Какво мислиш за ситуацията в Близкия изток?
Това е изключително сложен и комплициран казус. Винаги са ми били смешни хората, които си мислят, че знаят нещо за ситуацията в Близкия Изток, демонстрирайки завидно невежество. Аз самият не твърдя, че съм съвсем запознат, нито че позицията ми е правилна, но си е моя. Постарал съм се да вникна в нещата, което се дължи на вглеждането ми в детайлите, за което споменах по-рано. Моята позиция е, че за случващото се, основна вина носят великите сили, като се започне от колониализма, премине се през пост-колониализма, Студената война, та до наши дни.
Основният момент при исляма е джихада, който се възприема грешно едва ли не като план за превземане на останалия немюсюлмански Свят. Буквалният превод е усилия, борба. И представлява точно това - борба, борба за свобода, за чест, дори борба със себе си. А както знаем, Близкия изток е обект на вмешателство през последните сто години, което неминуемо оказва своето влияние. Отделно геополитическите игри за влияние насъскват мюсюлманските държави една срещу друга, както и разпалват конфликта между двете основни течения в исляма - сунизъм и шиизъм, водейки до кръвопролитията между двете страни, които виждаме днес.
Всичко започва със
споразумението Сайкс-Пико, с което Великобритания и Франция не спазват обещанието си към арабите по тези земи да получат независимост, след разпадането на Османската империя. Вместо това британци и французи разделят региона помежду си на сфери на влияние и създават нови държави. След ВСВ пък се създава Израел, което за мен е едно от големите престъпления на 20-ти век. Стотици хиляди палестинци е трябвало да напуснат домовете си, за да направя място на новодошлите евреи, което води до Арабско-Израелската война започната през 1948-ма, както и всички останали войни и конфликти след нея, довели до сегашната ситуация. Понеже усещам, че започвам да досаждам с детайли, направо давам линкове за други важни според мен събития, които оказват влияние:
http://en.wikipedia.org/wiki/1953_Ir..._d%27%C3%A9tat
http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet%E2%80%93Afghan_War
http://en.wikipedia.org/wiki/Iran%E2%80%93Iraq_War
И сега ще премина към моето лично мнение. Както вече казах, аз симпатизирам на Иран и това е играча, който има най-правдива позиция според мен. Превратът, който организират Великобритания и САЩ и за който дадох линк по-нагоре, води на власт про-западния шах на Иран, чието деспотично управление насажда справедлива омраза към САЩ и Западния Свят, а оттам следва Иранската революция и качването на власт на аятоласите. Въпреки всички опити на американците, наследниците на славните перси остава непоколебими и остават верни на себе си. Трябва да преминат през войни, ембаргота и всичко това, за да не могат да надигнат глава и да вървят сами по пътя си. Това е сред последните страни в Близкия Изток, които са независими от САЩ, докато арабските държави почти до една, още преди десетилетия са се продали, както и честта и достойнството си. Иран и техните съюзници Сирия и Хизбула, единствени оказват някакъв отпор на човеконенавистния Ционистки режим(Израел), докато останалите им мюсюлмански "събратя" гледат безучастно.
Мога да пиша и още, но мисля, че доби представа.