Първоначално написано от
golemiq_korab_minava
Това, което е сега в горското - е голяма дървена мафия. Почти навсякъде. Уж нещата се променят към по-добре, не е баш толкова зле. Като за България - е нормално, само че проблемът е, че тази специалност е твърде тясна. Говорим за горско и ловно стопанство, нали? В Лесотехническия София я има само. Учи се много. Не си мисли, че е лесно. Приема се трудно. Искат по-висок бал. Кара се изпит или матура по биология или математика. Може и с география и др предмети вече, но.. коефицентът е по-малък. Иска се и много математика. В големите градове - трудно се намират места в горскоките стопанства. Доста е ограничено. Някъде е почти не възможно. Все пак няма да те оставят без нищо. Заплатите не знам колко са точно - между 500 - 800 лв. По нагоре вече са на директорите и на по-висшестоящите. Там трябва да си тарикат, иначе няма да те допуснат (не се знае.) Като наистина е вярно, че местата много зависят от политическата обстановка и често се сменят. Като казах, че е замесена голямата мафия и пари, така е, но не си представяй най-лошото. Има си правила както във всяка една система. Значи като цяло работата на повечето горски служители е над бирото. Не си представяй да бродиш с геоложка кирка из между горите постоянно. Горските го правят това (завършили средно образование от техникум) Ако имаш голяма душа на еколог - трудно ще тие . Спред мен. Важното е обаче да следваш каквото ти искаш от сърце. Значи реализация е по-вероятно да си намериш в някоя фирма за дърводобив, дървообратока и тнт. Там и заплатите биват, но не е това, което аз например си идеализирах като по-малък за живот из природата. кАкто и да е -трябват сериозни хора в този сектор, иначе няма кой да задейства промяната....