- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Матурите - размисли и страсти ...
Вие как мислите-даи това са темите,които ги пише в съседната тема.Мен ми е притеснено ужасно много за темата,защото ще спека,ако е нещо наистина ограничаващо писането.
Мен ме интересува каква е разликата между есето и интерпретативното съчинение?
Моля да аргументирате мнението си, Мадам. Или ще си подхвърляме ей така по изреченийце?
Напълно сериозен съм, с твърдението, че включването на книги като Хари Потър в програмата би имало само положителен ефект, защото:
1) Книгите са написани по увлекателен за съвременните деца начин.
2) Има редица препратки към някои митологии и исторически събития, поднесени по подходящ за аудиторията начин.
Под Игото съм коментирал много пъти и не желая да се повтарям.
Историята ни е боклук значи...мех. Жалко ,че съществуват хора,които не разбират истинското съдържание на стойностните книги. Чуждопоклоннически словоизлияния не са по-ценни от романи като "Под Игото" . Жалко е, наистина жалко.боклуци като Под Игото
maDamn
След като прочетох с триста зора "Под игото", мога да заявя със сигурност, че книгата е прекрасна!
Същото бих казала и за "Тютюн", но от нея съм прочела 150 стр.
Има произведения, които не съм чела, но разчитам на късмета. Дано, дано, дано да се падне хубава тема за писане
Някой с пророчески заложби сред вас?![]()
Имам някакво лошо предчувствие за Ботев, Гео Милев и Алеко.... ако е Славейков...
И да не забравите черните химикалки
самоо да не е Славейков и Яворов :Х или Далчев...
В мойта сцена на живота,
вече ще си публика,
и от ъгъла ще гледаш,
как ще блестяя..
И аплодират ме, по име викат ме.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=440091 влез...
Защото когато затворя очи, виждам само теб...
http://www.youtube.com/watch?v=5VtsT...eature=related (music)
Аз пък имам един друг въпрос.. с една приятелка спорехме относно един въпрос от матурата.. Там, където се пишат пълният и краткият член, бройната форма.. Въпросът е за 10 точки и има 10 думи за попълване, ако обаче имаш например 8-9 верни, получаваш ли си съответния брой точки или не?
ЕСЕ- имаш пълната свобода да интерпретираш проблема,както сметнеш за добре. Можеш да вкарваш доказателства, доводи от личния живот, сентенции, цитати, по-свободно е. Можеш да разтягаш локуми до безкрай. Иначе естествено е задължително да вплетеш проблемът,който е зададен в условието.
ЛИС - интерпретираш точно зададения проблем, водейки се по откъса,който ти е даде. По-трудно е по принцип, но ако нямаш общи познания по темата и имаш само един откъс пред теб - това е по-добрият вариант. Задължително трябва да вкараш аргументация свързана с произведението.
Структурите им са сходни - увод/теза/микротеза/аргументативни вериги,в зависимост колко са разглежданите проблеми/ заключение .
http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2084
Последно редактирано от granger : 05-20-2013 на 12:54
maDamn
Двоен пост: много силно се надявам да е всичко друго,но не и Славейков. Ако е "Ралица" ще играя хоро там,въпреки че е много пластово и е трудно да го сместя в малки пропорции, но всичките му останали произведения ме изкарват извън нерви и ме е страх,че ще забия баш на тях. Все ще изсмуча нещо,ама ...
На упражнението за 10 точки за всеки верен отговор - 1 т.
maDamn
Защото когато затворя очи, виждам само теб...
http://www.youtube.com/watch?v=5VtsT...eature=related (music)
Може ли да дадете някакъв линк за правилата на пунктуацията и т.н ... с една дума всички правила![]()
![]()
Мерси много. Точно така мислех и аз, но ми твърдяха, че въпросът си се считал за грешен и затова реших да питам![]()
http://znam.bg/com/action/showArticl...icle=619863583
Тук има доста неща. Ако смогнеш да научиш всичко до утре, евала![]()
Аз си мисля за Йовков...или пък Тютюн![]()
И мен мн ме притеснява есето накрая....не ме бива в това изобщо
Може ли някой с две думи да обясни полуслято,слято и разделно писане..Уж ги знам,пък като правя тест ги обърквам,изчетох няколко помагала и не мога да го запомня :@:@:@
^ Има си доволно много уловки. Проверявайте си всичко по няколко пъти и добре четете къде се търси НЕвярното.
maDamn
Аз само се моля да не е Славейков, защото тогава не знам... Ще напиша увода и това е. "Ралица" е по-лесно, обаче досега мисля, че се е падала и едва ли пак ще се падне. Обаче другите му произведения са ужасни... Те са такива, че не можеш да напишеш нищо от обща култура, а трябва наистина да знаеш за какво става въпрос и те са толкова кратки някои, например да речем "Спи езерото":
Спи езерото; белостволи буки над него
свождат вити гранки, и в тихите му тъмни
глъбини преплитат отразени сянки.
Треперят, шептят белостволи буки, а то,
замряло, нито трепва... Понякога му сал
повърхнини дълга от лист отронен сепва.
Тук каквато и тема да се падне е много сложно да се разсъждава, защото текстът е много кратък...
Но да се надяваме, че няма да ни се падне чак толкова сложно произведение. Предпочитам всичко друго пред Славейков.
Най-много искам да се падне "Бай Ганьо" , но едва ли...
На Яворов произведенията също не са много леки, но пак е за предпочитане пред Славейков.
Но в крайна сметка каквото направим.
Ако не знаете кой е верния отговор или се колебаете, ( при правописните), проверявате дума по дума и тази, която ви се стори най съмнителна удряте Х-са и до там![]()
Бай Ганьо пък е толкова дъвкано-дъвкано ,че да се чуди човек вече какво да му пише. Едни и същи тривиални истории. Предпочитам нещо по "Тютюн" , "Септември" , "Заточеници" , каквото и да е, без На Славейков миниатюрите.
maDamn