Цитирай Първоначално написано от Violenza Виж мнението
Че не е кадърно описан закон, не е, че пиклива глоба и максимум 3 години затвор са смешни, смешни са. Но ти кой действащ закон по чий НК за същото криминално деяние точно визираш?

Немския наказателен кодекс(StGB), разбира се.
На мен, обаче не ми харесва единствено как е формулиран нашия закон. По-конкретно "...му причини противозаконно смърт...", германците са го формулирали много по-чисто - мисля че беше "...който без основателна причина..."
Наказанието мисля че съответства на състава. 3 години не са много малка присъда. При положение, че тенденцията е навсякъде да се намаляват присъдите лишаване от свобода като времетраене, си е адекватна. Още повече, че и в германския закон пак е 3 години.
А всъщност говорехме за друго, защо според закона жестокостта над хора и животни не е едно и също. Освен от различните състави, убийство се среща на две места в НК - чл.114 и следващите го квалифицирани състави и чл.325б.
Докато убийството на човек или възникнала тежка телесна повреда е пречка за прилагане на 78а - освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, съдебната практика е приела, че може да се освобождава от наказателна отговорност по чл.78а при чл.325б следователно насилието над хора и животни от правна гледна точка не са равносилни.