- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Тяло от книги. Не от клетки.
Като стана дума за филми...
Аз лично харесвам и книгите и филмите еднакво,тъй като една история бива представена по-различен начин.Понякога си приличат(много),друг път е взета само идеята на книгата и филмът е дори осъвременен.
Харесвам Great Expectations от деветдесет и осма,филмът е модернизиран вариант на историята от книгата и е наистина добър!Впрочем,това е една от най-екранизираните книги.Последният филм е от 2012 с участието на Хелена Бонъм Картър в ролята на Мис Хавишъм.Доколкото знам има и минисериал от 2011.
Също така,Les Misérables,минисериалът от 2000 година,но не и американският филм от деветдесет и осма.Тази/миналата година излезе и мюзикъл,любопитна съм да го гледам,защото чух добри отзиви.
Иначе ми се ще да гледам "Парфюмът"(сега чета книгата),както и евентуално,някога да прочета "Звезден прах".A Walk to Remember (филмът) е добър,но не съм чела книгата.В скоро време мисля да си взема "Нощен патрул",а филмите "Нощна-" и "Дневна стража",на мен лично,ми харесаха.
Точно изброените не съм гледала,но екранизацията на "Снежната кралица" харесвам много.Различава се от приказката,използвани са детайли от нея и са доразвити.Интересна е,филмът си струва гледането.
Гледала съм различни филми по "Пепеляшка",може да се каже,че "Ever After: A Cinderella Story" не е лош.
"Mirror Mirror" - загледах го веднъж и ми хареса.Стори ми се много"приказен" в положителния смисъл.
The Brothers Grimm е интересен,макар да не е направен по приказка.
Като цяло повечето приказки,със сигурност са по-добри/интересни от екранизациите,но пък някои филми не им отстъпват.Но все пак едно е да четеш,друго да гледаш...още повече,когато става дума за приказки.
Абе има си сполучливи попадения. И филмът и книгата може да ми харесат еднакво; има и такива дето филма е мноого по добър от книгата - Кръстникът например, не можах да я продължа от 50-тата страница нататък, но екранизацията на трилогията ми е любима. Но да, в повечето случаи филмът не може да се мери с книгата. В интерес на истината не би трябвало да ги сравняваме, защото все пак са различни неща донякъде..