- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Има ли расизъм в товорчеството на Ботев и Вазов?
Да
Не
Здравейте, ще ми помогнете страшно много ако напишете какво е вашето мнение по въпроса.
Аз уча социология и с това изследване ще си напиша домашната. Благодаря предварително, надявам се да стане хубава дискусия.![]()
кой учител ти даде тая тема?
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Никой учител не ми я е дал. Въпроса е по повод избухналия през август скандал, в който Етичната комисия свързана с образованието излезе с изявление ,че в произведенията на Ботев и Вазов има расистки текстове и трябва да бъдат цензорирани (премахнати). За това питам във форум с млади хора -какво е общественото мнение по въпроса?
Да, расизъм има. Доказателство са плъзналите навред националистчета-папагалчета.
Споделям мнението че трябва да бъдат премахнати от учебната програма, по-специално вселенския умопомрачителен и неповторим шедьовър Под Игото. За Ботев... който се интересува ще си го прочете дори и да не е включен в учебната програма. Считам хората, които се интересуват и търсят за по-трудно манипулируеми, следователно няма да им повлияят зле стихотворенията.
В никакъв случай не може да става дума за разсизъм.По онова време тази дума въобще не е имала днешния смисъл.И това, което си мислите че е омраза към даден етнос, всъщност е омраза към факта, че този етнос ни е поробил и сме били под турско владичество в продължение на 5 века.Как мислите дали омразата се състои в различията в цвета на кожата или е нещо друго?
Според мен и Makenzi97 ,и socareless имат право.
Като цяло в учебната система трябва да се направи сериозен refresh. Примерно Славейковите лирически миниатюри, по мое мнение ,е по -добре да се премахнат. Относно Ботев и Вазов...до някъде И там също трябва да се пооправят нещата,особено при Ботев . Със сигурност трябва да се оставят като автори,но и също така вместо да учим за 'Спи езерото' ,може да се сложи нещо на Веселин Ханчев ,Дамян Дамянов или нещо друго по- съвременно. Колкото повече време минава,толкова по-далеч са националистическите стихове в учебната програма. Не мисля,че това да караш ученици 7 клас да зубрят 'На прощаване' е начина да възпиташ в тях българското,родното и националното. Системата е по- стара от света направо...
В 12 клас авторите слава богу не са толкова много и е по -интересно,но 11 клас направо е ...яко и безсмислено учене с толкова много произведения.
А мислите ли ,че е правилно текстовете да бъдат осъвременявани? Не се ли губи идеята на автора? Въпреки че в Америка цензурират и променят текстовете на своите автори без това да предизвиква такива дискусии в обществото.
Расизъм се нарича да мразиш някой от друг етнос, който нищо не ти е направил, просто заради това, че е черен. Едновремешните кланета въобще не ми се връзват с "нищо не ти е направил", учителят ти е малоумен, тези в министерството, които го измислиха - още повече. А да се осъвременяват Ботев и Вазов е кощунство!
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Точно чувство на омраза към турците провокират тези произведения в неинтелигентния човек/дете. Затва почти всяко дете в малките класове разправя колко мразело турците щото, разбираш ли, "са ни клали пет века". Ей това разбиране ТРЯБВА да бъде изкоренено от българите и ако премахването на Ботев и компания от учебниците ще спомогне за това, то аз напълно го подкрепям.
Но кво ли разбира един прост циганин на 15 години като мене.....
r u fucking kiddin' me?
Нормалните интелигентни деца дори са наясно, че турците днес и турците преди 2-3 до 7 века са различни хора. Но да казваш, че трябва да заличим най-великия си поет и най-великия си писател от историята, за да можело да се разбираме по-добре с братята резаци - е не!
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Казвам, че трябва да бъдат давани по-умерени текстове, ане работи от сорта на
Стани, стани юнак балкански
от сън дълбок се събуди,
срещу народа отомански
ти българите поведи!
На Ботев не са стихотворенията проблема, а това, че повечето ученици ги разбират по погрешен начин. Комбинирай и с некадърни даскали и сам ще се сетиш къв ще е резултата.
Не можеш да разкараш от учебниците поет, чиито произведения намират място в световната литературна класика! Просто не може. Не е нормално. После защо ни се подигравали народите. Това е чисто лизане на гъза на турците.
Умерени текстове.... Няма умерени текстове! Ботев така го е написал, така ще го четеш! Ако не те кефи, намираш си нова страна с нова литература.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Тия нормални и интелигентни деца ще си ги прочетат дори и да не са включени в учебната програма.
Не казвам да се заличат от историята, а от учебниците.
Вазов най-велик писател??? Тоя пръч е писал на количество, а не на качество.
Последните ти няколко думички са пример за тея предрасъдъци, насаждани с години в народа.
демек хора като мене са върли расисти на аватара ми съм аз самия познай каква е тази униформа и какво са правили хората в нея
това е история тя е в миналото и трябва да се помни и почита по твоята логика руснаците трябва да забранят половината си текстове щото ще накърнят германците
ти си просто момче което бърка расизма с национализъм и национализма с патриотизъм
Между расизма, национализма и патриотизма е много тънка границата в българия.
За руснаците и немците не съм запознат как е положението, но внашта мила родина е налице тая етническа омраза и както написах по-горе тя трябва да бъде изкоренена.
И защо да отива на зле положението??? Обоснови отговора си, ако обичаш.
Кой ще седне да чете Ботев и Вазов за кеф? Аре кажи ми кой е тоя? Освен литературоведите, друг няма. Определено не деца на нашите години. На мен лично Вазов ми харесва и е наричан патриархът на българската литература от хора, вероятно по-интелигентни от мен и теб. Ботев ми идва в повече, но това не значи, че трябва да бъде премахнат от учебниците! Той е като Лили Иванова и като народните песни - оценявам го, но няма да ми хрумне да седна да го чета за кеф. Това не променя степента му на величие ни най-малко!
Предразсъдъци са да се навеждаме и да лижем гъза на останалите народи, белким ни подхвърлят кокалче. ТОВА трябва да престане, не да махаме Ботев и Вазов от учебниците.
Потресена съм.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
И ти не се различаваш коренно от 15 годишните псевдо-националистчета дето само мрънкат колко турците са ни клали. Само дето си от другия лагер - мрънкаш против някаква "социална неправда", бориш се за някаква подтисната и репресирана група. А с това не правиш огромна разлика. Дори и да има расизъм и омраза в дадено произведение, да "цензурираш" ХУДОЖЕСТВЕНИ произведения е знак за висша простотия. Това е изкуство мамка му, и то от български класици, бащите на българската литература. Само защото банда интернационални евреи са наложили коректния си булшит върху България, не значи че трябва да се огъзиш и да поемеш доброволно мулти-културния еврейски Х*й. Тенденцията да мразиш сляпо турци и цигани, е също толкова малоумна като това да ги защитаваш и да се бориш за техните права - понеже някой можел да се обиди. Литературата е винаги била обидна или критикуваща някой, това е основната и тема. Но тя си остава просто литература, и докато не се намери някой олигфрен да я приеме твърде сериозно, няма никакви проблеми. Още повече че омразата към турци, цигани и евреи(Защото в творчеството на Вазов има такава) е донякъде оправдана и се базира на факти. А вашето сляпо желание за цензуриране и полит-коректност е дори по-дразнещо от заблудените 15-годишни националистчета. Най-вече защото вашето е придружено с големите претенции за интелектуализъм, цивилизованост и толерантност. А си остава една проста заблуда и обществено клише.
Борбата срещу предразсъдъците се превърна в предразсъдък.....
Смешници, как ще триете от историята творби на велики поети и писатели, само защото някой може да се обиди или не е коректно...
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
Защо ли изобщо се занимавам.... да спори с вас човек е като да спори с радиото - ти си говориш едно, то си знае друго.
Айде лек ден и много ви здраве.
Doom_Stalker, напълно съгласна съм.
Makenzi92, Историята и литературата в учебниците се променя с всяка малка промяна на политическото положение. И толкова сте вече изпилени, че това ви се струва нормално. Че Ботев как можело да мрази тези иначе така прекрасни турци, срещу които се е борило цялото му семейство със зъби и нокти. Още малко кажи, че революционерите са били лоши хора и е трябвало да не надигат глава, защото Турция днес е по-добре икономически и по-добре да сме резаци с пари. Позволи си още една такава реплика и ще се развикам!
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more