.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 5 от общо 5

Български език

когато се колебаем да напишем думата с У или О - как проверяваме кое да изберем
    кога пишем НЕ слято и кога не с дадена дума
    на пример: не виждайки
    не знам..
    има ли някакво правило с която да разберем кога да е слято, кога не??
    благодаря предварително

Пише се отделно, ако думата е глагол - не знам, не мога, не искам и т.н.

А това е от Интернет, тъй като и аз ги бъркам понякога ;д
    Частицата НЕ се пише СЛЯТО със сегашно деятелно, минало свършено деятелно и минало страдателно причастие , когато с отрицателната частица се образува ново значение, противоположно на основното
    Отрицателната частица НЕ се пише ОТДЕЛНО от деепричастията и от миналите несвършени деятелни причастия
    Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот.

Голям фен Аватара на Kaena Smith
    "Не" се пише слято и в случаи като нехая,ненавиждам,и още няколко,които не съществуват като глаголи без частицата "не".Бсе пак няма глаголи хая или навиждам.
    Примерът,който даде с "не виждайки" е правилото за деепричастията.Горният потребител го постна.
    Относно О и У : http://o-ili-u.ezikova-kultura.tutmanik.com/
    Според мен е малко по-трудно и ако не си сигурен за глагола,погледни го в речник и го научи наизуст.

Мега фен Аватара на Colouring
    За О и У няма точно определено правило. Трябва да си знаеш думата.

Мега фен Аватара на ledenakrasota
    Град
    София :)
    "Не" се пише слято само, когато върви с деепричастие (правейки, летейки). Във всички останали случаи се пише отделно. Можеш да отвориш всяка граматика и да прочетеш. Не лъжи/ не чети. нелъжейки/нечетейки. Не знам, не знае/ незнаейки . Думите с "у" и "о" се учат наизуст. Няма конкретно правило за тях все още.
    "Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте

"Scio me nihil scire" - Сократ

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си