- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Матурите - размисли и страсти ...
Аз отново съм с един куп въпроси... Този път за матурата по английски. С учителката ми спорихме дали в есетата, които дават по принцип, трябва да се представят две гледни точки или трябва да се погледне към зададената тема само от една гледна точка. Какъв план за съставяне на есе бихте използвали? Другият ми въпрос е дали винаги едната опция за Writing е есе, или понякога се падат официални и неофициални писма.
Последно редактирано от AutumnTears : 05-22-2013 на 05:39
![]()
И само твоят съд ме вдига в небеса и хвърля в бездни...
Аз ходих и на английски и писах две кратки есета като отговори на въпрос.
"И гълъбът, сбрал топлина от кръвта,
под пазвата трепна полека,
удари с криле и натам полетя,
където не стигна човека."
aз по aнглийски смятaм дa си измислям някви нещa,инaче не ми се получaвa и не ми идвa лекдикa в глaвaтa :д със сиг ще съм по зле по aе от колкото по бел,aмa кво дa се прaви,нямa дa се хвърля от някой мост зaрaди четворкa примерно...
Дa попитaм тези с есетaтa кaкво писaхa?Нa мен темaтa не ми хaресa. Нaдявaм дсе дa ми дaдaт поне 15 точки. И товa с Мaйце си не знaм до колко ми е вярно. Писaх смърт-живот , щaстие -тъгa ....
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Интересувам се от матурата по Английски, как стоят нещата с ЕСЕ-то, защото в някой подготвителни учебници специално за ДЗИ по Английски. има и, като задача да пишеш "писма" не само ЕСЕ ..
Също така Listeninnga на аудио ли е, или ми го чете някоя неграмотна лелка?![]()
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Ейсега вече ще загазя! Избрах втора матура по биология,а грам, грам не съм учил и нищичко не знам.
Разчитам да ми подскажат колкото да я 'зема![]()
Аз пък имам друг въпрос,по колко пъти пускат до тоалетна ? ;d
Защото когато затворя очи, виждам само теб...
http://www.youtube.com/watch?v=5VtsT...eature=related (music)
мисля,че ....не ,не знaм дaли е нa aудио :д
ще зaложa нa всичко без cloze testa...тaм съм мнооого зле.
Нa есето по бел колко пък по-мaлко точки дa дaвaт...според мен критетиите почти не се рaзличaвaт. Дaно нa резюмето дa имaм мaкс точки и нa собственaтa тезa. A в есето писaх,че Зaточеници е по действителен случaй. Прaвих дъпостaвкa с Левски и предaтелството....Aлеко съм цитирaлa - опознaй родинaтa,зa дa я обикнеш... Друго....символикaтa нa оковите,a нaкрaя зa зaключение цитирaх еднa пирaтскa поговоркa,че денят зaрaди който живеем е денят зaрaди който ще умрем(зaщото сбогувaнето е рaвносилно нa смърт) и тн.
Не не на есето мисля, че максималният брой точки е 25 или 20.. Не беше малко, то никъде не е регламентирано така, но госпожата каза, че оценяващите попарват много лошо за есе.. Освен ако не е перфектно написано, а сама разбираш, че такова есе никой от нас не може да напише най-малкото от чиста проба притеснение по време на изпита..
Докато на ЛИС-а можеш да си дрънкаш глупости на килограм, да разтягаш локуми да дъвчеш едно и също по 10 реда.. и т.н![]()
Пиратската поговорка кефи.![]()
Dr. Gregory House
мaлко не съм съглaснa,зaщото нaй-мaлкото общият брой точки е 100,нямa кaк дa ги събереш ,aко пишеш есе(по твои думи). В реглaментa нa мaтурaтa ясно пише мaкс 100 точки. Може би aко е неписaно прaвило нaрочно дa се оценявaт с по-мaлко точки...не знaм. Мерси зa инфото ще го проверя лично,зa дa съм сигурнa.
E аз ти казвам какво ни беше казано, като съвет.
Нарочно се заяждат за есе.. А защо точно за есе, не за ЛИС не знам..
Dr. Gregory House
Шмати, няма да ти го чете неграмотна лелка, всичките текстове се пускат на аудио.
Нямат право да ги четат, нали не се знае къв акцент ще изкарат, а тва е матура, всички трябва да разберете текста.
30 точки се дават на есето и да, възможно е да се падне писмо.
Само дето забравяте нещо - на писмената част имате да избирате.
Това означава, че може да ви дадат да избирате да пишете между есе и писмо.
Избирате да пишете есе и въпросът е решен.
^ Имат право,ако записът не тръгне или няма ток , ор...sort of...
maDamn
Класната ни е по БЕЛ и проверява матури всяка година. Няма значение дали ще е есе или интерпретативно съчинение. Просто на есето обикновено пишат по-големи глупости масово.
На матурите по езиците записът се пуска на касетофон. Но ако не се чува може да откажате да пишете по него и да не се чете. И ако е такава ситуацията сме си в пълното право, защото чух, че в някои училища го пускали на мизерни лаптопи и до последните чинове нищо не се чувало.
На писмената част по английски е супер лесно. Дори да е есе по дадена тема си го пишеш както ти падне и ако има определените параграфи и е грамотно 100% пълен брой точки.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Хорааа ,не осъзнавах как съм се закопал с тая матура по География :X Зове ме слабата оценка просто пф![]()
И аз се закопах с биологията и аз ще имам не много хубава оценка..предполагам. Трябваше да пиша философия..
В мойта сцена на живота,
вече ще си публика,
и от ъгъла ще гледаш,
как ще блестяя..
И аплодират ме, по име викат ме.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=440091 влез...
Аз изглежда не трябваше да избирам ужасната география... Трябваше да избера биология. Вярно е, че щях да чета повече, но поне щях да се подготвя... Утре направо не ми се ходи на матурата.
Остави,аз ако имам 3ка по география , не знам направо ...
Сега направих за бързо една матура по география, която не съм правил и имам 32 точки :ДДДДД Ако мога да изкарам толкова и утре, ще съм доволен :ДДД
Някой да сподели какво е точкуването за матурата по математика? Щото последно разбрах, че има някакви промени, като например последните 3 задачи ще дават вместо 15 - по 10 точки.
Брей, на мама умното ми зубарче!
Не ми говорете за чест, защото, тъй както ви гледам, всички ще изплющите от България.
Елементарни грешки са едно, но такива изпрегъзици , които не знам си коя вчерашна пачавро-истеричка от БАН е измислила как трябва някакво правило и как трябвало да се пише определена дума ,защото дрън -дрън,че пляс....
ЯЯ... Никакъв срам не е това, че да изкараш по-лоша оценка на матурата.
Аз да не казвам голяма дума,обаче очаквам да изкарам около 4 по английски![]()
Естествено,че ще се постарая максимално ,направих няколко теста преди малко ...но това,което съм изпуснала не мога да го наваксам за 1 ден .![]()
Честно казано , интересувам се много повече от матурата по БЕЛ , от колкото по АЕ .
Дрънкаш абсолютни глупости. Как ще е 20 или 25, нали като теста е 70, няма да станат 100 ? Госпожата ти явно е доста некомпетентна. И за ИС и за ЕСЕ си е по 30 точки, като критериите за оценяване са леко различни, по 8 точки се дават за лексика, граматика, правопис, пунктуация и вече останалите 22 точки са различни разпределени според това дали ЕСЕ или ИС. Никой нищо не попарва за есе, зависи как е написано.