- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Интересува ли ви какви оценки имате или за вас е важно знанието.
Тате, не си прав
да, иска е език и да си финансово подсигурен, но и висока диплома
"Висока" диплома е много относително нещо. Миналата година се бях навил да уча в чужбина и проверих как седи въпроса с технически/научни/ИТ специалности. Искат език, пари и среден успех от дипломата 5. Даже малко бяха местата, където има допълнителен изпит.
Искам да взема диплома и да имам хубави оценки.
Каквото ми трябва, си го знам.
Едит : Даже бих си платила за диплома. Не ми дреме. Професия имам, а трябва да ходя на малоумни изпити. У лево.
Девет кули дзидини,
девет враке железни.
Никой немой да отоври
да прерила, ей ей...
Зад високи дзидини
девет темни одаи
едно сърце те люби
заплетено, ей, ей...
ок, може и така да е
може би зависи къде кандидатстваш
аз не съм се интересувала, защото оставам в България
явно съучениците ми са решили да влизат на места, където високата диплома е важна
Естествено, че зависи. Като цяло в чужбина не е проблем влизането, а задържането там.
Абсолютно всичко зависи от специалността! Едно е да влезеш икономика, друго е медицина...
Душа, аз вече кандидатствах. Че ме и приеха.
За медицина, примерно в Германия, наистина искат убийствено висок успех. За другите страни не знам как е.
Обаче не е "АБСОЛЮТНО ВСИЧКО" зависи от специалността. Доста неща НЕ зависят.
Хайде като си 97, да не ми даваш акъли кое да проуча :д
За мен е важно знанието, винаги съм имал 2-ки, но аз знам, че знам за 6.
Ще се светнете някога, че не е важно как ще влезете, а какво ще научите и как ще излезете.
Бележкари бол.
Дори не се дразня(или поне спрях, защото видях, че е безсмислено) когато те имат повече от мене. Поне знам, че съм показала знанията си, заслужавам полученото и най-вече - била съм честна към себе си.
Да. Същото ми е горе-долу. Не познавам подобни хора, всеки от приятелите ми иска да научи нещо и да покаже максимума от себе си. Всички си имат цел. Никой не иска 6 само заради самата оценка. Тези хора от класа основно са влезли да учат в училището, за да не бият кучето. Не ги интересуват оценките, стига да имат повече от 2.
Знанието не се мери в оценки. Човек може да назубри нещо и да изкара 6(както правя понякога аз) и после от "наученото" не остава нищо. Разбира се, и оценките са важни. Ако имаш 5 и 6 и знаеш, че си ги заслужил, защо да не им се радваш? Аз съм се ядосвала, когато учителят ми пише 6, без самата аз да мисля, че съм го заслужила или обратното - смятам, че мога повече.
...
На входното по ГИ едно момиче преписа всички отговори и само дени написа от себе си. Изкара 16 точки, което бе 5--. Момичето, от което преписа повечето неща има 15 точки - 4. Редно ли е преписвачката да се радва на оценката, както стори?!
ПП: Предпочитам История пред География, проблеми с г-жата!![]()
Последно редактирано от didi222 : 11-12-2013 на 13:22
there is a difference between people who are smart and people who get good grades.
Вярно си е.
Много лесно е да влезеш някъде. Доста по-трудно е да излезеш.
Знаеш как е в България /пък и на много други места/ - назубряш повечето материал по повечето предмети и си изкарваш 6-чката. Изключваме математиката и някои други предмети тук /главно тези в natural science/. Ако дадеш на същите отличници изпит на цял материал покриван по време на период от 2-3 години, същите 6-ци ще се превърнат в 4-ки, ако въпросните имат късмет.
Понятието "интелигентност" е субективно нещо. Има доста качества, които според мен принадлежат в графата "интелигентност", защото образуват въпросното съществително, но и които не могат да се измерят с тестове и оценки.
Разбира се, има начетени ученици, които наистина научават. Цитирам класната си и учител по история:
"В класа ми има три типа ученици:
1. Първия чете материала.
2. Втория чете материала и го разбира.
3. Третия изобщо не отваря учебника.
Исках момичето със заучената фраза да ми го обесни. За това и го зададох въпроса по дадения начин.
Това е факт. Много пъти съм го казвал.
За съжаление знам колко е трагично положението в момента. Разликата между 3 и 6 е 1 бутилка....
Много често 1 човек е смятан за интелигентен когато хората около него го харесват. Когато този човек говори неща в които хората около него вярват. Когато 1 човек не е харесван по 1 или друга причина той е смятан за тъп. Същото важи и за когато 1 човек казва неща които на тези около него не им харесват. За това и това дали някой е интелигентен е субективно. Проблема е, че и начина по който много от хората правят заключение дали някои е интелигентен или не е субективен при което се получава, така, че дори и някой да е интелигентен не всички ще са на това мнение.
И пак ще повторя, че оценките определено показват умственото състояние на човека. Може би не в училище където оценките се дават за присъствие, но в края на университета определено. Разликата която виждам между моите колеги е огромна.
Не знам какво точно имаш под предвид като казваш, че не отварят учебника. Има хора които запомнят много повече когато слушат в час от колкото когато четат. Това са много малка част от обществото, но ги има.
И във всеки клас има черни овци. Цялата идея на оценките е да разграничи различните ученици.