.
Отговор в тема
Страница 2 от 2 ПървиПърви 12
Резултати от 26 до 40 от общо 40
    Повече от фен Аватара на Kyisi
    Цитирай Първоначално написано от DisappointedDreamer Виж мнението
    Защо сте толкова категорични? Защо всички мислите, че САЩ е единствения вариант/начин? Защо мислите, че там ще му хареса? Само защото е САЩ ли?

Тъжно е. Светът е пълен с толкова много интересни хора, обичаи, традиции, които често избираме да пренебрегнем, защото САЩ ни свети в очите.

Мех.
    СЪГЛАСНА. Американците са хитри хора.. колко лекари, инженери и физици сме им ''подарили'', че простоо.. Вярно плащат по-добре, уреждаш си живота, но всички познати са в България. Семейството и всичко останало.. Трудно се живее с носталгия. Но давай смело, пробвай се.. ако не привикнеш и не ти хареса се връщаш в родината си. Успех Съгласна съм и с Г-ца granger !!

Мега фен Аватара на amk933
    Град
    София
    Ако имаш някакви въпроси за САЩ относно живеене, учене, приятели, ми пиши на ЛС и ще се радвам да ти помогна с каквото мога.

Много ви благодаря за многобройните отговори , за сега смятам ако ми се отдаде възможността да отида , за професионален футболист , не знам за сега нямам такива намерения , но може да изникне нещо по-друго , по-друга сфера .. кой знае ..

Супер фен Аватара на CoNviCt
    Град
    Over the law
    Цитирай Първоначално написано от amk933 Виж мнението
    Ако имаш някакви въпроси за САЩ относно живеене, учене, приятели, ми пиши на ЛС и ще се радвам да ти помогна с каквото мога.
    Аз питам. Разкажи, моля!

Да не си полудял?! Как може изобщо да се замисляш! Заминаваш за Америка и всико ти е уредено тази възможност не се дава на всеки, затова се възползвай.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от CoNviCt Виж мнението
    Аз питам. Разкажи, моля!
    Дайте по-конретни въпроси и не питайте в кой университет уча (цел конфиденциалност, нищо повече).

Весела Коледа.

amk933, аз искам да питам в кой щат си? Как е студентският живот остава ли ти свободно време? Какви са хората там, с какво се различават от българите? Трудно ли беше влизането в университет там и много ли е скъпо? Като за начало това е от 13 годишен ми е мечта да замина да живея в САЩ и не пропускам възможност да науча нови неща за живота там.

По темата : Помисли добре, но бих те посъветвал да заминеш. Не знаеш колко хора мечтаят да получат такава възможност, едва ли ще имаш още много такива.

Замини! Няма да съжаляваш! ако се отнасяше за друго образование щях да те посъветвам за друго, но личности, които искат да се развиват като теб нямат бъдеще при нас, за жалост ! Желая ти да постигнеш мечтите си там и да накараш България да се гордее с теб един ден !

Страшно много ви благодаря !

Птичето каца веднъж на рамото.
    Отиди, виж за какво става въпрос поне. Не на всеки му се отдава такава възможност.

Град
    София
    Цитирай Първоначално написано от monster22 Виж мнението
    amk933, аз искам да питам в кой щат си? Как е студентският живот остава ли ти свободно време? Какви са хората там, с какво се различават от българите? Трудно ли беше влизането в университет там и много ли е скъпо? Като за начало това е от 13 годишен ми е мечта да замина да живея в САЩ и не пропускам възможност да науча нови неща за живота там.

По темата : Помисли добре, но бих те посъветвал да заминеш. Не знаеш колко хора мечтаят да получат такава възможност, едва ли ще имаш още много такива.
    В Масачуезетс съм, супер близо до Бостън. Не ми остава супер много време, защото университът, в който уча, е труден и непрекъснато има нещо за правене. Иначе казано, не е само да учим - нон-стоп има срещи с хора, кампании, партита и т.н. Остава ми време за купони петък и събота, но през седмицата е абсурд. То и няма по тази причина. Хората си имат и хубави и лоши черти. Определено са по-спокойни и по-любезни от Европа. Освен това са значително по-приветливи и отзивчиви. (Тук много хора ще кажат: "Ами да, ама те са лицемерни." Това е вярно, но честно казано предпочитам продавачката в магазина да е лицемерна и любезна вместо груба, нагла и искрена.) Имам приятели американци, които са супер свестни и готини хора. Имам и супер много международни приятели, които са от абсолютно навсякъде и са едниот най-уникалните хора, които познавам: искрени, забавни, умни, готини и най-важното: истински приятели. Това е хуабавото на САЩ - че дори и да не успееш да си станеш най-добър приятел с даден американец (аз не съм така, но има много такива хора), винаги можеш да си намериш приятели имигранти, които са адски много и всякакви. Супер трудно беше влизането в университет. По някаква неизвестна за мен причина все по-малко българи отиват в Америка. Някой ще каже - парите. Ако бяха парите причината, то защо преди 10 години ходеха 3-4 пъти повече българи от сега? При всички положения хората не бяха по-добре в средата на демократичния процес. Дали е скъпо? Зависи как ще си го направиш. Ако те приемат с пълна стипендия на хубаво място ще ти е по-евтино от навсякъде, включително Холандия, Германия и т.н. Животът е по-евтин от в Европа, няма спор. Ако трябва да плащаш - зависи къде и колко. Не мога да ти отговоря нищо конкретно, защото опциите варират от това университет да ти дава пари да учиш до ти даваш пари на университет да учиш. Цените също варират адски много според това дали университет е частен или държавен.

ПТ: Като цяло офертата звучи добре. Това, което аз бих се поинтересувал е какво ще се случи с теб след като завършиш community college след 2 години? Защото, ако ще се преместиш в уни за да довършиш последните 2 години от бакалавъра и те карат да цакаш по 20-30,000 долара на година няма да е хубаво.

ПС: И в кой щат се развива действието, защото ако ще си в средата на нищото -Мидуеста - и ще си до някои царевични полета хич няма да ти хареса?
    Последно редактирано от amk933 : 12-26-2012 на 23:57

Първо благодаря за описанието , колежа е в щата Минесота , (Това, което аз бих се поинтересувал е какво ще се случи с теб след като завършиш community college след 2 години?) точно това и мен ме притеснява , какво ще бъде , да речем че отида в колежа и изкарам 2-те години , после може би университет, но не знам как стоят нещата с паричките , ще изляза ли с нещо от колежа(сертификат,диплома), казаха ми че в Америка колеж= полу-висше образование в България ? Не знам как стоят нещата с университетите , може ли да се влиза както по български с диплома ?

Град
    София
    Чакай, чакай, чакай...

В САЩ системата е следната - има, грубо казано, 2 пътя до бакалавърска степен.
    Първият път е - отиваш директно в университет или в колеж, учиш 4 години и изкарваш бакалавър.
    Вторият път е - първо учиш 2 години в community college и получаваш associate's degree (български: полу-висше). След което се трансферираш в университет или 4-годишен колеж, учиш още 2 години и изкаваш бакалавър.

Колеж НЕ е равно на полу-висше. Community колеж е равно на полувисше. Дори да учиш в университети като Харвард, Йейл, Колумбия и т.н. ти първо учиш в колежа, който е част от университета (Harvard College е част от Harvard University, Yale College от Yale University и т.н.) и там изкарваш бакалавъра си. Ако решиш да правиш магистратура, тогава отиваш, според специалността, в School of Architecture, Law School, Medical School, Business School, които също както колежа са част от университета. Идеята ми е, че всеки университет си е създаден от отделни цялости, които са равнопоставени и една от тях е колежът, в който си изкарваш бакалавъра. Например, Yale се състои от Yale College, Yale Law School, Yale Medical School, Yale School of Management и т.н. Дали си бакалавър в колежа или студент в някоя от магистърските/ докторските програми в така наречените graduate schools ти все си си част от университета.

Основната ми мисъл беше, че колеж е равно на полувисше, само когато става въпрос за community колеж и нищо друго.
    С associate's degree-то, което ще получиш след 2 години най-вероятно е да си продължиш последните 2 години в най-близкия state school, който педполагам е University of Minnesota. Да, случва се хора да решат и да учат в друг щат след associate's degree, но това е най-стереотипния вариант. Да се трансферираш в супер хубав университет след community college в 99.999% е невъзможно.

Проблемът в твоя случай е, че ти ще бъдеш студент на виза F-1, което значи, че нямаш право на финансова помощ от правителството за обучението ти. Това значи , че след 2 години като тръгнеш да се местиш в държавно уни, за да си продължиш бакалавъра, ще трябва да цакаш луди цифри, защото такива са таксите за международни студенти. Другият вариант е, ако не си намериш читаво уни с добри финансови условия след 2-те години да се върнеш в БГ и да довършиш в АУБГ, което никак не е лошо като оферта. Освен това ще си поживял 2 години в Америка.

да , колежа е community.. казаха ми също че тези 4 семестъра съм на пълна стипендия стига да показвам добър резултат, също така ако имам успех над еди колко си , това ще ми позволи да имам стипендия и за бъдещия университет

Град
    София
    Хмммм...това твойте близки ли ти го говорят или колежа? Защото твоите близки според мен пропускат едни дребни буквички, които би могло да казват, че тази стипендия се отнася само и единствено до американски граждани и постоянно пребиваващи чужденци в страната.

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си