- Форум
- По малко от всичко
- Тийн Учител - есета, теми, съчинения...
- Имам няколко теми от Библията за класна и ми трябва малко помощ
трябва ми помощ за идни есета, но да не са по- дълги от 2-3 странициблагодаря на всеки, който обърне внимание предварително.
1. "Нова заповед ви давам, да любите един други го както аз ви възлюбих, да любите и вие един другиго." (Йоан 13:34)
2. Любовта между хората- път към спасението на света.
3. "С каквато мярка мерите, с такава ще ви си отмери." (Матей 7:2)
3. "Лицемерецо, извади първо гредата от окото си, за да видиш как да извадиш сламката от окото на брата си." (Матей 7:5)
4. Магията на словото- "В началото беше Словото и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото" (Йоан 1:1)
5. Силата на личния пример- "Аз съм добрият пастир. Добрият пастир полага душата си за овцете (Йоан 10:11)
6. "Който от вас е без грях, нека хвърли камък върху нея" (Йоан 8:7)
7. "Даром получихте, даром давайте" (Матей 10глава 8стих)
8. "Милостинята ти да бъде скришом" (Матей 10:9)
9. "Онова, което дясната давя, лявата да не знае"
10. "Който иска мижду вас да бъде големец, нека ви бъде роб. И който исма режду вас да бъде раб."
11. "Защото каква полза за човека, ако придобие целия свят, а повреди душата си" (Някъде в Матей)
12. "Освен от хляба, човек се нуждае и от духовна, нетленна храна." (Йоан 6:27)
13. "Добрия водач не напуска народа си в дни на испитания, а жертва живота си за спасението на народа си" (Йоан 10:11)
Преписвам без да мисля!
Последно редактирано от smsmen : 03-27-2013 на 07:33
Последно редактирано от defender : 03-27-2013 на 10:48
Ще му изтеглят една от всичките.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
тема 1 и 2 можеш да ги комбинираш т.е. каквото пишеш по тема 1 може да се отнесе и към тема 2 - темата е любовта, подражанието на Христос, и любовта път към спасение
1. "Нова заповед ви давам, да любите един други го както аз ви възлюбих, да любите и вие един другиго." (Йоан 13:34)
2. Любовта между хората- път към спасението на света.
-------------------------------
тези двете теми също можеш да ги комбинираш - каквото пишеш по едното може да се отнесе и за другата - темата е осъждането на другите:
3. "С каквато мярка мерите, с такава ще ви си отмери." (Матей 7:2)
3. "Лицемерецо, извади първо гредата от окото си, за да видиш как да извадиш сламката от окото на брата си." (Матей 7:5)
също тук може да се отнесе и тема 6. "Който от вас е без грях, нека хвърли камък върху нея" (Йоан 8:7)
------------------------------------------
Тук можеш да пишеше за сътворението на света - земята, водата животните, звездите, човека и за всяко творение да напишеш по-малко:
4. Магията на словото- "В началото беше Словото и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото" (Йоан 1:1)
------------------------------
Тук можеш да пишеш за Христос като пример за подражание т.е. как Христос е дошъл за да изпълни Закона и да даде пример, защото закон без примера на този който го дава не е валиден за подражание (но като нравствен пример за подражание, а не физически т.е. примерно да ходим облечени като Него.), :
5. Силата на личния пример- "Аз съм добрият пастир. Добрият пастир полага душата си за овцете (Йоан 10:11)
----------------
Тук можеш да пишеш за това, че както Бог даром и по милост е изкупил хората от греха и им дава блага, (защото човека нищо не е заслужавал заради греховете си), така и хората трябва да помагат на ближните т.е. тука отново се захваща темата и за подражанието от тема 5.
7. "Даром получихте, даром давайте" (Матей 10глава 8стих)
--------------------------------------------------------
Тук е засегната темата за любовта и гордостта - т.е. както Бог е милостив към нас така и ние трябва да сме милостиви към слабостите на нашите ближни, също и това че когато даваш милостиня на хората не трябва да търсиш слава или облаги, а да го правиш безкористно т.е. скришно.
8. "Милостинята ти да бъде скришом" (Матей 10:9)
-------------------------------------------------------------
Тук също е засегната темата за гордостта, пак можеш да се насочиш натам.
9. "Онова, което дясната давя, лявата да не знае"
----------------------------------------------------------
Тук пак е засегната темата за гордостта т.е. да не се превъзнасяме над другите като че сме нещо повече от тях.
10. "Който иска мижду вас да бъде големец, нека ви бъде роб. И който исма режду вас да бъде раб."
------------------------------------------------------
Тук е засегната темата човек да не търси само материалното но да обърне душата си и към духовното, защото то е важното. Какво полза има да търсиш земни облаги и богатства, щом заради това (за да ги придобиеш) това те е карало да правиш грехове и така да обричаш душата си. Т.е. заради материални изгоди ти си предал безсмъртната душа. Защото земното скоро отминава а душата е безсмъртна. (т.е. да не правим душата си робиня на материята.)
11. "Защото каква полза за човека, ако придобие целия свят, а повреди душата си" (Някъде в Матей)
12. "Освен от хляба, човек се нуждае и от духовна, нетленна храна." (Йоан 6:27)
------------------------------------------------------------
13. "Добрия водач не напуска народа си в дни на испитания, а жертва живота си за спасението на народа си" (Йоан 10:11)
За 13 мисля че е засегната темата за Божията любов към хората, че е предал Сина Си на страдание заради спасението на хората и заради което Христос въпреки че имайки божествена сила и е всемогъщ се е смирил и принизил за да бъде разпнат за спасението на хората от любов към тях, но тук не съм напълно сигурен - трябва да видя по-добре.
-------------------------------------------
ПП: Това са горе долу някакви насоки, но ако ще трябва да се пише есе за всяка тема тва си е доста материал.
Последно редактирано от defender : 03-27-2013 на 11:56
в търговска Бургас, при Вълчева
Последно редактирано от smsmen : 03-27-2013 на 18:16
мирси МНОГО! сега акo някой се хвани и да ми ги направи есета, цена няма да има![]()
няма ли да се намери някой който да ги напише : ) много ще ни помогне