- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Насилието над животни ... и хора
Немския наказателен кодекс(StGB), разбира се.
На мен, обаче не ми харесва единствено как е формулиран нашия закон. По-конкретно "...му причини противозаконно смърт...", германците са го формулирали много по-чисто - мисля че беше "...който без основателна причина..."
Наказанието мисля че съответства на състава. 3 години не са много малка присъда. При положение, че тенденцията е навсякъде да се намаляват присъдите лишаване от свобода като времетраене, си е адекватна. Още повече, че и в германския закон пак е 3 години.
А всъщност говорехме за друго, защо според закона жестокостта над хора и животни не е едно и също. Освен от различните състави, убийство се среща на две места в НК - чл.114 и следващите го квалифицирани състави и чл.325б.
Докато убийството на човек или възникнала тежка телесна повреда е пречка за прилагане на 78а - освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, съдебната практика е приела, че може да се освобождава от наказателна отговорност по чл.78а при чл.325б следователно насилието над хора и животни от правна гледна точка не са равносилни.