- Форум
- По малко от всичко
- Пълнолетник
- Какви права дава личната карта?
Извинявам се за може би глупавия въпрос, но съм на 14 и това ми е първата лична карта и се чудя какви права ми дава. Търсих в интернет, но не намерих. Моля, ако темата ми е за грешния раздел да бъде преместена в правилния.
Да пръцкаш на обществено място.![]()
"Най-голямото ми богатство е дълбокият покой, където се стремя,израствам и печеля онова, което светът не може да ми отнеме с огън и меч."- Гьоте
"Scio me nihil scire" - Сократ
Прочети си задълженията и после мисли за права.
Oh but until then I got you
Baby I got you
Until you're used to my face
And my mystery fades
I got you
Абе вие пък пичове.. егати подхода...
Както и да е. Та, човече, спокойно. Вече се е преобърнала палачинката за теб.
Сиреч, това ще рече,че вече си във фазата на т.нар. непълнолетие.
Едно човешко същество (физическо лице) има правоспособност - т.е. да си носител на права и задължения и дееспособност - да ги упражняваш тези права чрез твои лични действия и деликтоспособност - да отговаряш за постъпките си.
Или ти си непълнолетен, като този период е от 14 до 18 год. възраст. Ти в момента си с ограничени права (или юридически: ограничена дееспособност). В момента си като хората които са с ограничени права и обикновено са под т.нар.: "запрещение" (но това е просто сходство, което няма нищо общо с един добре развит психически,интелектуално,с ъзнателно и суб-съзнателно човек). Т.е. - ти можеш да извършваш някакви правни сделки от сорта на: дребни сделки за текущи нужди(примерно до 1 лв., до 10 лв. и т.н.), и сделки може би до към 50-100 лв. Зависи. Ако е по-голяма парична сума, трябва да искаш съгласие и разрешение от родител/настойник. Други права: като непълнолетен можеш сам да разполагаш с това, което са придобил с твоя труд - примерно ако си бачкал някъде на морето (примерно) на трудов договор и т.н. Има си закони за децата, т.е. т.нар. детски труд. Това са специални закониПримерно, може да получаваш пари и чрез авторско право - песни, стихове .. книги и т.н. Ако имаш някакъв даден талант!
Най-вече се касае за правните сделки. Тъй като си с ограничени права понеже си непълнолетен, за доста неща трябва да се иска разрешение от родителите, и дори и в някои случаи от съда.
Най-добре прочети чл. 28-38 от Конституцията на Република България (КРБ). Там са ти основните права, дадени по конституционен път,заложени още от юли 91. год, когато е приета КРБ.
По-късно, (16-18 год. възраст) ще придобиеш други права в други правни отрасли: семейно право, вещно,наследствено, гражданско (основни права) и т.н. Например на 16 год. можеш да изкараш книжка за мотор не повече от 60 куб.см и не повече от 45 км. в час. Естествено имаше някакви специални разпоредби за по голяма мощност (съзтезателите - кросови мотори и дрън дърн)
Като цяло правата ти не могат да бъдат отменяни, т.е. не може да ти ги "вземе" някои на сила. Естествено има изключение - при извършено престъпление от общ характер и т.н. Сложни неща общо взето, и най-важното: ти като непълнолетен почти нямаш никакви права по отношение на сделки и т.н. За това колкото по-голям ставаш: толкова по "хубав" става живота..
А като задължение: смятам,че трябва да си носиш личната карта задължително в теб.Т.е. започвай да свикваш. Ако нямаш портмоне, помоли някои от близките да ти купи или го поискай за подарък (не е лошо) и започни да си носиш личните документи в теб.. Мен ми се наложи преди 5 години когато бях на 15 г. една вечер, да си вадя личната карта и да я показвам на органите на полицията, понеже беше тъмно, и се криех зад едно дърво за да се "олекотя" по малка нужда ( а и аз съм висок и съмнителен тип :d) и полицая ми изиска документите за самоличност, за да ме идентифицира. Т.е. -> може и да се окажа имигрант или нещо по лошо и т.н. Това е рутинна проверка. Т.е. задължен/ена си да си носиш личните документи. За това ти казвам - започвай да свикваш, щото като започнеш с шофьорските курсове живот и здраве, ако ги забравиш преди изпита.. смях голям!
И не на последно място: ти си носител на деликтоспособност - т.е. носиш отговорност за твоите постъпки, ако нараниш някого, или ако убиеш (недай си боже), някого - носиш отговорност по НК , понеже вече си в "зоната" - непълнолетен и се счита,че до някъде разбираш постъпките и действията си като субект на правото.
Малко ИРОНИЯ да вкараме:
Право да се самонараняваш: да се 1) самобичуваш 2) да поемаш здравен риск 3) право на АБОРТ :Д 4) право на донорство и т.н. Т.е. тук това се отнася до това как ти като човек формираш ВОЛЯ и искаш да направиш нещо, естествено всичко е законово уредено,щом това са ПРАВА ("Право"). Имаш право на някакви екстремни спортове (хоби) и т.н. и т.н.
Успех!
Последно редактирано от investorbgzet : 06-13-2013 на 17:30
ти пък много му се престара сигурен съм,че дори и цялото няма да го прочетеи както по-горе споменаха научете си първо задълженията,а след това правата
![]()
Имаш право/че даже и задължение/ полицая, като ти поиска личната карта, ти да я дадеш. В случай, че си направил някоя простотия, не се разминаваш само с "обещаваш ли, че повече няма да правиш така-обещавам", а става малко по-дебела. Ако не си я носиш, могат да те глобят, както и ако я изгубиш. Абе, повече минуси са, отколкото плюсове. Според мен, е по-добре да не я носиш в себе си докато не станеш на 15. Хем няма да я изгубиш, хем ако направиш някоя дребна глупост и те барнат полицаите, им казваш, че си на 13 и половина и още нямаш лична карта. Пак казвам - ДРЕБНА, щото ако примерно си обрал човек, ще те приберат и ще карат ваще да те вземат от районното, което не ти е оферта!![]()
Последно редактирано от ge6aaaa3 : 06-15-2013 на 16:51
Право да не ти сложат акт за за нямаме на такава карта. Ама ти нали не знаеш как се изкарват пари та какво ти дреме...
Личната карта не ти дава никакви права, нито от нея произтичат някакви задължения. Тя е документ за самоличност, с която се идентифицираш. Самите права и задължения произтичат от закона (т.е. закона ти ги дава тия права - виж поста на investorbgzet).
Тук бих уточнила, че правата ти не са ограничени, нито пък имаш нещо общо с лицата, които са под запрещение, както е посочено по-горе. Ограничена е твоята дееспособност - т.е. възможността самостоятелно да поемаш задължения.
I have the thin line between
destruction and creation
drawn through me.
For that
I am cursed to never feel the peace in rest
and to find
new begginings in my restless soul.
I will never get the approval of the people
that are close to me,
but I hope to get it from a greater power.
For that
I accept myself the way I am today
and hope to find
the strenght to do the same tomorrow.
ledenakrasota
Да пръцкаш на обществено място.
Горе-Долу