- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Дванадесетокласници 2013/2014
Хехе, отказах се. Един от моето даскало продава готови за левче.![]()
В нашето училище е тегаво, защото сестрата, при която заверяваме бележките е страшно наблюдателна и заядливаА и защо да даваш левче за бележка, като можеш да си вземеш безплатно от лекаря
![]()
Човек никога не е толкова нещастен, колкото му се струва и толкова щастлив,колкото му се иска..
В нашето училище не ни задължават да ги заверяваме при сестрата. Личната ми лекарка познава майка ми и баща ми от двайсетина години и ще каже на наште и те ще ме заколят.За това при нея ходя, само когато наистина съм болен. Оказа се, че при новата класна минават нелегалните бележки и ще се възползвам.
![]()
Е, така е кофти, даМойта лекарка е голям пич и ми каза, да не се притеснявам и да ходя за бележки при нея
Класната също е разбрана и понякога ни ги извинява и без бележка, ама като е само за 1 или 2 часа
![]()
Човек никога не е толкова нещастен, колкото му се струва и толкова щастлив,колкото му се иска..
Писна ми вече, хаха.
Повечето часове са БЕЗУМНИ. Просто безумни.
Има точно два дни, в които си струва да присъстваш - вторник и сряда, защото имаме математика и история.
С тая тъпа учителка по БЕЛ не знам докъде ще стигнем, може би трябва да почвам уроци. Няма по-скучен учител, обичам литературата и винаги ми е било интересно в тези часове, но от миналата година, откакто сме с нея, просто не мога да издържам да й седя в часовете. Нищо смислено не сме правили в тези часове, тя си седи на столчето, чете си някакви странни анализи и убива всяка красота на литературата. Ама пък иначе с големи претенции.
Тц.
А пък класът ще се избие кои учители да каним на бала. Хотелът и датата лесно ги избрахме, повечето класове са си избрали по 2-3 учители освен класните, които да поканят и за които да платят, а ние... Искат да я канят тази гореспомената учителка, защото щяла да rage-не и да ни пише по-ниски оценки. Мииииии.. не, благодаря.
То не е като да сте 30 коча и на никой да не му пука...![]()
класната я няма... нямаме часове... няма как да се разберем за каквото и да било... и ние ще се изпокараме, колкото и да ни е хубаво заедно, сме се събрали всеки с разучни интереси... поне сме 25 и ни е лесно... не си представям с 30 как е![]()
Опааа, правихме пак входното по Свят и личност и имам 6. По география 6. По Английски 6. По БЕЛ - 5. По история 6. Само по физика 3а едно момче със същите решения като моите има 5.
охх и аз да се запиша.. да видим какво ще бъде тази година и до какво ще доведе
аз да ви питам ползвате ли някакви анализи по БЕЛ,че в училище госпожата ни диктува пълни глупости ..![]()
на нас ни се диктуват 3-5 въпроса... и 2 часа върху тях само се говори и нищо не се пише... ама грам... пък, който може помни![]()
![]()
![]()
Пффф, днес е гаден ден. Господина ни по музика почина, толкова лъчезарен и добър човек беше, просто не мога да го асимилирам още. 3 поколения от семейството ми е обучавал, училището просто няма да е същото без него.
По Свят и личност е адски зле ситуацията, имаме доклад, проект, портфолио + че на всеки 3 часа вероятно ще ни дава тест. По география имам проект, изобщо са ни подпукали. Не мога да смогна да се подготвям за матурите си, а КСИ даже не мога и да си помисля. Сериозно обмислям да пропусна една година, за да уча само по английски.
И днес най - сетне ми пуснаха интернета.
Не е точно така. Някои неща просто трябва да бъдат обяснени, това е работата на учителя. Нямаше да мога да напиша повече от 10 реда анализ на половината стихотворения на Яворов миналата година, ако не бях записвала в час и не бях чела допълнителни разсъждения- 50% от образите нямаше да разбера точно какво символизират. Не мога просто така да си изкажа мнението, а после да се окаже, че няма нищо общо с истината. Защото винаги избирам да пиша ЛИС, може би. В есетата нещата стоят малко по-различно.
Но, като цяло, да- писането му е майката и само така ще се научите да разсъждавате сами и да може да напишете смислен, цялостен текст.
Така, така...
Аз говоря за хора, които имат изградена култура на четене. Едно е да си прочел и усвоил 10 книги, друго е 100, трето е 1000. Четенето е много добър начин да "зареждаш" мозъка си с идеи, думи, образи.
Идеята е, че всичко това да го използваш за нещо и да генерираш свои виждания за нещата.
Иначе оставаш само консуматор.
Госпожата ми по БЕЛ казва, че надали някога ще разберем какво се е опитвал да каже даден автор, да "символизира" или да прави "опозиции". Всъщност надали авторът е знаел, че някога ще бъде изучаван.
Така, че - намери нещата, които теб те трогват в едно стихотворение/разказ и ги кажи. Ако защитиш гледната си точка с аргументи, ще получиш 6, независимо какво пише в учебника/анализа/книжката на госпожата.
Ето ти и един хубав цитат от Ницше, във връзка с писането и четенето:
От всичко написано най обичам написаното със собствената кръв.
Пиши с кръв: и ще проумееш, че кръвта е дух.
Не е така лесно да разбереш чуждата кръв: аз мразя хората, които си
губят времето с четене.
Който познава четеца, той не прави вече нищо за четеца. Само още
едно столетие четци — и самият дух ще почне да вонее.
Това, че всекиму е позволено да се учи на четмо, разваля с време не
само писането, а и мисленето
Интерпретативно съчинение или есе - ти си избираш кое да пишеш.
Аз винаги пиша ЛИС освен ако темата ми е интересна за есе.Според нашия учител при есетата е още повече субективно оценяването,разликата в точките на оценяващите е до 10.Единият може да ти го оцени за 10т.,а другият да ти даде 20т. - тогава май ти пишат средно 15 или се включва трети.
И това също е вярно,че ако имаш добри аргументи може да защитиш своята теза,която е по-различна от масовите анализи.Също при символистите е в голям плюс,ако знаеш какви означават попринцип символите.И задължително трябва да знаеш нещо за епохата,в която е творял авторът - пак се оценява високо.
Животът е като огромно виенско колело - върти се,нови хора качват се и слизат. Първо си долу, после горе. И изпитваш страх от височините, и от долините. Но въпреки всичко винаги носиш тръпката и желанието за живот в себе си. <3 (h)
Първоначално написано от meche95
Литературно интерпретативно съчинение, в което разсъжденията все пак трябва да са само и единствено върху самото произведение и не трябва да се допускат неточности, още повече пък да изказваш личното си мнение.
Общо взето се намесих, защото момичето питаше за анализи, които всъщност се доближават до ЛИС-а, а не до есето. Да, лично аз прочитам по 1-2 анализа преди да пиша върху дадена тема, за да ми се изяснят докрай въпросите.
Подкрепям това мнение.
Колкото повече четеш, толкова повече започваш да разбираш сам произведенията. Можеш много по-добре да намираш дадени символи, мотиви, stylistic devices и т.н. в един текст.
В класа ми по английски, хората, които не четат книги рядко обелват дума, когато анализираме книги. Другата част, която всъщност чете, много по-често се включва в дискусии с ясно изградени идеи и аргументи, които могат да подкрепят с доказателства от текста.
+1
Човек в живота си трябва да прочете точно 10 книги, но за да разбере кои са, трябва да изчете 10 000..
Бтв к'во се напирате матурата е супер лесна.. Дайте си зор за КСИ.. ДЗИ-то е лесно и в крайна сметка 80 % от вас ще препишат, а то и малоумен да си пак въпросите са елементарни..
Изборните по език и философския цикъл са най-лесни.. между другото, там нивото е най-занижено, което е адски плюс..
Философски цикъл темите са само 18 и през годината може да си ги развиете на матурата под 5.50 няма да паднете..
А относно ДЗИ по БЕЛ
Един съвет пишете ЛИС оценява се по-високо..![]()
(Моят ЛИС беше близо 4 страници, даже се притесних, че няма да ми остане място..)
И не бързайте време има.. някой дето уж много знаеха избързаха и се преебаха..
Четете бавно и спокойно, не сте на състезание.. Мислете върху всеки въпрос и такам..
Матурите по Английски са елементарни.. щом си позволих да заспя..
КСИ-то по Английски особено в СУ е малко кофти за кандидатстващите там, но не ви трябва специална подготовка, всеки вкъщи може да си се справи, въпрос на нагласа е..
Ох писна ми.. после ще се включа пак...![]()
Последно редактирано от AnarchyBoy : 10-16-2013 на 06:46
"It's one of the great tragedies of life — something always changes."
Dr. Gregory House
Before sex, you help each other to get naked, after sex you only dress yourself.
Moral of the story: "In life no one helps you, once you're fucked.
Здравейте!Искам да ви попитам какво е мнението ви за НБУ?Или по-точно за актьорското майсторство там (ако някой знае нещо) ,заслужава ли си университета и признава ли се извън България?
JUDGE ME
& i'll prove you wrong.