- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Средна заплата
Мдам, мдам. Може да е малко по-скъпо през несезонното време, но винаги има всякакви плодове и зеленчуци. Салати си правя 2 пъти на седмица, при това обилни с различни зеленчуци. Кафето им наистина е скъпо, 2 паунда, ама за техния стандарт е евтино. За 20 паунда съм изкупувал целия магазин и мъкнах по 4-5 найлонени торбички на ръка, не е толкова скъпо, ако подбираш какво да купуваш.
Да, можеш да вземеш сос за спагети буркана за 2-3 паунда, но можеш и за паунд. Можеш да вземеш месо от 10 паунда килото, можеш и от 5. Въпроса е какво си позволяваш и какво не, точно както в България.
Проблема на доста имигранти е, че обръщат в левове всичко. Ако запазите съотношенията заплата-цени, ще видите как в чужбина е много по-евтино от България.
Например, в България голяма кутия Прингълс е 5 лева, а средна заплата е 600 лева. Съотношение 1:120. В Англия кутия Прингълс е 2.50, а средна заплата е 1500 паунда. Съотношение 1:600. Хлябът в България е 1 лев, а в Англия е 1.50 паунда (ама качеството е божествено <3). 1:600 за България, 1:1000 за Англия.
Цените на техниката са едни и същи и в двете страни. Лаптоп за 1000 лева в България ще струва 400 паунда в Англия. Съотношение: 1.67:1 за България (почти 2 месеца работиш за лаптоп), 1:3.75 за Англия.
Сравненията мога да ги продължа до утре.
Да не пазаруваш от английския ЛИДЛили други такива бедняшки магазини със съмнителни продукти.
n00bs
E, аз познавам хора ,които работят за по толкова, макар и не на пълен работен ден. Ти може да не си виждал, щот си от СофияИначе си прав - за 240 лв, на пълен работен ден, кой ли би преживял ... Обаче всички горски взимат около 300 лв заплата. Работата в тази сфера (горското стопанство), която изисква задължително висше + години опит - пък навсякъде е за по 400 лв, максимум 500лв...
Последно редактирано от klimatronik : 06-11-2013 на 09:48
Не съм от София, просто уча и работя тук. Иначе съм от северозападния край, където знам какво е ниска заплата, но и знам какво са ниски цени.
И тва висше не е манна небесна, само щото е висше. Я ми сравни начална педагогика с квантова физика.
Аз, ако се навия да бачкам за 300-400 лева, означава, че ще търся доходи и от друго място.
И хората много се плашат, като трябва да се преквалифицират. Аз, като искам да стана даскал, сега си градя кариера в друга сфера, за да си осигуря финансовото положение и тогава ще правя това, което искам. А не ходя да разнасям приказки сред хората, че съм призван да бъда преподавател, че държавата ми не дава пачки и че животът не е честен. Ми всеки да си намира начин, повечето не са и пробвали.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Извинявай,ама не омаловажавай висшето , защото това са 5 години труд и учене от живота. Освен това , те не търсят каквото и да е висше, ами горско стопанство. И кат го завърша - къде мога да работя с това висше? Това е просто подигравка с българите! 340 лв - за висшист! И наистина всеки работи в друга сфера и се спасява сам, защото няма държава...
Точно защото има висше, което е 5 години труд и учене от живота, не уважавам висшето, което е 4 години чесане на ташаци. Горското не е такова, там си е до държавата, но в чистата държавна работа и без това няма почти никаква перспектива тук.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Вуйчо ми примерно няма висше, ама не се оплаква от живота.
n00bs
Каква според теб е нормалната заплата ?
n00bs
В България съм забелязал, че мн хора имат претенции за заплати и предпочитата да не работят, отколкото да работят за 400 лв примерно. Само че една голяма част от тия хора, няма какво да предложат насреща, за да искат повече пари. Нито имат по-специални умения, нито език. Друг е въпроса, че и голяма част от работодателите, гледат да минат с минималните разходи за заплати. Не се спазват и неща като заплащане за извънреден труд, работа в почивни дни и тн.
n00bs
Интересно ми е защо при сравняване стандарта на живот в различните държави се отбивате до летищата. Нормално е там цените да са доста завишени и да не отразяват цените в самата държава. Друго интересно е, че отразявате само една малка част от месечните разходи. Къде са наем на квартира и градски транспорт, примерно?
Аз не съм говорила за летище.
М дам картата за транспорта в Лондон от първа до трета зона е 35-40 паунда на седмица, много е ,но пак казвам,че за тях е нищо.
Наемите им са ужасни скъпи, да. Това може би е най-скъпото там.
Не знам , само за там съм запозната с условията на живот. Но като говря за наем, говоря за къща за цяло семейство. Иначе 250-400 паунда на месец за там е поносимо.
Там седмичните карти,които си взимах бяха за всякакъв вид транспорт в рамките на 1-3 зона ( автобус, влак, метро и там хилядите им производни)
Хората там масово живеят под наем. Да не говорим пък за българите.
![]()
In the future everyone will be famous for 15 minutes...
Наемите в Лондон са ужасни!!! Наем на двустаен апартамент е минимум 1200 паунда в 3 и 4 зона. За едностаен цените отново варират около 1000 паунда. Освен ако не се живее в голяма отвратителна къща, където да си наел една стая за 400-500 паунда и да делиш баня и тоалетна с още поне 3-4 човека. За транспорта с ученическо намаление е 120 до 4 зона, 95 до 3та на месец.Сметки за ток и вода излизат около 60 паунда за газ, 12 за вода, ако е с бойлер. Със средна заплата около 25-30 000 годишно.