- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Софийски университет или УНСС?
Мисълта ми е, че това е типичното българско мислене. Дори и да е така, на никой развитието не е предначертано. Според мен е по-важно да се занимавам с нещо, което разбирам и ме вълнува, отколкото куцо и сакато да се мъчи да става финансист или лекар.
![]()
И само твоят съд ме вдига в небеса и хвърля в бездни...
Консервaтивно и черногледо мислене. Некa всеки дa зaпише товa,което му хaресвa.
Имa еднa поговоркa:aко ти е писaно дa бъдеш ,ти и дa не искaш дa бтдеш,пaк ще бъдеш.
Aко не ти е писaно дa бъдеш,ти и дa искaш дa бъдеш,то никогa нямa дa бъдеш.
Изчaлaй клaсирaнятa и реши тогaвa. Помисли си добре кaкво ти се учи нaй-много. Не си мисли кaквa ще стaнеш след 5 години ,зaщото и дa зaвършиш нaй-хубaвaтa професия,пaк не е гaрaнция,че ще си рaботиш по специaлносттa.
и туй то![]()
Последно редактирано от SuNsEt : 06-30-2013 на 15:11
Не е точно така. Например - технически специалности, фармация, медицина. Ако в тези сфери си наистина добър, имаш не лош шанс за реализация в България.
Ами по-хубаво да не учиш и да спестиш парите на родителите си и на себе си едни 4-5 години, вместо завършването на някаква специалност с нулева преспектива в България. Другата опция, както казах е емиграция. Отиваш в нормална страна, учиш каквото ти допада и така. Ако си решила да оставаш в България внимателно си прави сметката, защото както казах, много вероятно да свършиш като поредната вишистка продавачка, барманка или сервитьорка.
И изобщо мисленето не е типично българско, а е продиктувано от случващото се вече 24 години в страната. По-хубаво да си реалист, вместо да летиш в някакви измислени фантазии.
SuNsEt - ами за това всяка година българските ВУЗ-ове бълват хиляди, никому непотребни вишисти. Масово младите хора в България са без ясна и реалистична визия, какво ще правят, след като завършат. Изкарай там някакво виШУ, пък после ще му мислишИ да, всичко изглежда супер розово, когато мама и тате дават кинтите. След това се хващаш за палците, идват семейство, деца, едно, друго, ти си вече на 35 и питаш клиентите, как го искат кафенцето или дали този номер обувки им е удобен.
![]()
Само да ви светна, че не всеки записва университет за да излезе с професия.
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Благодаря много за отговорите на всички! А какви са евентуалните реализации с тези специалности? Също искам да попитам какво ви е мнението за обучението на езици в УНСС? (конкретно в направлението Политически науки)
![]()
Може ли преди това да те питаме как се спря на тези две специалности?
Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Отдават ми се езиците и хуманитарните науки, 5 години учих икономика и право и тези две специалности, които съм избрала ми се струват като добра комбинация за моите умения![]()
![]()
Сега си задай тоя въпрос за всички останали специалности от спектъра (примерно всички в УНСС), разучи естеството на професиите, прецени какво би искала да правиш и си избери специалност.
Уменията от училище не трябва да ти определят бъдещето. Нищо от висшето няма общо с предметчетата в училище и ще ти се наложи да комбинираш толкова много неща, че няма как да не намериш нещо, което да не ти е сред любимите. Въпросът не е да избереш това, в което те бива най-много, а да избереш това, което ти харесва и да минеш дори през това, в което не те бива, за да постигнеш целта си.
i.e. back to the drawing board.