- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Малко да ви затрудня..логическа задачка
Трима селяни влезли в един хан да си починат и обядват. Поръчали на съдържателката да свари картофи, а самите те заспали. Стопанката сварила картофите, но не събудила пътниците, а оставила паницата с ястието на масата и излязла. Събудил се един селянин, видял картофите и за да не буди другарите си, преброил картофите, изял своя дял и отново заспал. Скоро се събудил друг. Той нямал понятие, че другаря му е изял своя дял. Затова преброил останалите картофи, изял една трета част и пак заспал. Накрая се събудил и третият. предполагайки, че се е събудил първи, той преброил останалите картофи от паницата и изял една трета част. В този момент се събудили и останалите и видели, че в паницата останали 8 картофа. Едва тогава разбрали каква е работата.
Пресметнете колко картофа е оставила стопанката в паницата, по колко са изяли всички и по още колко трябва да изяде всеки, така че всички да получат по равен брой картофи.
Това не е логическа задача, а задача от състезание за 3. клас. Не разбрах дали просто споделяш или искаш решение :Д Ако искаш ще я реша.
If ya don’t give a shit ya getcha’ hellyeah
Throwin’ fists in the pit ya getcha’ hellyeah
Think you’re fuckin’ with this well hell no.
Balls, volume, strength getcha come on
Някой има нужда от помощ с домашната : ) ...
Каква домашна бе?Просто попаднах на тази логическа задача и ми стана интересно.Реших да я пусна тук,за да видя дали някой може да я реши..пробвах с уравнения и що ли не,но не можах да я реша.
Последно редактирано от behappydontworry : 11-24-2012 на 15:06
Откъде знаеш,че е задача от състезание за 3 клас?
Защото ходя от 11 години по състезания, а и имам малка сестра, на която помагам със задачите :Д Това си е типична "рачешка задача". Приемаме началното количество за "х". Следователно, след като първият е изял 1/3 от х, в чинията са останали 2/3*х картофи. Вторият е изял 1/3*2/3х => са останали 4/9*х картофи. Третият е изял 1/3*4/9*х => останали са 8/27*х, което е равно на 8 => х=27
If ya don’t give a shit ya getcha’ hellyeah
Throwin’ fists in the pit ya getcha’ hellyeah
Think you’re fuckin’ with this well hell no.
Balls, volume, strength getcha come on
Това , ако е логическа задача аз трябва да съм най-логичният човек ...
А ако ти не си поредния спамещ идиот,значи аз трябва да съм Пепеляшка..
27 картофа ?