- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- Училище и приятели
- Въпрос към предимно 17,18,19 и 20 годишни за професия
Няма само две крайности, бащатко
И съм сигурна, че някои ще разберат акулата като някой, който смачква хората около себе си. Истински силният човек не е такъв. Поне според мен, де.
Интересна тема за дискусия е, трябва да се обсъди някой път.
Аз не съм казал, че ги мачка. Акулата е тоя, дето води хората около себе си.
И двете не успяхте да вникнете в същината на поста, което и очаквах. Вместо да говорите глупости, четете. По същество:
За пенсионер аз определям човек, който получава пенсия и е над 60+ години (по закон най-грубо казано 63 за мъжете и 60 за жените, усреднено от тук надолу казвам 63 години). Никъде в предния пост не определям хората до 60 години като пенсионери - напротив, дори ги уважавам. Уважавам и мислещите пенсионери, тези, които са работили и са заслужили достойни старини, дори ненавършили 60. Какво обаче се оказва най-често? Човек, пенсионирал се на 40 и няколко години (да кажем до 1999 година) след години държавна работа без образование (без да е работил, без да се е мъчил като някой други пенсионери) изведнъж му щъква към 2010-2011 година (например) да отиде и да започне да учи висше. Лошо няма, равенство и свобода за всички, свободна образование, "свободна еВропа" и т.н. глупости, обаче реално погледнато един 68-70, 75... и т.н. годишен няма капацитета на един 20-годишен - това е неоспорим факт! Освен това рискът да не завърши образованието си по чисто биологични причини е значително по-голям спрямо 20-годишния. Аз нямам против това човек на 35, 45, 55 години ако му е необходимо образование да следва и да го завърши, против съм това хора, които вече са се пенсионирали (на са над 63 години) да следват държавна поръчка и да изместват млади хора, които колкото и да са тъпи, биха направили повече за държавата.
Хубавото от цялата работа е, че такива издънки са единични случаи на няколко години, но за сметка на това широко отразени в медиите. Сега, надявам се, сте наясно какво точно имах предвид.
Към пантерата: А теб как ще те третират като минеш 63, мислила ли си? Логично е младите да изместват старите. Редно е, нормално е. Ако трябва да сме реалисти няма обидно в това да си на/над 63 и да признаеш, че младите са по-добри от теб. По-добри са и ще бъдат, нормално е да е така. Не говоря за България, а по принцип. А това, че на теб ти се иска като си на 63 някой да ти прави евала, е отделен въпрос.
Последно редактирано от Lucho : 11-22-2013 на 21:00
Може пък да им е било мечта и да не са имали възможност да я оценят. Щом си плащат също като останалите къде е проблемът? За чий ... гледаш в чуждите канчета?
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Логично е младите да заместват старите ако са кадърни . Другото което е висшето образование е достъпно и за 18 и за 60 годишни и въпрос на лични качества и знания е дали ще успееш. Грозно е да определяш хората над 40 години като некролизи ти тва ли мислиш за майка ти и баща ти . Освен това капацитетът не се определя от възсраста а от други неща . Изключение прави може би спорта където професионалните спортисти започват по този път от деца и над 30 вече са негодни за спорт . Има и изключения но те са малко . По скоро ми е интересно късното осъзнаване на тези хора . Но не ги съдя нито ги определям като ходещи некролози.
И двамата ми родителя са на държавна работа, и двамата имат образование. Понятието "мъчил" е доста разтегливо и не бих го използвала изобщо тук.
Знаеш ли какво друго е неоспорим факт? Това, че повечето 60+ годишни притежават повече воля и желание, отколкото повечето 20 годишните. Лично впечатление.
Много лесно - отпада държавната поръчка за лица над 63 години, но при условие, че са пенсионирани и получават пенсия. За тях остават два варианта: или учат, но платено (по такси пълен размер или 50% от таксата за чужденци) или учат държавна поръчка, плащат си таксата като всички студенти, но държавата ги лишава от пенсия до завършване. Не може едно лице, навършило години за пенсия (не говоря за болест, а по принцип над 63 години) да получава пенсия и да учи държавна поръчка. Не е честно спрямо младите студенти - тях някой пита ли ги как си покриват таксите?
Същото важи и за държавна работа при навършване на пенсионна възраст - в такъв случай задължително пенсиониране. Такива лица не трябва да остават нито 1 ден повече на работа. И го казвам неслучайно, защото не може някой да е директор, началник отдел, служител и т.н. години наред, а когато дойде време да се пенсионира, той да стои и да пречи да се реализират млади хора на неговото място. Не съм против пенсионерите да работят, но не и на държавна работа, защото колкото ти е капацитетът е логично да си го реализирал през изминалите години на съответната работа.
"Мъчил" е разтегливо, поради което някой хора не би ги бъркало да се пенсионират и на 73 години, докато други са амортизирани на 53 и просто не дочакват до пенсия. Така стоят нещата реално. А 60+ годишните колкото воля и желание да имат, нямат потенциал (поне повечето). Един 20-годишен ще работи по-добре, отколкото 60-годишен човек. Естествено, няма как да му стъпи на познанията и опита, но това не означава, че щом е млад автоматично не трябва да му се дава шанс и че той няма да се научи.
girlwithblueeyes, чети предния ми пост, разбери за какво/кого точно говоря и тогава коментирай. Не лепвам клеймо на всички, конкретизирах за кои пенсионери точно говоря.
Това е много труден избор. Аз бих те посъветвала да се придържаш към една моя любима мисъл: "Избери си работа, която да харесваш и няма да ти се налага да работиш нито ден". От друга страна професията трябва и да е доходоносна. И все пак - изборът трябва да бъде ТВОЙ, а не на твоите родители. Така един семеен приятел се жалва цял живот. Стана лекар, може би дори най-добрият в своята специалност, но това никога не е било мечтата му. Често казва, че ако може да върне времето назад би избрал професия, която харесва (археолог, пилот,състезател), без да се съобразява с мнението на околните.
Първото ти изказване се нарича дискриминация, а пенсията не се дава от държавата като някакво подаяние (явно с някаква такава нагласа гледаш на нещата). Отработва се в продължение на десетилетия.
На ръководни позиции не се поставят 'млади' хора и то с причина - некадърни са. Някой 60 годишен като се пенсионира на негово място ще дойде някой 50-годишен в най-добрия случай. Дори за министри мисля 35г. беше долната граница.
Намирисват ти постовете на червено бтв.
Колко пъти да ви казвам, че възрастта няма никакво значение...
^ддз. Колко искаш си повтаряй. Никой не е казал, че трябва да ти взимам мнението и за 5 стотинки.
Да бе, възръстта нямала значение. То за тва всичките ми набори са собственици на успешни компании. Хаха.
[color=#B22222][size=3][b]
Savoure l’harmonie du ciel,
Vois que tout est essentiel,
Et comprends que, toi aussi, tu en
Абсолютно.
Понякога се чудя някои хора с коя част на тялото си мислят.
Първо защо реши че 17-20 годишните точно са компетентни в тая сфера? 2ро рано ти е още да го мислиш, докато доиде време да почваш кариера ще си си сменила мнението 30 пъти. Ако ти се отдава наблягай на математиката, щото тя се ползва почти навсякъде.
Вчера по новините казаха, че младите не могат да издържат на пълен работен ден. А причината е, че ги мързи да работят. В същото време имат висока самооценка и мислят, че са по-кадърни от по-възрастните. Учат, завършват, търсят работа и не могат да намерят такава. Обвиняват другите за това. За какво ги обвиняват като не могат да си напишат автобиографията и не знаят всъщност за какво служи дипломата им за висше.
При тези обстоятелства, старите кадри ще продължават да си работят, а младите с високо самочувствие респективно не.
Абсолютно вярно.
Наясно съм какво е пенсия и защо се дава. Друг е въпроса, че в България е докарана до ниво подаяние. Страшното в случая е, че е цял живот да работиш за тази държава и накрая да не получиш нищо. Това е проблема (за тези, които действително са работили за държавата).
Нормално е да не поставят млади хора на ръководни позиции не защото са некадърни, а защото нямат опит. Едно е да нямаш опит, друго е да си некадърен. Но когато този, който е за пенсия се пенсионира, той ще освободи място за някой 50-годишен и така нататък по веригата може да се отвори място и за млад човек.
ПП - за мойте постове не знам, ама за постовете на горните две ще кажеш, че са от младежкото БСП.
"Вчера по бТВ казаха..." ето така звучи по-добре, защото действително точно това казаха по съответната медия, което, както винаги, не отговаря на истината (с изключение на статистиката която показаха, ако не се лъжа. А тя беше нещо горе-долу такава:
24% от завършилите висше образование работят на позиция, изискваща такова
49% от завършилите висше образование работят на позиция, изискваща средно
+ останалите, които не си спомням, затова не ги коментирам.)
Не може младите хора да са виновни затова, че 24 години на никой не му пука и не иска да направи кардинална реформа в образованието. Не са виновни, че в България се бълват висшисти на килограм, които, съвсем естествено, не могат и няма да си намерят работа по специалността по простата причина, че статуквото е превърнато в доходоносен бизнес за някой хора (които припечелват сериозни суми). Гони се количество, не се гони качество. Изисква се висше образование за професии, за които то не е необходимо и за които може да се изкара един нормален курс, който е предостатъчен. Съществува и друг вариант - хора, които учат и искат да станат нещо започват работа на ниска заплата в началото. Минава време, човекът е учил, разбира нещата, но заплатата не помръдва. Съвсем логично е човекът да си вземе багажа и да си замине, защото тук не му ценят труда и усилията. Изискваните на работодателите са европейски, заплатите - български. Искат да им се работи, но за без пари. Да опитат в Европа така!
Не е от значение кой плаща - има много хора, които работят и сами си плащат. Но не е редно държавата да изплаща пенсия (сигурна сума месец за месец), а пенсионерът да е изравнен с човек, който не получава пенсия или въобще държавна дотация. Ако е образованието е напълно безплатно, както е в някой места на запад, тогава всичко би било ОК. И проблема не е в таксите, в парите, в сумите, а в принципа сам по себе си.
Последно редактирано от Lucho : 11-23-2013 на 21:12
Съгласен съм. Ще ти пусна и един съвет обаче, тъй като чак сега ми светна за какво иде реч при теб и се извинявам за подмятането от предния ми пост. Вижда се, че си интелигентен човек, но лошото е, че си се подлъгал да ти дреме особено за околните, положението, системата и както там искаш го наричай. Познато ми е чувството, до нищо не води, само си хабиш нервите, а още по-лошото е и, че човек изпада в крайности като започне да разсъждава не само с оглед на собствения си, но и на чуждия интерес.
Онази изцепка с некролозите и прочие ми се струва е точно това.
Човек ако има желанието да влезе да учи ще влезе - дали са му конкуренция 20 или 70-годишни няма разлика. Наистина няма смисъл да се коментира другото.
Иначе останалото от поста ти е точно в 10-ката. Тъкмо днеска си заприказвах с един приятел какви са олигофрени тукашните работодатели, провокиран от една обява в jobs.bg. Влизам през месец-два да прегледам обявите с 3д насоченост - анимация, ефекти, моделиране и прочие - ей-така, от любопитство. Аз с цел сам да си режисирам някакви неща го уча това, но е хубаво да си в час - знае ли човек какво може да се случи.
Та днес попаднах ей на тези 2-те :
http://www.jobs.bg/f2033394
http://www.jobs.bg/f2022305
Знам, че повечето от вас нищо не им говорят тези неща, затова ще извадя конкретните глупости от обявите:
• Exceptional 3D art skills including modelling, texturing, shading, lighting and rendering, 3D animation;
• Excellent graphic design abilities: drawing, colour theory, 2D digital art, UI design, interactive graphic design;
----------
Essential Job Functions:
- Model, animate, rig, texture and design 3D assets for multimedia projects.
Така.
Написаното тук е работа за цял отдел. За всяко от тези (концепти, моделиране, ригване, анимация, а понякога дори текстурирането се върши от отделен човек) хората учат по годинка и нагоре. Дори за едната анимация само можеш да вземеш бакалавърска степен от някой университет и хората прекарват хиляди часове пред компютъра, че да се специализират. А нашия бай Ганьо очаква явно да си намери някой да му свърши всичко.
Човек би си помислил, че наемат някакви диви гении и прота и бъка от кандидати да влязат в 'престижните' им екипи, ама ... един поглед върху сайтовете и работата им и действително ми призлява от вонята на некадърност. Плюс това заплатите са смешни на фона на познанията, които търсят.
Та да ... Представям си какво е в други браншове.
Бях попадал преди известно време на някаква обява за програмист с изискване англисйки + още 2 западни езика. С глас съм се смял.
Добре, понеже темата ми е интересна, ще се изказвам по-точно. Търсите под вола теле и изкарвате думите от контекст.
Какво значи да си успешен? Може да имаш страхотна кариера и много хора да те наричат "успешен", но когато се прибереш да биеш жена си. Тогава успешен ли си?
Разберете, че обществото ни е направило такава система, при която поне до ~18 няма как да си собственик на "успешен" бизнес. Просто защото 6 часа от деня ти отиват за училище, 7-8 часа за сън и т.н. Успешният бизнес изисква много време и начален капитал. Неща, които един юноша няма. Също иска и добри идеи.
Съвсем друга е темата, че за да имаш идеята за успешен бизнес, трябва да си достатъчно образован и интелигентен.
Може да си тъп и на 20, може и да си тъп на 40. За тъпотията няма възраст.
Аналогично е и с "успеха". Това, че на 18 нямаш бизнес, не значи, че не си "успешен", просто оня на 40 с фирмите е имал 20 години повече да се развива.
ахахахаха къде са 18-20 годишните "собственици" на хотели, няма ли да изкажат мнение как са станали толкова успешни
подставени лица на клановете, които контролират нещата в тази страна, къде сте?
Последно редактирано от fire_magic : 11-23-2013 на 23:55
Сори, но не съм съгласна с теб! Не бива отношението към възрастните да бъде такова. Един ден и ние ще станем като тях и може да се окаже, че имаме подобни потребности - като тези да учим. Мисля, че най-малкото заслужават уважение заради годините им, а не подобно, че са стари и нямат право на нищо. Не бива да се отнасяме с тях като с непотребен материал.