Здравейте! В момента съм 10 клас, но сериозно започвам да се замислям за по-нататъчното си образование. Много бих искала да се запиша в някой университет във Великобритания (САЩ също е вариант), но проблемът е, че не знам каква е цялата процедура. Поразрових се в Интернет и доколкото разбрах, трябва да се явя на някакъв изпит по английски TOEFL, IELTS, SAT и някакви други такива. Първият ми въпрос е: Кога трябва да се явявам на такива изпити и на кой от всичките трябва да се явя. Разбрах, че едното важи за Великобритания, а другото за САЩ. Интересува ме и какво съдържат тези изпити, разбира се прочетох всичко възможно, което намерих, но все пак бих искала да чуя мнение, на някого, който се е явявал на такъв вид изпити. Трудно ли е и откога е започнал да се подготвя. С английския като цяло съм добре, но проблемът е, че в училище го изучавам като втори език, което ще рече, че учим за ниво B1-B2... глупости, които сме ги учили в по-долните класове, а и като гледам няма да стигнем до по-сложните неща до 12 клас. Та, долу-горе да се ориентирам към някакви уроци или курсове. Нали има и някакви PTE изпити... те дали ще ми послужат за нещо? Следващият ми въпрос е свързан със самото кандидадстване. Как става? Ако, дай Боже, ме приемат в някой университет има ли пансиони или общежития, безплатни ли са или ще трябва ли да плащам отделно за тях или за квартира? Все още не съм се насочила към точно определен университет и професия, но засега обмислям психологията като вариант. Нека някой, който има опит и в момента учи в някоя англоговоряща страна да каже как е минало всичко... от матурите в България, изпитите TOEFL, кандидадстване, настаняване и така нататък... наистина ще ми е от голяма полза. Също така да каже дали е доволен от системата и самото образование. Някакви впечатления или забележки?
Дано не съм пропуснала нещо... в момента толкова много неща ми се въртят в главата...
Благодаря на всички отзовали се!