.

Виж резултатите на анкетата: Има ли расизъм в товорчеството на Ботев и Вазов?

Гласували
6. Вие не можете да гласувате в тази анкета
  • Да

3 50,00%
  • Не

3 50,00%
Отговор в тема
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПърви
Резултати от 1 до 25 от общо 58

Lightbulb Има ли расизъм в товорчеството на Ботев и Вазов?

Здравейте, ще ми помогнете страшно много ако напишете какво е вашето мнение по въпроса.
    Аз уча социология и с това изследване ще си напиша домашната. Благодаря предварително, надявам се да стане хубава дискусия.

Мега фен Аватара на haritov
    Град
    системата дегоба
    кой учител ти даде тая тема?
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Никой учител не ми я е дал. Въпроса е по повод избухналия през август скандал, в който Етичната комисия свързана с образованието излезе с изявление ,че в произведенията на Ботев и Вазов има расистки текстове и трябва да бъдат цензорирани (премахнати). За това питам във форум с млади хора -какво е общественото мнение по въпроса?

Повече от фен
    Да, расизъм има. Доказателство са плъзналите навред националистчета-папагалчета.
    Споделям мнението че трябва да бъдат премахнати от учебната програма, по-специално вселенския умопомрачителен и неповторим шедьовър Под Игото. За Ботев... който се интересува ще си го прочете дори и да не е включен в учебната програма. Считам хората, които се интересуват и търсят за по-трудно манипулируеми, следователно няма да им повлияят зле стихотворенията.

Супер фен Аватара на socareless
    В никакъв случай не може да става дума за разсизъм.По онова време тази дума въобще не е имала днешния смисъл.И това, което си мислите че е омраза към даден етнос, всъщност е омраза към факта, че този етнос ни е поробил и сме били под турско владичество в продължение на 5 века.Как мислите дали омразата се състои в различията в цвета на кожата или е нещо друго?

Мега фен Аватара на SuNsEt
    Град
    California,Los Angelis,Sofia,Amsterdam,Bern понякога и в New York :P
    Според мен и Makenzi97 ,и socareless имат право.
    Като цяло в учебната система трябва да се направи сериозен refresh. Примерно Славейковите лирически миниатюри, по мое мнение ,е по -добре да се премахнат. Относно Ботев и Вазов...до някъде И там също трябва да се пооправят нещата,особено при Ботев . Със сигурност трябва да се оставят като автори,но и също така вместо да учим за 'Спи езерото' ,може да се сложи нещо на Веселин Ханчев ,Дамян Дамянов или нещо друго по- съвременно. Колкото повече време минава,толкова по-далеч са националистическите стихове в учебната програма. Не мисля,че това да караш ученици 7 клас да зубрят 'На прощаване' е начина да възпиташ в тях българското,родното и националното. Системата е по- стара от света направо...
    В 12 клас авторите слава богу не са толкова много и е по -интересно,но 11 клас направо е ...яко и безсмислено учене с толкова много произведения.

А мислите ли ,че е правилно текстовете да бъдат осъвременявани? Не се ли губи идеята на автора? Въпреки че в Америка цензурират и променят текстовете на своите автори без това да предизвиква такива дискусии в обществото.

Расизъм се нарича да мразиш някой от друг етнос, който нищо не ти е направил, просто заради това, че е черен. Едновремешните кланета въобще не ми се връзват с "нищо не ти е направил", учителят ти е малоумен, тези в министерството, които го измислиха - още повече. А да се осъвременяват Ботев и Вазов е кощунство!
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to touch your body ,
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от socareless Виж мнението
    В никакъв случай не може да става дума за разсизъм.По онова време тази дума въобще не е имала днешния смисъл.И това, което си мислите че е омраза към даден етнос, всъщност е омраза към факта, че този етнос ни е поробил и сме били под турско владичество в продължение на 5 века.Как мислите дали омразата се състои в различията в цвета на кожата или е нещо друго?
    и тогава е нямало омраза хората са се бунтували за съвсем други неща
    В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от JoLLiE92 Виж мнението
    Расизъм се нарича да мразиш някой от друг етнос, който нищо не ти е направил, просто заради това, че е черен. Едновремешните кланета въобще не ми се връзват с "нищо не ти е направил", учителят ти е малоумен, тези в министерството, които го измислиха - още повече. А да се осъвременяват Ботев и Вазов е кощунство!
    Точно чувство на омраза към турците провокират тези произведения в неинтелигентния човек/дете. Затва почти всяко дете в малките класове разправя колко мразело турците щото, разбираш ли, "са ни клали пет века". Ей това разбиране ТРЯБВА да бъде изкоренено от българите и ако премахването на Ботев и компания от учебниците ще спомогне за това, то аз напълно го подкрепям.
    Но кво ли разбира един прост циганин на 15 години като мене.....

Град
    системата дегоба
    Цитирай Първоначално написано от Makenzi97 Виж мнението
    Точно чувство на омраза към турците провокират тези произведения в неинтелигентния човек/дете. Затва почти всяко дете в малките класове разправя колко мразело турците щото, разбираш ли, "са ни клали пет века". Ей това разбиране ТРЯБВА да бъде изкоренено от българите и ако премахването на Ботев и компания от учебниците ще спомогне за това, то аз напълно го подкрепям.
    ти какво искаш да кажеш?
    че за да обичаме другите народи трябва да си премахнем героите ли?

r u fucking kiddin' me?
    Нормалните интелигентни деца дори са наясно, че турците днес и турците преди 2-3 до 7 века са различни хора. Но да казваш, че трябва да заличим най-великия си поет и най-великия си писател от историята, за да можело да се разбираме по-добре с братята резаци - е не!
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Повече от фен
    Казвам, че трябва да бъдат давани по-умерени текстове, ане работи от сорта на

Стани, стани юнак балкански
    от сън дълбок се събуди,
    срещу народа отомански
    ти българите поведи!

На Ботев не са стихотворенията проблема, а това, че повечето ученици ги разбират по погрешен начин. Комбинирай и с некадърни даскали и сам ще се сетиш къв ще е резултата.

Не можеш да разкараш от учебниците поет, чиито произведения намират място в световната литературна класика! Просто не може. Не е нормално. После защо ни се подигравали народите. Това е чисто лизане на гъза на турците.
    Умерени текстове.... Няма умерени текстове! Ботев така го е написал, така ще го четеш! Ако не те кефи, намираш си нова страна с нова литература.
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от JoLLiE92 Виж мнението
    r u fucking kiddin' me?
    Нормалните интелигентни деца дори са наясно, че турците днес и турците преди 2-3 до 7 века са различни хора. Но да казваш, че трябва да заличим най-великия си поет и най-великия си писател от историята, за да можело да се разбираме по-добре с братята резаци - е не!
    Тия нормални и интелигентни деца ще си ги прочетат дори и да не са включени в учебната програма.
    Не казвам да се заличат от историята, а от учебниците.
    Вазов най-велик писател??? Тоя пръч е писал на количество, а не на качество.
    Последните ти няколко думички са пример за тея предрасъдъци, насаждани с години в народа.

Град
    системата дегоба
    Казвам, че трябва да бъдат давани по-умерени текстове, ане работи от сорта на

Стани, стани юнак балкански
    от сън дълбок се събуди,
    срещу народа отомански
    ти българите поведи!

На Ботев не са стихотворенията проблема, а това, че повечето ученици ги разбират по погрешен начин. Комбинирай и с некадърни даскали и сам ще се сетиш къв ще е резултата.
    демек хора като мене са върли расисти на аватара ми съм аз самия познай каква е тази униформа и какво са правили хората в нея

това е история тя е в миналото и трябва да се помни и почита по твоята логика руснаците трябва да забранят половината си текстове щото ще накърнят германците
    ти си просто момче което бърка расизма с национализъм и национализма с патриотизъм

Град
    системата дегоба
    Тия нормални и интелигентни деца ще си ги прочетат дори и да не са включени в учебната програма.
    Не казвам да се заличат от историята, а от учебниците.
    Вазов най-велик писател??? Тоя пръч е писал на количество, а не на качество.
    Последните ти няколко думички са пример за тея предрасъдъци, насаждани с години в народа.
    дано да си трол иначе положението отива на зле

Повече от фен
    Между расизма, национализма и патриотизма е много тънка границата в българия.
    За руснаците и немците не съм запознат как е положението, но внашта мила родина е налице тая етническа омраза и както написах по-горе тя трябва да бъде изкоренена.

И защо да отива на зле положението??? Обоснови отговора си, ако обичаш.

Кой ще седне да чете Ботев и Вазов за кеф? Аре кажи ми кой е тоя? Освен литературоведите, друг няма. Определено не деца на нашите години. На мен лично Вазов ми харесва и е наричан патриархът на българската литература от хора, вероятно по-интелигентни от мен и теб. Ботев ми идва в повече, но това не значи, че трябва да бъде премахнат от учебниците! Той е като Лили Иванова и като народните песни - оценявам го, но няма да ми хрумне да седна да го чета за кеф. Това не променя степента му на величие ни най-малко!
    Предразсъдъци са да се навеждаме и да лижем гъза на останалите народи, белким ни подхвърлят кокалче. ТОВА трябва да престане, не да махаме Ботев и Вазов от учебниците.
    Потресена съм.
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Град
    системата дегоба
    Между расизма, национализма и патриотизма е много тънка границата в българия.
    За руснаците и немците не съм запознат как е положението, но внашта мила родина е налице тая етническа омраза и както написах по-горе тя трябва да бъде изкоренена.
    в кой регион на България е тая омраза?

Banned Повече от фен
    И ти не се различаваш коренно от 15 годишните псевдо-националистчета дето само мрънкат колко турците са ни клали. Само дето си от другия лагер - мрънкаш против някаква "социална неправда", бориш се за някаква подтисната и репресирана група. А с това не правиш огромна разлика. Дори и да има расизъм и омраза в дадено произведение, да "цензурираш" ХУДОЖЕСТВЕНИ произведения е знак за висша простотия. Това е изкуство мамка му, и то от български класици, бащите на българската литература. Само защото банда интернационални евреи са наложили коректния си булшит върху България, не значи че трябва да се огъзиш и да поемеш доброволно мулти-културния еврейски Х*й. Тенденцията да мразиш сляпо турци и цигани, е също толкова малоумна като това да ги защитаваш и да се бориш за техните права - понеже някой можел да се обиди. Литературата е винаги била обидна или критикуваща някой, това е основната и тема. Но тя си остава просто литература, и докато не се намери някой олигфрен да я приеме твърде сериозно, няма никакви проблеми. Още повече че омразата към турци, цигани и евреи(Защото в творчеството на Вазов има такава) е донякъде оправдана и се базира на факти. А вашето сляпо желание за цензуриране и полит-коректност е дори по-дразнещо от заблудените 15-годишни националистчета. Най-вече защото вашето е придружено с големите претенции за интелектуализъм, цивилизованост и толерантност. А си остава една проста заблуда и обществено клише.

Борбата срещу предразсъдъците се превърна в предразсъдък.....

Смешници, как ще триете от историята творби на велики поети и писатели, само защото някой може да се обиди или не е коректно...

тя трябва да бъде изкоренена.
    Мога да ти дам ДОСТА по-ефективни начини за изкореняване, включващи концлагери и казани със сапун. Но ще ме обвиниш в расизъм. Само че тогава ще ти кажа - каквото повикало, такова се обадило. Не посягай на Ботев и Вазов да не пострадаш.
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Повече от фен
    Защо ли изобщо се занимавам.... да спори с вас човек е като да спори с радиото - ти си говориш едно, то си знае друго.
    Айде лек ден и много ви здраве.

Doom_Stalker, напълно съгласна съм.
    Makenzi92, Историята и литературата в учебниците се променя с всяка малка промяна на политическото положение. И толкова сте вече изпилени, че това ви се струва нормално. Че Ботев как можело да мрази тези иначе така прекрасни турци, срещу които се е борило цялото му семейство със зъби и нокти. Още малко кажи, че революционерите са били лоши хора и е трябвало да не надигат глава, защото Турция днес е по-добре икономически и по-добре да сме резаци с пари. Позволи си още една такава реплика и ще се развикам!
    My name is Melissa
    And I am sixteen
    I like to lick your skin
    Don't worry if I am
    Just a little girl
    Everything you want
    I can do more and more

Град
    системата дегоба
    Защо ли изобщо се занимавам.... да спори с вас човек е като да спори с радиото - ти си говориш едно, то си знае друго.
    Айде лек ден и много ви здраве.
    не пич аз съм горд българин и ще защитавам тези които са дали живота си за да бъда българин
    и ще ги браня от такива като теб които искат да ги изтрият

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си