- Форум
- По малко от всичко
- Философия и Религия
- Защо няма справедливост ? Защо има толкова много лигли и лиглювци на този свят .
Знам си аз да не пиша изобщо в тоя раздел, ама пак сглупих.
Реалистично гледам на нещата. Бабини деветини не ме интересуват. А свръхчовека го дадох като пример за личностно израстване.зависи как гледаш на нещата.
Та защо изобщо писа ? Да се покажеш, че знаеш сложни думички ли ?
лол
пиша, щото ми се стори интересна дискусия, та реших да се включа
кво, с покана ли е ?
и не съм използвал сложни думички никъде, ама ако някоя не ти е ясна все пак, кажи коя те затруднява
ми дискутирай в такъв случай вместо да го драскаш врели-некипели. Пак питам - каквa беше целта на коментара ти ? Да ми кажеш, че някои хора вярват в съдбата и аз да ахна в потрес колко не съм съобразил или ?
Някои неща се случват по начин който не ни харесва, и това е нормално. Приемаш фактите и продължаваш нататък. Да седиш и се тюфкаш означава да си в състояние на парализа - нищо не можеш да промениш. Това е като да си навън, да завали дъжд и да се нервиш на лошото време докато шляпаш в локвите. Нали затова хората имаме мозъци, та като завали да си кажем "Да, над мен вали, и трябва да се скрия" и да направим каквото е необходимо за да спре да ни мокри. Ако някакъв факт не ти харесва - направи нещо за да се случва по различен начин за в бъдеще.
Равни в правото? Правото на какво? Къде точно човек има някакви права извън обществото, което го закриля? Защо изобщо са необходими права, не е ли за да осигурят нещо на някой, който изначално няма силата да го притежава и употребява? Ницше добре е казал, че държавата и законите са създадени за "излишните".
Но разбирам, че социумът е дело на еволюционния път, необходимостта е създала потребност от такава организация. Но докато човекът е само брънка в еволюционния път, то именно личната еволюция тласка напред и общата. Двете са взаимно свързани.
И хората не са еднакви. Въпреки, че всеки върви по някакъв път, разликата е в нивото. А нивото е първото, което си личи. Съгласен съм, че си приличат по типа на потребностите, въпреки че всеки ги запълва по различен начин.
И също така, защо предполагаш, че "свръхчовека" непременно трябва да се роди "по-" от нещо и някой. Всеки свръхчовек се ражда от човек, чрез "превъзмогване" на човека. Това "да се роди по-" е по-характерно за хитлеристката идеология, но няма нищо общо със същината на теорията на Ницше.
Тук мисля че се връщаме на стария въпрос дали "битието определя съзнанието" или обратното. Ти явно симпатизираш на първото. Но тогава идва въпроса, какво е съзнание и как битието може да го определя? И после въпросът губи смисъл, понеже съзнанието няма нищо общо с битието. А аргумента с детето на нобелови лауреати и негърчето е повече от грешен. Проведени са достатъчно опити, които показват, че определени раси проявяват определено поведение. Околната среда е важна, но важен е и вътрешния приемник, а той при всяка раса, а и при всеки човек е различен..., съответствен дори. Оттам извира и силата, която всеки човек проявява, дори и в обществото. Но силата не е продукт на обществото, а на вътрешната сила, която непременно се проявява и отвън.
Последно редактирано от DoctorSatan666 : 06-19-2013 на 01:04
"ДокторСатан:Тук мисля че се връщаме на стария въпрос дали "битието определя съзнанието" или обратното. Ти явно симпатизираш на първото. Но тогава идва въпроса, какво е съзнание и как битието може да го определя? И после въпросът губи смисъл, понеже съзнанието няма нищо общо с битието."
Във всяка човешка организация съществува система от ценности и норми, регулиращи поведението на членовете й (тук би трябвало всички да се съгласим). Подобни ценности целят настоящо и бъдещо съществуване на групата. Чрез изграждането на тази "външна ценностна система" се цели изграждането на "вътрешна ценностна система" и следователно, ако при един индивид не съвпадат тези две ценности, ще се получи състояние, при което индивидът ще се срамува от себе си, от другите или цялата група... В хода на развитието на личността обществото му влияе все по-силно, но също така е възможно сам, съзнателно да се противопоставя и един вид да се "самовъзпитава".
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Това, струва ми се, беше основният акцент в поста му и да си кажа честно съм съгласен.В хода на развитието на личността обществото му влияе все по-силно
Никога не съм разбирал защо трябва да се придава значимост на индивида и индувидуалното развитие, при положение, че в каквото и да се превърнеш, не друго, а обществото е причината.
Вземете в такъв случай за пример някое от онези деца, отгледани от диви животни - не виждам как бихме могли да си говорим за нещо над първични инстинкти.
И никое от тези изследвания (поне от онези, с които аз съм запознат) не се изхвърля с тезата, че гените са от значение. Винаги има едно 'няма как да определим със сигурност', точно както със сексуалните ориентации, със склонността към агресия и прочие и прочие. Факт е, че има някаква зависимост, но е вероятно да е просто придобито, не вродено. Имаше някакво изследване над IQ-то на деца от бедни семейства, чиито родители са със сравнително нисък коеф. на интелигентност. Поставени в подходяща среда IQто им скача с по 1 до 2 дивизии. Върнат ли ги обратно обаче 'ефектът' отшумява.. Проведени са достатъчно опити, които показват, че определени раси проявяват определено поведение. Околната среда е важна, но важен е и вътрешния приемник, а той при всяка раса, а и при всеки човек е различен
А ако не психологическите фактори, то какво определя развитието на индивида ? Всъщност надмогването не е ли развитие ? Което не означава ли, че (само)съзнанието на дадена личност се определя от отношението на околните ?Това са психологически фактори, които не мисля, че имат отношение към спора, щото нито е задължително да са налице, нито да отсъстват, но по-важното, представляват комплекси, които се надмогват.
Навсякъде е така , но тук е особено в "култ". "Последните ще станат първи!" - е казал Христос... Някой ден , може и да не е на тоя свят , ти ще ѝ го върнеш , или животът ще се гаври с нея. Успокой се , не ѝ обръщай внимание. Не ѝ бъди "конкуренция" , защото може да те подиграват всички. Стой си там , където си и се радвай на пропадането ѝ с всеки изминал ден.
И с какво е заслужила животът да й го връща ?
Aми ти като си религиозен , не се занимавай с коментара ми.
Знам , че трябва да търпя критика , но защо да не прави това (или поне опита) , което казвам...
Много коментиран станах. Та какво викаш - от БОТЕВЪ си?
Хората са казали, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.
Винаги ще има хора с посредствени възможности, които получават повече. Проблемът не е в този конкретен човек, а в хората, които му подават ръка. С темата си все едно питаш, защо Джъстин Бийбър има повече гледания в youtube от Андреа Бочели. Хората предпочитат простото, затова по простите неща се котират в обществото.
От друга страна хора, които нямат акъл и възможности имат други качества. Забелязала съм, че най-богатите около мен са много социални хора. Постоянно говорят, макар да не казват нищо съществено, непрекъснато завързват нови контакти и имат много социални връзки. Докато по-интелигентните, ерудирани хора, често са по-интровертни, не са дръзки, понякога се държат вдървено в обществото и обичат да философстват, вместо да действат. А действието е най-важно за успеха. В крайна сметка, трябва да поискаш, за да ти се даде.
Заглавието на темата е основният мотив на атеистите - една от основните причини да не вярват в Бог примерно е тази(защо е толкова несправедлив света и се случват толкова лоши работи на не толкова лоши хора).
Което също е несправедлива причина да не вярваш в Бог, с което допринасят за несправедливостта на света, и така се заформя цикъл на несправедливост.
Не е справедливо и Rebirthing в подписа си да упоменава от колко време е влюбена, тия които са с разбити сърца може да се разстроят, и да си кажат не е справедливо Rebirthing да е толкова време влюбена![]()
01001000011000010110100001100001001000000111000001 1100100
11001010110001101100001011010110110000100100000011 1001101100101