниците му също държат DSD в 12 клас. Ако си го изкарат, имат си и те същия сертификат за владеене на езика. Пише си колко часа немски имат седмично през всяка една от годините, пише си кои предмети се учат на немски, пише си кои са профилите. Ама човек трябва да се мръдне ,да потърси и да прочете, не само наготово да чака да му снесат инфо.
Малко е оффтопик, но не исках да правя нова тема. Та въпроса ми е : Вярно ли е че в Германия дори за специалностите с ограничени места се кандидатства само с DSD (или DaF), диплома (легализирана и преведена) и мотивационно писмо на някои места? Защото доста се рових и все само това пише, а аз не знам защо очаквах повече![]()
П.с. Ако е така за мен ще е супер, защото Германия ми е резерва и ще е супер, ако не ми трябва толкова голяма поготовка за нея
С това се кандидатства, но може да не те вземат особено ако имаш само една преведена бг диплома.
Еееее, зависи. Ако си поел примерно към следване на медицина или стоматология в унито в Heidelberg, само с упоменатото няма да стане толкова лесно. Има един тест за готовност, зове се TMS (Test für Medizinische Studiengänge), направата на който е уж доброволна, но определено дава при добро представяне преднина на явилия се пред неявил се , но иначе с много висока диплома.
Ето тука има примерни задачи от такъв тест.
http://www.tms-info.org/content/file...re_tms2012.pdf
А за него предполагам се изисква подготовка. Не съм задълбавала, понеже медицината въобще не ме интересува. Дадох я като пример за желана специалност, в хубав университет, в който само дипломата и С1 от DSD -то не стигат.
Мойто момче първо да влезеш в 1 немска трябва да искараш на изпита повече от 5.40 по български и толкова по математика . Второ в 1 немска ги спукват от учене , та ако те мързи просто не си усложнявай живота . Казвам го , защото най-добрата ми приятелка влезе в 1 немска секи ден проклина деня в който реши че ще учи там .
Когато бях 5-годишен майка ми ми каза, че щастието е ключът към живота. Когато отидох на училище ме попитаха какъв искам да стана, като порасна, написах "щастлив". Те ми казаха, че не съм разбрал задачата, а аз им казах, че те не разбират живота"... Джон Ленън
Финанси бих искал и по принцип стремежа ми са Щатите и информиция относно кандидатстване и т.н. съм намерил бол, но проблема е Германия, която искам да ми е резервен вариант. Колкото и да се ровя в и нтернет накрая все оставам с противоречиви отговори. Ако може някой да ми даде линк или пък да каже някаква книга, която да изяснява кандидатстването спрямо различните университети и специалности, ще съм му много благодарен(само не ми казвайте zaedno.de)
А ти, мойто момче или момиче, първо чети и после се обаждай така назидателно. zlatko98 е написал, че УЧИ вече в НЕГ.Та каквото му трябва за прием там го е иЗкарал.А това със спукването от учене въобще няма да го коментирам - градски легенди. Последните мнения, с изключение на твоето, са все на хора, учили или още учещи там. Много са ни нагънали, да знаеш, дъх не можем да си поемем. Направо по цял ден проклинаме съдбата си и зверското натоварване в училище. Откровена смешка.
Имаш ли достатъчно сиво вещество и амбиция , там можеш с минимални усилия да постигнеш максимални резултати. И никой никого не спуква от учене.
Последно редактирано от irrationalDecision : 10-31-2012 на 19:36