Първоначално написано от
Nam3less3
Аз съм съгласен с постовете на Chacho за ИТ в университета, но бих добавил следните плюсове на университета - ако искаш да имаш повече основа и да си по-широк специалист и се интересуваш от науката, в университета учиш някой висши математики и теоречини дисциплини от компютърната наука които не са толкова практични и малко хора биха седнали вкъщи сами да си ги учат.
Отделно в университета освен социалните връзки с млади хора, може да имаш и професионална полза от тях, особено от колегите които работят по специалността и т.н.
Друга полза(от най-главните за мене поне), е че по принцип това значи, че отиваш в друг град(ако не си от София де примерно) и си живееш сам и на спокойствие, така ставаш по-дисциплиниран и самоинициативен, което помага, аз ако съм постоянно вкъщи с майка ми и да се самоподготвям вкъщи някак си ме дърпа назад, въпреки че е по-лесно и няма за какво да се грижиш.
Има и други ползи от университета, най-добре е да е в София, защото там са повечето фирми които биха те интересували.
Е не е задължително да ставаш някакъв специализиран в advanced fields програмист, може и уеб дизайн примерно, където си по-далеч от математиката и е доста висока абстракцията на програмирането, за тая специализация наистина не ти трябва университет, е има и сега нови специалности където повечето предмети са свързани с уеб програмиране и дизайн и други практични неща, има и Телерик академията, за всеки според нуждите му.
Но дори и да влезеш в университет, голяма грешка е да чакаш първо семестъра да почне, след това да караш с темпото на университета и т.н., хората гледат по някое време докато са студенти да започнат кариерата си, най-важното е през свободното време(което е повечето) сама да се подготвяш и даже още от сега да четеш най-важните ресурси, та поне да имаш обща култура и представа. Каквото си научиш самостоятелно и каквито проекти си направиш това е важното, университета не му е работата да го прави вместо тебе.
Иначе най ме дразнят лекциите, рядко научавам нещо от тях(зависи по какво са де), много бавно минават, някой път не мога да видя и да чуя както трябва, и е пълно с хора.
Почти цялата теория която знам свързана с програмиране и IT, абе направо цялата, е от pdf-и и сайтове, не от лекции, видео лекции и т.н., където контрола над ученето не е мой.
А относно самите университети - информатика, компютърни науки, софтуерни технологии и такива истории са във ФМИ на Софийския и Пловдивския най-добре, в Техническия се учат физика, химия, хардуер, инженерната част и по-скоро е за програмиране на ниско ниво(на теория драйвъри, контролери и такива неща за които в БГ няма много работа), за мрежи, изцяло мултимедия и дизайн също се учеха някъде, а за аналитист ли не знам си какво там(по-скоро икономическата част на тая индустрия) има в икономическите университети бизнес информатика, но е за икономисти.
Въобще трябва да прецениш кое е най-добро и изгодно за тебе от тия истории. Зависи от това до колко си самостоятелна(за ученето), знаеш ли в кое направление искаш да се развиваш, ще ти стигне ли кандидатстуденсткия бал, колко пари имаш за студенство, за къде ще ти стигнат, за колко време и т.н.