- Форум
- По малко от всичко
- Всичко тийн накуп
- Има ли расизъм в товорчеството на Ботев и Вазов?
Да
Не
''абе дай да си премахнем героите които са се борили за нас че да ни обича милата Турция ''
думи нямам вече
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Makenzi97 , стани мюсюлманин, като толкова предпочиташ да защитаваш резаците пред собствените си съотечествници...без хора като Ботев и Вазов едва ли днес щяхме да спориме по форумчетата..
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Религията не определя националноста, но в случая точно за това става въпрос, били сме поробени с цел насилствено да ни се наложи чужда вяра...не ме разбирай погрешно, въобще не съм религиозен, но ако трябва да се взима страна в случая става въпрос точно за вероизповеданието, тъй като исляма диктува почти всеки 1 аспект от живота на мюсюлманина както и до голяма степен христянството(поне по онова време).Но иначе съм на мнение че всеки има право на избор и не обвинявам никого заради неговия избор...
А защо според вас в общественото пространство се разгоря толкова ожесточена дискусия, която в следствие се и политизира(имам предвид изказвания на Атака и ВМРО), щом цялата общественост е против махането на Ботев и Вазов? И защо то този доклад се разгоря такъв скандал? И до тук ми стана чсно, че въпреки че не се отрича расиското съдържание на някои от текстовете на тези автори само 2-3 сте за промяна учебния план по литература.
П.С. Извинете ме, че от социологическо проучване леко го обърнах на журналистическо.
Ще Ви помоля да гласувате в анкетата. Извинете ,че я пускам чак сега![]()
Не съм аз изпиления. Да, Ботев си е имал основателни причини да мрази турците, НО не мисля че тази омраза трябва да се пренася и в днешно време.
Искам специално да подчертая, че не съм за цензурирането на текстовете, а за премахването на по-крайните от тях от учебната програма.
Спомена малко по-назад, че никой нямало да тръгне да чете Ботев по собствено желание. Ами ако ще! Загубата си е чисто негова.
За революционерите - всичката им работа и саможертва е била напразна, зае*али семействата си и избити като кучета. Ако не са били руснаците вашта мила родина нямаше да я има, милички. Па ако ще и 10 000 като Левски и Ботев да са се пръкнали.
Колкото до болднатата част от цитата ти - точно така стои положението. Съжалявам, че руснаците са спечелили.
По-добре "резак" с пари отколкото патриотче с паяжина на г*за.
Нашта родина? А не е ли и твоя, Хасане?
Ако стои така, стани гей, давай си гъза на резаци, ще имаш пари поне. Може и розови обувки на токчета да ти купят.
My name is Melissa
And I am sixteen
I like to touch your body ,
I like to lick your skin
Don't worry if I am
Just a little girl
Everything you want
I can do more and more
И моя е, за жалост.
Поведението ти е типично за папагалче-патриотче. Виждаш, че няма какво да кажеш и го обръщаш на агресия.
има една битка дето 6000 българи 1000 руснаци и 400 казаци биват нападнати в продължение на 3 дни от три страни от 7 пъти превъзхождащ го враг нашите се бият без почивка на 40градуса жега без вода пушките не им работят в един момент дори и се налага 4 оръдия да отблъскат 15000войска 3 пъти да се хвърлят в ръкопашен бой в отчаян опит да ги спасят и да успеят тая битка отмива целия срам
иначе прочети малко повече как 2 полка отблъскват 40000 при чаталжда и тия 40000 само при проблясъка на нашите щикове тръгват да бягат прочети как българския войник побеждава англичани и французи и италианци
прочети как шопско дървената дивизия побеждава 20000 донски казака и нанася първото и единствено им поражание в историята
знаеш ли какво е да тръгнеш пеейки химна срещу 500 оръдия и 80 картечници за минута знаеш ли за минута колко снаряди и колко куршума са изстреляни срещу теб?
знаеш ли че за добруджа са се водили битки във всяко село и че там са загинали хиляди българи и румънции руснаци
знаеш ли че англичаните отдават чест и свалят знамената когато идват българите?
а сега знаеш ли че Ботев,Левски,Бенковски,Рак вски са били богати хора но са умрели за родината
а знаеш ли че тези хора са умрели за теб че всичко това се е случило за да може да се наречеш българин?
пич ти потъпка всичко това и още подвизи ти потъпкваш духа на българина да дадеш писмо на други народи не е дребна работа за това използвай буквата Щ
извинявай но аз съм патриот и се гордея с това и само един бой ще оправи такива като теб
ти си едно малко объркано момче
Не само че грешиш, но си и тъп.
1 . Тук не става въпрос за това дали дадена литература проповядва омраза. Става въпрос, че това е ИСТОРИЯ и ЛИТЕРАТУРА. Това че някой е написал роман научна фантастика значи ли че трябва да го забраняваме понеже не е истина? Литературата си е литература. Още повече че е част от историята, и в онова време е била актуална. Така че това е било отражението на онази реалност, на онези настроения. Това че не е "толерантна" според сегашната "реалност" няма значение, защото това са отминали събития, отминали нрави и разбирания. Интелигентният човек би я разглеждал само като литературно-историческа творба. Съмнявам се някой да си е изградил разбиранията за света от Под Игото. Омразата към турците в обикновените хора не се насажда, още по малко пък от Под Игото, тя е пряко отражение на действителноста. Циганите са утайката на човешкият род и това е видимо за всички. А турските интереси и турската имперска политика в България е факт, очевиден за всички. Така че да виниш творчеството на един писател от преди 100 години за това е просто малоумие.
2. "Искам специално да подчертая, че не съм за цензурирането на текстовете, а за премахването на по-крайните от тях от учебната програма."
- Бива ли да си толкова прост? Премахването на по-крайните произведения също е ЦЕНЗУРА, само че върху творчеството. Премахваш неудобните работи и оставяш само това което ти изнася. Това е чиста цензура. Само че не ти е стигнал мозъка за да го осмислиш.
3. Революционерите и националните идеи са безсмислено хвалени от много "папагали-патриотчета" - с това съм съгласен, и мен ме дразнят псевдо-националистите и всичките им глупости. Така че не ме възприемай като такъв, не ми е цел да ти доказвам колко велика е родината ни, как ние сме най-великия народ в света и т.н. Но ти си също толкова жалък като тях, ти просто си от другата страна на монетата. Чул си някакви неща, които си възприел като истина, като някаква социална неправда, и си тръгнал да се бориш срещу тях. И ти си също толкова жалко се опитваш да докажеш някаква "истина", която си възприел оттук - оттам. Но в случая, национализмът и омразата към турците, колкото и да са примитивни, все пак изпълняват някаква полезна функция в обществото. И са донякъде обосновани. А твоето е глупост, която е наложена от Европейския съюз и миризливите еврейски интереси. Винаги да се търси някой виновен и да се провокира някакъв скандал.... Това е повече от примитивно и под-човешко.
Между другото, имаш ли някаква циганска или турска кръв? Защото това би обяснило много....
Последно редактирано от Doom_Stalker : 11-25-2012 на 14:56
Няма значение какво не е удобно и какво трябва да се премахне. Всяка страна така или иначе си има собствени глупости. Виж македонците : Те вярват че са едва ли не пъпа на цивилизацията. И в българската история има много патриотични глупости. Но това няма значение, важното е че си говорим за ЛИТЕРАТУРА. Един човек като Иван Вазов, доказал се и останал в историята, не може да бъде отречен и оплют заради някакви хвърчащи наложени "толерантности" и "коректни" начини на мислене. Това е литература мамка му, тя е вечна, тя е изкуство, тя е предадена жива картина на мислите на поета, на мислите на хората. Да отричаш изкуство само защото някой може да си направи грешните изводи е свръх-простотия.
Последно редактирано от Doom_Stalker : 11-25-2012 на 15:10
Не съм аз объркания, мило ми другарче.
Защо трябва да ме е*е за хора отдавна изгнили в земята? Защо трябва да живея в миналото, а не в настоящето?
Кажи ми с какво точно са помогнали смъртта на Ботев и Левски? На руснаците им станало мъчно за тях и решили да ги отмъстят?
Кажи ми каква щеше да е разликата, ако днес живеехме в турция и се казвахме Мехмед и Али?
А, да не мислиш че в момента българия е свободна? Ако е така, то жестоко се лъжеш.
Миналото не може да ти напълни паничката, крайно време е да го осъзнаеш.
За турската история - аз не знам в някой техен учебник да пише за баташкото клане и потушаването на априлското въстание. Поправи ме ако греша.
Не ми отговори на въпросите. Да не би да се затрудни? Не можеш да изровиш нищо от заучените клишенца?
Оуу че и уроци по история щял да дава...
Не отговаряш просто защото отговорите не могат да бъдат намерени в ограничения ти запас от клишета.
Или защото си прекалено глупав за да ги формулираш.
Или защото си трол.
Може и комбинация от трите.
иди да живееш в азиатската част на турция дето нямат ток и вода и се къпят два пъти годишно
а за другите въпроси винаги ще има хора които ще плюят на всичко българско както правиш ти
тяхната саможертва ще ни напомня кои сме и просто ще ти се смеем
а руснаците са велик народ щом са тръгнали да освобождават друг но не забравяй за босфора самите руснаци са имали интерес да сме свободни
отивай се крий че си смешен вече дано отговора ти хареса
Не, ти не ми отговори на конкретно зададените въпроси, а си продължаваш с наизустените глупости.
Пак питам -
С какво смъртта на Левски и Ботев е помогнала за освобождението на българия?
Защо трябва да живея в миналото, а не в настоящето?
Мслиш ли че в момента българия е свободна?
1 организирали и въоражавали населението набирали са кадри да го кажем когато
руснаците идват им бива помагано от същите тези хора няма да разказвам пак за Шипка и минаването на балкана нещо което без българи е нямало как да стане
ако не бяха организирали тези бунтове а си бяхме седяли мирно и кротко Магхаган нямаше да дойде в България да каже на английския крал че не сме аборигени а образован народ и Русия нямаше да има повод за война
2който не знае грешките от миналото ще ги допуска в настоящето
3 България да
1. И пак... без руснаците няма българия. За това доколко и дали са помогнали българите, е спорен въпроса и има много различни становища.
2. Разтълкувай ми тоя израз, приложен към нашия контекст.
3. Тук бъркаш жестоко. Колко от банките и големите медии са български?
От робство не сме излизали, просто сменяме един господар с друг - турци, руснаци, американци, евросъюз....