- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Не знам какво искам да уча след 12 клас.
И все още не знам.
Маркетинг.
Хубаво, обаче тая математика. Не мога. Не искам. Не разбирам.
Осъзнавам, че напоследък само мрънкам наляво и надясно, че не знам какво да уча, а решение така и не вземам. Сякаш чакам друг да го вземе вместо мен. Уф.
Помисли какви качества имаш и какви интереси имаш, спрямо това си избери специалност, но в никакъв случай не записвай 'нещо си' с идеята, че после можеш да се прехвърлиш. Първо защото не си струва да загубиш година в учене на нещо, което не ти харесва, второ може въобще да не можеш да се прехвърлиш после. Много мои познати се натресоха така в БГ. Моя позната искаше да учи архитектура, записа хидроинсталации или нещо от сорта защото не я приеха с първо желание, после излезе, че са я насадили да се запише като са я излъгали, че ще може да се прехвърли.
По отношение на интересите ти- проучи какви неща можеш да работиш след като завършиш и дали можеш да се впишеш в подобни среди.
И както по-горе ти казаха ВО документ не ти служи чак толкова в БГ. Та по-добре е да поработиш или да попътуваш докато 'откриеш себе си' и решиш какво искаш от живота, преди да се запишеш със специалност, която си избирала на принципа -онче бонче...
Защото каквото правиш сега, поставяш основите на живота си- помисли какво искаш за себе си и живота си преди да започнеш да строиш основите.
Любов е да дадеш на някого възможността да те УНИЩОЖИ, вярвайки че той няма да го направи!!!Mnogo sam dobri4ko!
мрънкай, сега е моментът да мрънкаш и да търсиш, а не като станеш на 40. А решенията никой не може да ги вземе вместо теб, можеш да чуеш много мнения, много съвети, но решенията са си твои.
Съгласна съм с предния пост, наистина трябва да се запиташ какво искаш да правиш, в каква среда се виждаш след 10 години.
Записването на една и прехвърлянето в друга специалсност не е решение, на практика е трудно осъществимо, както и записването на "някаква" специалност, последното те прави потенциален безработен вишист.
И нито математиката, нищо друго трябва да те плаши. Каквото и да избереш, ще има трудни предмети. А за да се докажеш, за да те забележат, ще трябва да положиш сериозни усилия, независимо от специалността.
Потърси си тестове за професионално ориентиране (след като решиш теста, избираш страната и университета, в които искаш да учиш и системата ти предлага най-подходящите, според резулаттите от теста, специалности.
http://icares.com/search
Аз бях същата преди 5 години.Исках в един университет с някаква лингвистика да съм че да съм близо до най-добрата ми пирятелка.Вместо това с нея се скарахме и аз отидох в друг университет.Разглеждах преди това какви специалности има и ВО ми хвана окото и сърцето,така да се каже.Майка ми каза че е тъпо да уча това,баща ми каза че ще стана лъжец с диплома, но аз си записах ВО.Не работя по специалността не защото няма работа,а защото искат поне 2 години опит.Специалността е страхотна, интересна, разнообразна и трябва да си много креативен,за да я практикуваш.Учиш реклама, фотошоп, малко маркетинг и много за медиите и изграждането на имидж.Имам много колежки,които са се реализирали по специалността и в момента се занимават с ПР-а на много известни марки и телевизионни продукции.Моят съвет е да учиш в София и да си останеш там след следването,защото там най-лесно се намира работа за ПР.Също така запиши някъде да стажуваш по време на следването та ако трябва и без пари в началото.така ще завършиш и ще имаш опит.Но да знаеш-работата на специалиста по връзки с обществеността е постоянна,нямаш работно време и почивка като хората.Но пък е интересно и разнообразно.Дано съм помогнала.Успех!