- Форум
- По малко от всичко
- Кофата
- Биатлон и ски бягане
Възхищаваш ли се на Мириам Гьоснер? Кел файда, че може да бяга като прави по 4 грешки на състезание с 2 стрелби, а когато стрелбите са 4, грешките и почват от 5 нагоре. Ето, давам ти пример със състезателка, която е бърза. Няма да ровим за състезателки, които са се състезавали по-рано през годините, защото тогава си спомняш, предполагам, че биатлона беше доста по-различен. Тогава, дори и да не бягаш бързо, с точна стрелба, можеше да се спечели състезание. Това е, което харесвам в Габриела Соукалова. Тя практикува точно този тип биатлон, който харесвам аз - точна стрелба и равномерно ски бягане. Дори и да не бяга толкова бързо, колкото Вирер, Дорен, Далмайер, Гьоснер, Макарайнен или Тора Бергер, Соукалова притежава едно качество, което липсва на повечето състезателки в момента, а именно - правилно разпределяне на силите и точна преценка на ситуацията.
http://www.teenproblem.net/f/viewtopic.php?t=220394
една велика тема
Боже,който си на небето,върни ни 2pac и си вземи Джъстин Бийбър!!!!
Гьоснер не е кой знае колко далеч от соукалова. Точно за разпределяне на силите не си прав. Тя е доста тежка състезателка, което я прави подходяща за по-къси спринтови дистации. Не е темпова. Последните й обиколки, които най-много личат на масово състезание са слаби и я изпреварват, ако няма солиден аванс. Съвременният биатлон се развива изключително много в скоростния елемент и мартен фуркад например спокойно може да опонира на най-добрите в ски бягането, както вече видяхме в откриващия мини тур трипъл рука в куусамо в началото на сезона. Въпрос на време е вийрер или дорен да стабилизират стрелбата си и соукалова ще им бъде сянка. Това, впрочем, се е случвало всеки път, когато посочените имаха ден на рубежа. Пък ти си харесвай биатлонът тип катя дафовска. Не го казвам с лошо чувства.
Аз не приемам изказването ти с лоши чувства. Всеки има право на мнение. Знам, че биатлона се развива повече към скоростна дисциплина, но това, което се опитвам да ти обясня е, че само със скорост, състезание не се печели. И не си права за Гьоснер. Тя е една от бързите ски бегачки, но инцидента и големите очаквания от нея, и влияят много зле. Точно като Тирил Екхофф. Всеки има дисциплина и дистанции, в които е добър. Едни са по - добри на по - дълги дистанции, други на по - къси. Дорен има много да работи над стрелбата си от прав, която и прави страшни проблеми този сезон. Вирер може да се превърне с голям състезател след още някой друг сезон. Не казвам, че не е талантлива, напротив, тя е лъча надежда в италианския отбор при жените, но просто няма манталитета на голям състезател. Това го доказват няколко старта. Вирер не може да издържа на голяма психическо напрежение. Когато е натисната психически, тя се огъва. Ето затова казвам, че тя не може все още.
една велика тема
Прекрасна победа за Чехия в женската щафета. Три от четирите момичета проведоха едно много добро, много ритмично състезание. Пушкарчикова почва лека полека да се отърсва от напрежението, което я беше обхванало, Соукалова и Виткова - без коментар. Не знам, обаче, какво ще правят с Луцие Хърватова. Това момиче има сериозни проблеми. Сякаш иска да успее, но нещо все я дърпа назад. Пак наказателната обиколка дойде от нея. Втори са украйнките, които днес направиха доста лоша стрелба с тези 12 допълнителни патрона. Трети са германките, което си е цяло чудо, понеже с тоя състав, ги очаквах извън топ 6. Продължавам да се чудя защо федерацията продължава да отделя средства за женският отбор? Ебати некадърното племе. Пак наказателни обиколки, пак слабо бягане, пак малоумщина. Направо ме доядя триста пъти, че въобще си пуснах женската щафета. Да си бях останал на кафето.
При мъжете не бих казал, че имаше кой знае какви изненади. Не смятам, че победата на Норвегия трябва да се приема като изненада. Ларс Биркеланд трябва доста да черпи, защото другите пак му оправяха грешките. Той и жена му трябва да ги пратят малко по IBU купите, че да могат да се състезават с вторите отбора и дано поне там да се научат да стрелят. Безспорните отличници в стрелбата бяха биатлонистите на Франция. Дори и без Мартен, те показаха, че могат. Доста странно ми беше как състезател от ранга на Бирнбахер щеше яко да закопае Германия. Тук поне, нашите завършиха. Жалко за Митко Герджиков и за наказателната му обиколка. Ако не беше тя, той се движеше с доста добро темпо. Поне Владо и Тони успяха да спасят и тая щафета от затваряне.
една велика тема
гьоснер особено в началото на сезона беше много слабичко бягането й и постепенно започна да го подобрява. хейтът ми към соукалова не е оправдан. тя е много сладка и мила. просто не харесвам тъпът биатлон, който практикува. браво иначе за победата. хванах щафетата към края й та не съм толкова запозната какво се случи, но с такива пробойни в тима, не знам как ще се борят за златото в осло. и аз съм изненадана от грешките на иначе стабилните украинки. пидхрушна е в много добра форма. при мъжете сякаш предварително бе ясно, че няма кой да бие братята бьо + г/д справящият се бьонтегард. йоханес обеща да се боядиса блонди цвят, ако спечели индивидуален медал ;д. според мен спринтът е негов.
кръговете в швеция съотвентно стокхолм и фалун бяха интересни. женската част естествено почетната стълбичка беше окупирана от норвежките като дадоха само едно трето място на представителката на домакините в спринта - стина нислон. хейди венг според мен много се е комплексирала от йохауг и може да я бие, просто да си повярва. видяхме вчера, че не й отстъпва. и така докато дамите бяха ясни какво ще се случи, при мъжете пък всички победи бяха руски. най-неочаквана като че ли е тази на крюков. абсолютно заслужена е тази на вилегжанин, който през годините се утвърди като един от най-стабилните дистанционни класици в световния елит. а може би най-интересното състезание от началото на сезона при мъжете беше вчерашния масов старт на 15км свободен стил, при който до самият край имаше една огромна група състезатели, борещи се за челните места. типично руска атака направи устюгов, който диктуваше темпо по последните километри. мисля, че за пръв път сундби не беше на почетната стълбичка два поредни старта. започна може би падането на формата му, която е убийствена, наистина. или пък може би не си дава много зор заради предстоящият канадски тур.
ски полетите във викерсунд бяха най-интересното нещо поне за мен. и трите състезания бяха спечелени от словенците. първото от краняц, а последните две от о-г-р-о-м-н-и-я-т петър превц. обожавам го. каква сила трябва да притежаваш, за да се изправиш при докосването на снега във втория рунд вчера. този скок доста разбуни духовете. алооо, дори и да беше оценен с минимума, пак щеше да бие крафт заради аванса си от първия кръг и по-благоприятната корекция на вятъра. трябва да почнеш да гледаш скоковете. не знаеш какво изпускаш.
дай прогнози за медалите на световното. аз ще дам своите после, за да не те обърквам ;д
Ски скоковете са ми доста скучни, така че .... no chance in hell. Според мен медалистите в Осло са:
Спринт: Йоханес или Фуркад. И двамата са достатъчно бързи и при точна стрелба, златото е тяхно.
Спринт Жени: Хммм, тук доста състезателки имат шанс. Като се почне от Вирер и Макарайнен, мине се през Далмайер и Хилдебранд, а защо не и Пидхрушна(Показа го, че може) и се завърши със Соукалова и Дорен Абер. Някакъв много малък шанс има Кристина Гужик, но тя е много непостоянна, особено в стрелбата. Почти никакъв шанс за злато нямат Виткова, Бескон и Подшофарова(говоря за състезателките от топ 15).
Преследване мъже: Почти всички от топ 10 имат шанс. Тук вече се намесват Шипулин, Тарей Бьо,Шемп, Едер, а защо не и Бьорндален? Той е доста силен в преследването.
Преследване жени: Тук не мога да дам точна прогноза, понеже тук вече е много важна стрелбата. Това, което написах за спринта, важи с пълна сила и за преследването. Може би без Макарайнен, защото стрелбата и от прав ще я закопае.
Масов старт мъже: Тук мисля, че Фуркад или Шипулин ще вземат златото.
Масов старт жени: Историята от написаното горе се повтаря.
Единична смесена щафета: Тук много зависи кои състезатели ще пуснат големите нации. Ако пуснат Бьо (няма значение кой от двамата), Екхофф, Шемп, Далмайер, Фуркад, Дорен, Соукалова, Шлезингер, Вирер и може би Виндиш, другите отбори просто нямат шанс. Аз лично залагам или на Германия или на Франция.
Смесена Щафета: Тук вече не мога да кажа, понеже всяка една нация си има силни и слаби постове. Естествено, че Норвегия, Германия, Франция, а защо не Чехия и Украйна, ще се надпреварват за медалите, но аз очаквам доста изненади.
Деба, заради тоя четвърти курс, нямам време да гледам ски бягане. Не съм гледал от декември. *feeling ashamed*
една велика тема
Току що прегледах 30те километра в Осло(спирах се само на контролите). Йохауг направо се изгаври с всички. Това не беше състезание. Това беше тренировка на Йохауг и другите там. За 3-4 километра правиш по 40-50 секунди на другите зад теб - това е робот, не човек. Тереза чакаше своят момент. Чакаше момента, когато Бьорген я няма, за да покаже на какво е способна. Йосберг в последните метри бягаше доста лошо. Личеше си, че и се натрупа умора - техниката и стана доста груба, движенията и - неравномерни, но устиска второто място. Трета беше Килонен от Финландия - състазателка, за която не знам абсолютно нищо. Хейди Венг измъкна четвърто място с много мощен финален спринт и победи Мононен от Финландия. Като имам повече време, ще прегледам 50те при мъжете.
една велика тема
И аз бях с предразсъдъци относно скоковете, но сега се ядосвам на себе си как съм могла да пропусна този красив спорт. Мина ли сесията? Моята приключи от нз колко изпита, всички са ми 6 хд. А мислех, че ще е провал, щото през деня гледах спортове и учех вечерите, което ме скапваше. Както и да е. Препоръчвам ти, ако можеш да гледаш 15те км от вчера при мъжете във фалун. Без съмнение най-интересният старт от началото на сезона.
Ай да дам и моите прогнози за разпределението на медалите. В биатлона това е най-трудно, заради стрелбата. Видя какви са условията в осло на 30-тте км. Отвратителни. Мъгливо, топло. Много ще е важно кои отбори ще имат късмет с добри ски и дори условия при интервалните дисциплини. Та:
Спринт, мъже - йоханес бьо, мартен и шемп
Спринт, жени - далмайер, дорен и макарайнен
Преследване, мъже - фуркад, шипулин, бьорндален само, защото каза, че се е концентрирал върху тази дисциплина, а и знаем, че му е любима. Доста рисково предвид стрелбата, която показа напоследък.
Преследване, жени - дорен, соукалова и хилдебранд или далмайер
Масов старт, мъже - фуркад, тарей и шипулин/гараничев
Масов старт, жени - далмайер, дорен и соукалова
Индивидуално, мъже - шипулин, фуркад и едер, примерно
Индивидуално, жени - соукалова, вийрер, пидхрушна/дорен
Щафета, мъже - норвегия, русия, франция/германия
Щафета, жени - германия, украйна, чехия
Смесена щафета - норвегия, франция, русия
Те знам дали ще има и single relay в програмата, тъй като е нова дисциплина, но ще дам предположения и тук:
франция, норвегия, германия.
Сесията мина успешно, но тия курсови проекти по 30-40 страници направо ми съкратиха живота. А уж в 4ти курс трябва да ти е айляк, защото завършваш. Дръжки!
Старта във фалун ще го гледам още тази вечер, понеже утре не ми се ходи от 8 на лекции, пък и мога да си позволя да пропусна първата.
Относно условията, да, времето беше жив ташак и съм съгласен, че в биатлона е много трудно да се дават прогнози, заради стрелбите, но точно по това си личи дали един състезател е добър. Независимо от условията, той трябва да се пребори и да спечели. Сега да беше ски бягане при жените, примерно, веднага са следните прогнозите във всички дисциплини: Йозберг, Йохауг, Венг, Якобсен, евентуално Ковалчик в класическата. При мъжете ще е по - интересно, понеже там е по - голяма конкуренцията. Сундби, Корг, Нортхуг, Вилекжанин, Манифика, Харви - все хора, който са достатъчно добри ски бегачи, че да си оспорват медалите.
една велика тема
Да, така е, но е най-важащо за масовите дисциплини. При интервалните невинаги условията са сходни и колкото и стабилен стрелец да си, пак може да се пропукаш. Аз пък нз какво е това курсова работа и защо се прави :д
Курсовата работа, най - общо казано, е по - подробна версия на доклада. Най - забавно е, когато ти дадат някаква шибана тема от рода на "Алтернативни форми на туризма, популярни в България и тяхното развитие през последните години", да ти кажат, че искат поне 4-5 сайта и 2-3 книги като използвана литература, около 30 страници и да се прати по имейл до 5 дена. Ммммм, красота.
една велика тема
Звучи тъпо и безсмислено хд
Днес гледах алпийската комбинация, 10-тте км в северната и скоковете. Не е тайна, че най-много симпатизирам на алекси пинторо. Много красив мъжки индивид, ахаха. Спечели и малката ск купа в дисциплината. Отива му. Донякъде.
Пак глупава грешка на норвежецът който щеше да БИЕ в северната, но на финала обърка пистата подобно на хейди венг.
Хубаво индивидуално се получи лахти. Заслужено хайбьок би като направи най-дългите скокове днес заедно с превц, само в първия кръг. ИНТЕРЕСНО решение на горан януш да смъкне стартовата позиция и в двата рунда въздигна и провали превц. Нищо, де. Хайбьок е секси. Както и вторият танде.
Престъпление е, ако не си гледал спринта от лахти. Много скандална ситуация създаде страндвал, който явно много се беше надъхал за челно класиране пред родна публика и създаде домино ефект върху колегите си. Грозно беше това нахлуване от вътрешната страна единия викинг /хатестад може би?/ после шведа, още един викинг и в крайна сметка печеливши от тази ситуация бяха измъкналият се таугбьоел и последния морилов. Още по-грозна беше размяната на реплики с шведа. Всъщност не беше размяна, защото гигантът си замълча за щастие, а е два пъти колкото него. Виновен и нагъл на всичкото отгоре. Много ми харесаха думите на асен спиридонов, който цитира зрител. Нещо от сорта, че норвежците са най-великата ски сила в момента /а може би и за всички времена, ако питаш мен/ и печелят по честен начин, защото те просто друг не знаят. Абсолютно. Такива агресивни ситуации ми вдигат адреналина. Съвременното ски бягане е на много високо ниво и такива нарушения на феърплея според мен трябва да се наказват по-сериозно от дисквалификация.
Какъв старт на европейското за Сборная!! Едва ли те са си представяли, че ще започнат по този начин - с 2 два златни медала. Положението и в двете щафети беше горе - долу едно и също - трите велики нации окупираха първите 3 места. Много ме беше яд за стрелбата на Антон Синапов. 4 наказателни обиколки са много дори за нации с бързи бегачи, какво остава за нашите? Смесената беше също много интересна. Не очаквах подобен финал и за много малко руснаците щяха да духат супата. Наистина, не очаквах Гараничев да направи подобна глупост и да финишира на крака. Разбирам да беше някакъв дебютант, а Женя има достатъчно опит и знае, че подобни глупости могат да костват много. Добро състезание за нашите и отново много жалко за наказателната обиколка на Десислава Стоянова. Владо и Краси просто блестяха днес.
една велика тема
Спринт мъже: Браво на Женя! След медала със щафетата, той успя да вземе и медал в спринта. Наистина, от една страна, липсва star power на това европейско, но пък това дава възможност на хора, които се състезават с най - големите, да вземат нещо повече от точки. Втори остана Хенрик Л'абе Лунд, норвежец, който ми харесваше как се развива до една контузия и след нея, той просто не беше същия. Бронза отново беше за Сборная в лицето на Антон Бабиков. Хубаво бягане и доста бърза стрелба показа Бабиков. Много големи поздравления за Владо Илиев. Дори и в отсъствието на най - големите, това си е място5 в Топ 5. Феноменално бягане на Владо. Много разочароваща стрелба направи Краси Анев. 3 грешки на легнал - просто без коментар. Поне успя да се поправи на правия. Михаил Клечеров направи нещо, което не съм го виждал да прави никога - направи две чисти стрелби и влезе в първите 30. Другите момчета са доста назад в класирането. Антон Синапов е 45ти, главно заради 3те грешки в стрелбата от прав, а Митко Герджиков е 52ри също с три грешки от легнал. Голяма изненада за мен беше влизането на Пьотр Пашченко от Русия в първите 15, при условие, че той допусна 4 грешки в стрелбата от положение прав. Явно при Сборная, ски бягането е назад в приоритетите, а на преден план е биатлона.
Спринт Жени: След братята Бьо, сега сестрите Хорхлер за Германия се качиха заедно на подиума. Бронза отново беше за Германия в лицето на Аника Кнол, която се кълна, че съм виждал да се състезава в Световната купа. Нашите бяха доста зле. Емилия Йорданова е 26та, благодарение на двете нули, иначе с това ски бягане, щеше да е извън първите 40 със сигурност. Десислава Стоянова е 58ма. Коментаторите споменаха, че треньор и е Павлина Филипова. Нищо общо между двете!! Филипова беше стабилна стрелкиня, докато Десислава е много зле в стрелбата. Доказателство за това са 4те грешки, които допусна в спринта. Стефани Попова е 43та с 2 грешки, дошли от прав. Можем да се гордеем - в спринта при жените, най - лошата стрелба беше на българка. Тя принадлежеше на Дафинка Коева, която направи 7!!! грешки. Наистина е крайно време да се назначи треньор по стрелба на българите, защото стрелбата този сезон е под всякаква критика.
една велика тема
Преследване Ж: Прекрасна победа на Скардина. Няколко пъти беше близо до победите в световната купа, а сега, тук, на европейското, успя да постигне своята победа. Стрелбата и вървеше много добре до тези 2 грешки. Това, обаче, не я обезсърчи и тя продължи да се бори, макар че Каролин Хорхлер (която дублира сребърния си медал от спринта) направи нула в последната стрелба. Точно като Скардина, Каролин направи две грешки в стрелбата. Бронза съвсем заслужено грабна 19 годиншната Ингрид Ландмарк Тандерволт, която си го спечели след финален спринт между нея и рускинята Анастасия Загоруйко. Тъжна картина беше Загоруйко как плачаше, защото много добре знае, че руските медии ще изсипят сума ти помия за това как тя трябвала да се бори докрай.
Нашите отново бяха трагични. Стефани Попова беше 43 и завърши 43та с много странна стрелба: 0-1-2-3. Емилия Йорданова завърши 46 с 9 грешки, а също с 9, на 57ма от 58 завършили, се прибра Десислава Стоянова. Еми, след тези резултати мога да кажа едно: нашите са много трагични. Отдава ти се възможност за добър резултат - защо я пропускаш?
Преследване М: Адски интересно състезание. Страхотна победа на Бабиков над Гараничев. Този път номера с финиширането на крака не мина и Бабиков си взе заслужена победа. Флориан Граф донесе бронза за Германия, а Ветле Шостад Кристиянсен завърши четвърти. Нашите се представиха на добро ниво. Ако това европейско даваше точки за СК, всички щяха да вземат точки. Владо Илиев е 10ти след 5 грешки, 4 от които дойдоха на легнал. Не му върви този сезон стрелбата на Владо и това си е. Краси Анев завърши 13ти с 2 грешки, което доста добро представяне. Михаил Клечеров завърши 25ти, също с 2 грешки. Защо не стреля така и по СК? Тогава щеше да си влиза в преследванията като 2 и 2. Антон Синапов завърши 30ти с 3 грешки. Отново стрелбата от прав попречи на Тони за по - предно класиране. Жалко, наистина жалко. Митко Герджиков завърши 39, след като тръгна 52. Той завърши също с две грешки, но по - бавното ски бягане го прати доста назад. Защо мисля, че Митко е бягал бавно? Защото 38ят, Сергей Бучарников от Беларус, има 7 грешки. Това са 1050 допълнителни метра. Като цяло, мъжете отново отсрамиха честта на България, защото ако трябваше да разчитаме на жените.....
една велика тема
Нямах време да гледам всички стартове. Вчера гледах някви повторения на мъжкия спринт и не помня още какво. Гледах и женското преследване лайф. Скардина си е типична биатлониска. Заслужена победа. Тази тандреволд не мога да разбера защо досега не са я пускали в световната купа да трупа опит. Личи си, че има хляб в това момиче. Вчерашният номер мина и днес срещу друга рускиня едно към едно. На мен ми стана кофти за загоруйко, когато се разплака. Опонираше на норвежката до последния метър и даде всичко от себе си, за да вземе медала, но просто явно няма достатъчно сила, за да пребори. Нормално. Тялото й е много по-фино и не е подходяща за финален спринт. Масовия старт също не беше лош. Луизе Кумер също е талант. Пролича й в ск. Няколко думи и за нашите. Този сезон се забеляза прогрес и при другите момчета. Какво значение оказва вътрешната конкуренция. Получи ли им се стрелбата, са претенденти за челните места. Все някога ще се случи. Дано това е на световното. Момичетата са наистина зле. Стрелбата е трагична. Бягането - слабо. Всички са от зле надолу.
Мъжкият старт го пропуснах заради скоковете, но гледайки разликата, е било интересно. Като цяло нелошо първенство откъм интрига, атмосфера, организация, но не ми е интересно :д. Искам да гледам световно. Разликата в класите е осезаема.
Ииии браво, перооооо. След ужасните стартове във финландия, най-после отново на върха. Най-дълги скокове, НЕВЕРОЯТЕН СТИЛ и безапелационна победа. Обичам та, wa
Масов старт Ж: Луизе Кумер ще се наложи в първият отбор след около няколко години. В това съм сигурен. Ако си пооправи малко стрелбата, не отстъпва по нищо на Хилдебранд, Пройс, Хинц и Далмайер. Смятам, че тя ще бъде достоен заместник на някоя от тях. Най - после медал за Фиалкова. След като няколко пъти беше близо, сега най - после стъпи на стълбичката. Тандерволд отново с бронз. Още няколко годинки стаж, малко да си оправи стрелбата и ще е чук.
Масов старт М: Денят за Германия беше страхотен след като и Граф взе златен медал. Нашата радост беше бронза на Владо Илиев. Браво на Владо! Наистина чудесно състезание за него, въпреки не особено добрата стрелба. Доядя ме за Краси. Съгласен съм с адаша, че след като видя, че няма шанс за медал, Краси просто се отказа и реши да завърши на самоход. Това, което ми прави силно впечатление е страхотната стрелба на Михаил Клечеров. Пак с 2 пропуска, след като и вчера беше с два.
Като цяло, на това европейско видях много лоша стрелба. Почти нямаше състезател, който да не направи поне по 2 грешки. Отличниците бяха малко. Гараничев и Скардина си спестиха масовите стартове и правилно - те взеах своето. Но, да, липсва класа. Има попадения, но като цяло, тези попадения са поне 5 класи под най - слабите в СК. Ако някога дебютират, ще им е много трудно, понеже по IBU купите са свикнали да печелят с 2-3 грешки. В СК това се случва много рядко и то при много екстремни условия.
една велика тема
Братята Бьо днес нещо не бяха на обичайното ниво. Поздравления, все пак, за медала. Колкото до нашите, е, поне не сме последни. Браво на Беларус! Само Ирина Крюко изпълзва допълнителен патрон на правия. Вижда се, че дори без Дария Домрачова, Беларус въобще не са за отписване.
една велика тема
Какво начало на първенството, а?
И в разрез с предпочитанията ми е редно да кажа, че мартен не спечели дуела срещу шемп заради беговите си умения, а просто германеца се отказа. Не знам комплекси ли има, неувереност ала-бала, но изправи ли се срещу някого - спеква. Жалко.
https://youtu.be/NYA6gsrDb1c
Ахахахах, сладури.
Късно снощи даваха скоковете от висла и бягането в квебек. Амиии, вече се превърна в тенденция по-лошите скокове на превц на шанци с такъв размер макар, че във втория кръг и на квалификацията беше добре. Пето място все пак. А фройнд сякаш е орисан да го следва. Заслужена победа на роман коуделка, който направи заявка още на тренировките, квалификацията, че се чувства добре. Да, малко прецакани бяха викингите, но форфанг основно тр да се сърди на себе си. Гангнес с второ място <3 и пореден подиум за великият нориаки. Та, тези са шестицата.
Различен спринт наблюдавахме и при жените, и при мъжете. Като сензационна бих определила победата на стина нилсон най-вече срещу фала, но и венг, йозберг, дори и якобсен са във форма. Така новата водачка за тура е венг с близо 12 сек пред йохауг и 43 пред фала, която всъщност не е фактор, както знаем.
Сензация беше и победата на гро от франция. Първа за петлите в тази дисциплина. Втори е местното момче харви и отново подиум за най-стабилния руснак този сезон - устюгов. Той има близо 17 сек аванс пред нортхуг за тура и 24 пред иверсен. Другите са по над две мин включително и лидера за световната купа мартин сундби. Много интересно! Днес са преследванията, спринтовете в биатлона и още скокове от висла. Съвършената събота <69
Явно медалите на Тирил и на женската щафета ще направят така, че Норвегия все пак да не са валат на това СП. Мартенчо им обра медалите в другите дисциплини, но поне тези две титли са им утеха. Отново много славо СП за руснаците, които ще бъдат сравнени със земята след този сезон.....отново. Мъжете ни показват добри резултати, а жените са катастрофални. С една дума - нищо изненадващо.
една велика тема
Ще запомня това първенство с: безпощадния мартен, великия оле, който отсрами за пореден път мъжете, борбената мари дорен и вдъхновените норвежки. Руският зимен спорт /поне тези, които аз следя/ като цяло замира. Алпийски ски, ски скокове, биатлон и ски бягане изключая само мъжете. Системата им се нуждае от радикални промени.
настроена съм за хейтърски анаонс. не ме интересува колко снобски ще прозвучи и дали някой ще се обиди, но зимните спортове са кралски спортове. няма по-изтънчени, красиви и величествени. i mean, знам за какво говоря, била съм и от двете страни на монетата. ок, разбирам, че у не всеки индивид е развито това чувство към красивото и не всеки може да се докосне до тази афродизиачна емоция, но поне от обща култура някаква представа, мамка му. тръгвам си аз, нали, от уни и въпрос към мен:
- няма ли да останеш за последната лекция?
- не мога, трябва да гледам световното по биатлон.
- световното по кво??
фейспалм. супертъпо е, че не познавам друг индивид, който да споделя страстта ми освен татенцето, но той гледа само биатлон. ебаси.
ски бягането свърши. не можаха да се получат изненади на финалния канадски тур и закономерно, най-стабилните през целия сезон ги спечелиха. поздравления за мартин сундби и терезе йохауг. невероятно постоянни и стабилни състезатели, които все повече разширяват своя диапазон. ще бъда откровена, нз доколко обективна. конкуренцията за йохауг не е толкова жестока. всъщност конкуренция в истинския смисъл на думата през целия сезон е била единствено венг. женското ски бягане става все по-безинтересно. да, имаше дни, когато сундби отвяваше брутално всички останали, но конкуренцията при мъжете е много по-изразена. вътрешна, в отбора и външна от руснаци най-вече, както и французи. приключвам този сезон със смесени чувства. все пак имаше някои проблясъци на върховни моменти в този велик, най-класически и най-равностоен откъм обстоятелства зимен спорт.
ски скокове - невероятно, меееен! първа победа на форфанг, който на няколко пъти през сезона беше близо до това постижение. спомням си последния път, когато именно отново превц беше пречката, но ся заслужено словенецът отстъпи на второ място. викингът направи най-дългите скокове и в двата рунда с добър стил и направи сезона на норвежците още по-хубав. невероятно е като си помисли човек, че ми е набор. словенците дадоха индикации, че се чувстват добре на тази шанца, която доста се доближава до ски полетите, а те са си летци. на квалификацията, пробата и тренировките имаха много добри скокове, но за жалост поради разни обстоятелства само братята превц направиха отлични класирания. бтв, домен е новият рекордьор на шанцата с 148м. адски талантливо дете. жалко, превц отново се размина на малко с победата и пропусна шанса си да постави едноличен рекорд за най-много победи за един сезон, който засега дели с шлиренцауер. не съм все още про в този толкова атрактивен спорт, но според мен не съществува по-прецизен и красив стил от този на превц. той буквално влиза монетално във в-образния стил, няма излишни движения във въздуха. има какво още да се желае само при телемарка, но обикновено той скача повече от останалите и е трудно приземяването в тези зони. и все пак, е много добър. нвм, отплеснах са. сто про, ако не днес, то със сигурност във планица на домашната шанца ще спечели тази важна победа.
много добре им дойде това злато на норвежците в мъжката щафета. сигурна съм, че това е най-ценният медал за тази многохилядна публика в холменколен и милионите пред екрана, които стискаха палци за своите любимци. много силен пост за йоханес бьо, който предаде на свендсен 30сек аванс пред германия. естествено, той пропиля по-голямата част от него и по последна обиколка, разликата беше сведена до.. нз, десетина секунди? беше ясно, че симон шемп няма да се бори. притежава талант в изобилие, стабилен е, никога няма да те подведе, но мамка му, безхарактерен е. трябва да придобие повече увереност. а какво да кажем за този исторически медал на канадците. браво. северноамериканският зимен спорт е в подем. очарована съм от организацията на кръговете там, от израстването на спортистите им...
две думи и за нашите и приключвам. мишо клечеров наистина е... нз каква дума да използвам, за да не звуча гадно. съсипа усилията на другите трима, които се справиха отлично на своите постове. а влади илиев е просто невероятен. предаде шести от нз коя позиция му предадоха щафетата. гледах беговата статистика и той беше мисля най-бърз през втората обиколка и пак на челните места, почти пак първи през останалите. О–Г–Р–О–М–Е–Н талант. много хляб има в него. една добра стрелба му трябва и винаги е в позиция да се бори за челото. пожелавам му успех на масовия.
Аз като гледам класирането, при мъжете имаше доста по - малка интрига, отколкото при жените.
1.SUNDBY Martin Johnsrud (NOR) 2634
2.NORTHUG Petter Jr. (NOR) 1602
3.KROGH Finn Haagen (NOR) 1584
Между Сундби и Нортхуг има 1032 точки. Каква интрига, какви пет лева?
Много се зарадвах за щафетата на Норвегия и за медал на Йоханес. Страхотен край на СП за тях. Много се радвам и за Мари Дорен Абер. Браво!
Следващата седмица ще ми се къса сърцето, понеже биатлона свършва. ;(
една велика тема