.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 15 от общо 15

как да го свържа

значи купих си потенциометри и искам да ги използвам за направата на фан контролер за регулация на подавания волтаж към компютърните вентилатори и не знам как да свържа този потенциометър http://prikachi.com/images.php?images/786/6991786l.jpg ,как да го свържа?

Мега фен
    имаш ли мултицет?, ако да, тогава можеш да премериш съпротивлението между крачетата при въртене на потенциометъра за да видиш и прецениш как точно да го свържеш

Голям фен Аватара на ОР
    бе младеж

Повече от фен
    Цитирай Първоначално написано от desperedbob Виж мнението
    значи купих си потенциометри и искам да ги използвам за направата на фан контролер за регулация на подавания волтаж към компютърните вентилатори и не знам как да свържа този потенциометър http://prikachi.com/images.php?images/786/6991786l.jpg ,как да го свържа?
    Мога ли да попитам защо искаш да го правиш това? Ако имаш сравнително нов компютър, както и читаво охлаждане той сам се регулира според температурата на процесора. Ако обаче праскаш игри и ти е шумен и искаш да го намалиш - страхотен начин да го изпържиш процесора.

Голям фен Аватара на ZloboMiR
    Цитирай Първоначално написано от mcfe Виж мнението
    Мога ли да попитам защо искаш да го правиш това? Ако имаш сравнително нов компютър, както и читаво охлаждане той сам се регулира според температурата на процесора. Ако обаче праскаш игри и ти е шумен и искаш да го намалиш - страхотен начин да го изпържиш процесора.
    Защото може би е шоп - много дръвен и не восприима. Втората му тема по въпроса е, в старата му написах същото. Няма да изпържи процесора, особено Интел, но видеото може, а точно видеото шуми.

Повече от фен
    Добре, щом иска да контролира вентилатори, да пробва SpeedFan(иска четене за да разбереш как да контролираш скоростта) , а за видеото - MSI Afterburner.

П.П
    Гледам автора е пробвал, ама надали е направил каквото трябва, програмата не работи без да се настрои, а то не е чак толкова лесно.
    Отделно, имал съм охлаждане на процесор, което е стигало до 5600 оборота - реактивен двигател направо - търпях го 2 години, дори бих казал, че слуха ми малко се влоши. Знаеш ли как си реших проблема авторе? Като дадох 50-70лв за ново охлаждане. Но това за процесор, за видеото може да пробваш да изчистиш видеокартата и да смениш термопастата.

Впрочем, за каква видеокарта става въпрос. И какво е охлаждането на процесора?
    Последно редактирано от mcfe : 01-25-2014 на 21:12

Да, изчети цялата стара тема, едно и също дъвчем. Перките на кутията му били 120 мм, не вярвам те да шумят. Видеото е според мен или износен ветлилатор на захранването (понеже най-трудно се сменя).

Повече от фен
    Ако е вентилатор на видеокартата и видеокартата е тип AMD HD5000 и нагоре е нужно само да отвори картата, да капне малко машинно масло на вентилатора(или през лепенката или разглобяваш цялото и по оста на вентилатора се капва) и ужасния звук спира. За захранване..не знам. Моите видеокарти са имали износване на вентилатора, и ужасния шум го спирах с машинно масло.

Супер фен Аватара на JDeel
    Има един нелош вариант за изолиране на шума от компютър - слагаш го в другата стая с всички последствия от това, ефекта е шум в ушите само защото няма да има какво друго да чуеш

Да се ползват съпротивления е малко олд фешън, не е най-добрия вариант. Вероятно би станало, ама би трябвало нещата да са съобразят по мощност. Това дето го имаш май е с доста голямо съпротивление и според мене ако не замирише то нищо няма да стане. Но няма лошо да си ентусиаст, така винаги се научават нови неща.

Цитирай Първоначално написано от mcfe Виж мнението
    Ако е вентилатор на видеокартата и видеокартата е тип AMD HD5000 и нагоре е нужно само да отвори картата, да капне малко машинно масло на вентилатора(или през лепенката или разглобяваш цялото и по оста на вентилатора се капва) и ужасния звук спира. За захранване..не знам. Моите видеокарти са имали износване на вентилатора, и ужасния шум го спирах с машинно масло.
    Не, не е това, просто много си фучат. Износването на втулката до степен, в която турбината се измества радиално и задира в кожуха е друго. Тогава маслото създава нещо като филм, който центрира оста. А и разглобяването на тези карти не е за всеки, искат се и хубави отвертки.
    @ JDeel - Не всички имат на разположение сървърно, особено на удобно място, особено с разрешение да бият с Хилтито дупка за кабелите. Има и една друга причина, мощните видеокарти топлят почти колкото духалка, грехота е да не се ползват зимата. Аз съм планирал да обеся моя в кутия под прозореца, като климатик, но трябва да е целогодишно на сянка или с термоизолация и перка.
    А ограничения няма, с повече желание можеш да прекараш дори Пауър/Резет.
    Последно редактирано от ZloboMiR : 01-26-2014 на 21:29

Ами честно казано много компютърни неволи се решават с използването на лаптоп. Когато навлизаха на пазара се чудих защо някой ще си купи лаптоп, сега се учудвам че още продават компютри. Може да са с повече параметри, но целия тоя шум, всички тия кабеляци, неподвижността, оборотите на електромера, изгърбването на стола...
    Така де, имам компютър с два 22 инчови монитора, но вместо него си ползвам 13 инчовото лаптопче

Повече от фен
    Е, някои хора искат производителност, а засега лаптоп не дава същата като настолен.

И никога няма да дава, но нещо в мен се съмнява да сме чак с толкова високи изисквания. Производителността е относително понятие, от ден до пладне - докато се усети и на пазара ще има по-мощни лаптопи, но ще трябва да продължава да търпи всичките несгоди на настолната машина

Повече от фен
    Е, не бих казал никога, но няма да е скоро.

Технологиите постоянно ще напредват, и винаги настолните машини ще са по-евтини и лесни за поддръжка и ъпгрейд, ще се охлаждат по-лесно. Какви игри пускаш на 13 инчовото лаптопче? След два часа игра през лятото как е?

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си