От първи клас нося очила, с доста голям диоптър съм, имам късогледство и астегматизъм. От няколко дена нося лещи. Лекарката ми беше казала, че лещите спират увеличаването на диоптъра, и имам една съученичка, която вече две години носи лещи и диоптърът и се е увеличил само с 0,25 (преди това се е увеличавал с по единица на година). Нямала съм проблеми с лещите, като изключим това, че трудно ги махам, защото ме е страх да не си избода окото (което няма да стане), и не мога да ги сложа от първия път, но това са неща, които с времето ще се оправят. Не мога да ги нося повече от 5-6 часа, защото очите ми започват да се уморяват, но това може и да е заради рязката промяна в диоптъра (диоптърът на лещите ми е с единица и половина по-голям от този на очилата, защото очилата ми са от преди две години). Както и да е, лекарката ми беше казала да ги нося само на училище, защото преди не съм носила, и може да ми се възпалят очите.
Няма нищо страшно. Има си недостатъци - трябва да поддържаш много добра хигиена, за да не си възпалиш очите, винаги да си миеш ръцете преди да ги сложиш или свалиш, да ги държиш в разтвор, да си носиш и очилата, и кутийката за лещите навсякъде, ако ти се наложи да ги свалиш, освен това е изнервящо, когато не можеш да ги сложиш или махнеш от първия път, но има и много плюсове - коригират зрението по-добре (лежат направо върху очната ябълка) и е по-удобно (не се зацапват, не се драскат, не се изпотяват, когато влезеш в топла стая, не падат капчици по тях, когато вали дъжд). Освен това можеш да носиш слънчеви очила през лятото! За мен това е огромен плюс, понеже очите ми са много чувствителни към слънчева светлина.
Възможно е очите ти да не свикнат с лещите (все пак това е чуждо тяло) или ако си алергична към разтвора, в който се държат, това също може да доведе до усложнения. Според мен е най-добре да се консултираш с лекарката си, по-важно е тя какво ще ти каже, а не аз или който и да било друг.