- Форум
- Тийн интереси и проблеми
- У дома
- ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА
Бях на гости при родните ми в Стара Загора точно на 2-ри и бях излезнала да си купя обувки .. Точно тогава 4 годишното невинно момченце беше прегазено от този '' тежкар ''. Там наистина е забранено за коли и все пак ще се измъкне от затвора ??? Как може ???
само аз ли се чудя как може да го премаже буквално толкова жестоко, все едно няква котка е минала на пътя? смисъл не разбирам, ама с каква скорост/засилка и тн трябва да е било, че не просто да го удари, ами да се завърти под гумите.. ох ох повръща ми се само като го мисля, толкова жалко за детето.. а тоя ако беше свестен човек, дори и да е било по невнимание щеше да си понесе последствията, а не да се измъква.. шибани хора, аз все се надявам обаче, че един ден всичко се връща.. при това с лихвите
Не е нужно да си с висока скорост, за да не видиш, че дете попада под гумите ти - просто трябва да си идиот.
^ Това изобщо не е така. Детето не е сгазено при челен сблъсък или висока скорост. Случило се е при маневриране, човека е карал голяма кола (джип някакъв май беше), а в такъв случай особено на заден видимостта е ограничена. Сложи и размерите на едно дете и може просто да пресметнеш от какво разстояние трябва да е за да го види в огледалото, после влиза в мъртва зона, човека гледа назад и не вижда нищо, докато не става прекалено късно.
Преди да съдите винаги гледайте двете страни на монетата. Мислите ли, че тоя човек какъвто и да е той е искал да сгази дете ???
принципно си прав. обаче след като стане белята си проличава що за човек е. блъскала ме е 2 пъти кола, първият път оня нещастник само си отвори вратата и надникна колкото да види дали мърдам и си замина. е тва според теб нормално ли е? да го съжалявам, че е изживял това да удари момиче на пешеходна пътека ли?
Не бъркайте пешаходна пътека с пешаходна зона. При сблъсък от твоя тип, човека има прекрасна видимост от пред и те е блъснал по чисто негова грешка. Карал е бързо, видял е че е имало пътека но не е намали.
Днес бях до центъра на зъболекар, паркирах колата и понеже имаше време реших да отскоча в парка отсреща да поседя докато стане време. Става въпрос за Янко Сакъзов в София. Средна по големина улица с по едно платно във всяка посеока и по едно за паркиране от двете страни плюс двупосочен трамвай в средата. Та тръгваме да пресичаме, пред мен върви майка с дете, една кола спира майката се изравнява с нея и в тоя момент от там излита един глупак изпреварвайки го по трамвайното трасе с доста висока скорост. Ако майката и детето бяха тръгнали само секунда по рано или майката вървеше по бързо ако беше без детето си, сега щяха да ги дават по новините.
Тук обаче белята е при маневриране и не сте прави да говорите без да сте присъствали да знаете какво е станало. Точно при маневриране с джип/микробус/камион никой не е застрахован от такава случка. Точно с дете, защото както казах децата са ниски и няма как да ги видиш назад ако не са достатъчно далеч зад теб. Това, че човека е бил в пешаходна зона е съвсем друг въпрос.
Не, не, това е основният въпрос!
Да, маневрирането с голяма кола е трудно и видимостта е ограничена, но няма начин да блъснеш дете с 2-3км/ч /с колкото обикновено се маневрира/ и то да се озове под колата ти... То дори и конус да е, ще чуеш/усетиш, че удряш нещо и ще спреш, а няма да го сгазиш.
Даваха свидетели, които твърдят, че инцидентът не е станал при маневриране.
Каква друга страна на монетата, бе човек? Не го ли видя тоя изрод, че дори едно съжалявам не каза на родителите на това 4-годишно момченце, а се покри като мишка? Вярно, че това съжалявам няма да върне детето между живите, но все пак това би направил един свестен човек. Другото е излишно да се казва въобще, след като това го няма.
Draid, в случая не става въпрос за това, че е затруднена видимостта когато даваш назад и караш джип. Става въпрос за отношението на този шофьор. Станалото-станало, детето го няма вече /лека му пръст/, дали е можело да се предотврати -един Бог знае. Идеята е че каквото е станало, всеки трябва да носи отговорност и да се стараем (и аз, и ти, и всички хора в тая скапана държава) да се случва все по-рядко и този човек да застане като мъж и да поеме отговорност. Не да се държи като путка и да се крие там зад болното си ухо, крак, гъз и пр.
преди 12 часа
Пиян шофьор почина в ареста след катастрофа
преди 14 часа
Тригодишно момиченце е с мозъчно сътресение след катастрофа
преди 22 часа
Поредна тежка катастрофа заради висока скорост на пътя Русе-Разград
ДОКОГА, БЕ, ДОКОГА?!???!?!?!??!?!?
draid,
не знам защо ме оборваш като сме на едно мнение. Аз до преди няколко месеца също карах джип и съм наясно с ограничението на видимостта. Лесно е нещо да попадне под гумите ти, ако не внимаваш и не гледаш. Аз обаче не си позволявам да блея, както и не си позволявам подобен род маневри на непозволени места. Колко пъти са ми изправяли косите пешеходи, които в последния момент решават да скочат на платното без да се огледат, но тук е въпрос на преценка от шофьора - като има пешеходец винаги трябва да си нащрек и да се движиш със скорост, която да ти позволи да реагираш. Наскоро ми се случи да спра на пешеходна пътека и в огледалото видях как един кретен тръгва да ме изпреварва отдясно и съответно щеше да отнесе хората, ама в случая директно аз подадох авариен сигнал и навих надясно, за да го накарам да спре, за да не ме удари мен, ако не го бях направил щеше да ми мине отдясно, да не види пешеходците и да стане сакатлък. А по принцип можеше да види знака, че има пешеходна пътека и да се сети защо аз аджеба спирам - не е защото съм си намерил 20 стотинки на земята, ама... мозък, нали.
Специално за случая в Стара Загора - шофьора е направил голяма глупост и малоумие, а отношението му е адски неадекватно, но без да искам да го оправдавам, това е шок и за него - затова може да се е държал тъпанарски - не искам да знам какво му е в тази ситуация.
Това, което е тъжно е, че българите просто не мислим, че действията ни могат да имат последствия - всеки прави каквото си е наумил, мисли си, че на него не може да се случи и съответно изобщо не внимава, не преценява ситуациите и после - пишем ужасяващи новини и си чешем езиците по форумите. Мен това ме дразни - просто не мислим и това води до подобни ужаси.
Така е, аз също карах джип известно време (дълга база). Най-опасното е да спреш на пешаходна и някой да реши да те изпреварва в тоя момент независимо от коя страна, по-опасно бих казал даже, че е от ляво. Точно така щяха да заминат вчера една майка с дете, а аз вървях малко зад тях. Който не е карал достатъчно само на него не се е случвало неприятното усещане от някъде да изскочи пешаходец или на някой път или докато даваш на заден обаче той незнайно защо блее и върви в другата посока. Усещането не е приятно, а може само да гадаем как се чувства човека след като е отнел живот и то на толкова малко дете. За това и аз не го съдя и не му лепя етикети, ако беше пиян, друса и т.н. ок. Ако бях там за да видя как дава с бясна скорост назад без да гледа сигурно щях да го храня. След като не съм свидетел на случката, а знаем бабите по улиците ще кажат, че си карал с 200 дори и да си бил с 40, то аз не мога да го обиждам особено след като никой не е застрахован от това.
До това как се държи, може да е пълния тъпанар и това да му е поведението, но представете си какъв стрес е това което му се случва ? Убил е дете, хората искат да го линчуват, постоянно медиите го пресират. Това няма как да не се отразява на психиката на тоя човек и на неговото държание. Не си мислете, че го оправдавам. Трябва да си понесе наказанието и ще го понесе, но не съм съгласен и с хората които са скочили да го бият. Същото стана и с "атентата" срещу Доган. Биячите не си пнесоха отговорността.
Добре, де, аз джип не съм карал, но съм карал голям автомобил... Когато закачиш някоя клонка, дори, се чува и се усеща, че си закачил нещо. Когато усетиш, че си закачил нещо, не даваш газ, а спираш и виждаш какво е това нещо. Още повече, като знаеш, че си на място с много пешеходци е нормално да си още по-нащрек.
Става за части от секундата, а и вече си закачил/настъпил нещото, когато усетиш и после докато реагираш и вече е късно - не го ли видиш навреме - нямаш шансове.
особено нелепо е млад човек да умре или осакатее - трябва да се внимава!, дори и да е стар, защо трябва да бъде убит или осакатен/обезобразен?!, Бог е казал чрез един от своите пророци, неправдата прави праведния да избезумява(Еклесиаст 7:7), понеже праведният не може да си представи Божието Царство със зло/погибел/смърт(Матей 6:9-10, Откровение 21:1-4, 21:27), в катастрофата миналата година загина не само 25г. момиче съни, но впоследствие и малкото момиченце елена, ако човек превишава скоростта едва ли ще спечели много повече така щото да може да го вземе със себе си в задгробния свят, нито ако кара пиян, но друго нещо са пилотите-състезатели, които освен че са професионални шофьори на всичкото отгоре се състезават само на аутобан - специална писта за състезания, която дори е обезопасена за евентуални удари в страничните прегради, и (въпреки всичко) пак са загивали състезатели, както беше случаят с айртон сена, който получи фатални вътрешни разкъсвания при страничен удар с болида
навремето по телевизията излъчваха повече предупредителни филми по въпроса, не само такива, в които се описва какво наказание може да получи шофьор ако нарушава правилата на пътя, блъсне човек и пр., но и такива, в които бяха представени безсмислието на безумното шофиране, страданието на близките на жертвите, възможните проблеми на самите оцелели жертви, и т.н., и то карайки зрителя да съжалява дори и за безразсъдните си постъпки, при които (дали поради случайност или късмет) не е наранил никой
Има огромна разлика между джип и кола. Колата има пластмасови брони които са ниско до земята. Джипа е доста вдигнат от земята и няма как да закачиш нещо с бронята особено ако е земята. Детето може да е паднало, може всичко да е станало, а в тоя случай следващото което ще усетиш е как го настъпваш с гумите. Разбира се може и да е маневрирал с малко по-висока скорост и тогава времето за реакция се увеличава.
Съгласен съм, че е по-ограничена видимостта на джипа и, че се гледа по-"от високо", но щом си се качил на такъв, ти трябва да имаш контрол във всяка една ситуация.
Ти ми говореше за младите шофьори, а този не е млад шофьор... Очевидно си е повярвал, че владее машината, за да влезе в пешеходна зона да маневрира...
Пак ти казвам, правил е обратен завой, когато е ударил детето, а детето не е било паднало, а е карало колело...
Казах, че не съм бил там за да знам какво точно е станало. Владеенето на автомобила няма много общо с инциденти от подобен характер, дори много подготвен и добър шофьор може да допусне грешка, а в случая да не види. Шофьорите на ТИР-ове и рейсове се смятат за едни от най-добрите, но това не променя факта, че при маневриране шанса да сгази някой който попадне в мъртва зона е огромен. Идеята беше, че с джип е много по-лесно да сгазиш някой докато даваш назад или маневрираш отколкото с кола. Пак казвам, че не съм добре запознат какъв точно е случая. Никъде не съм твърдял и че опитните шофьори са застраховани от грешки.
Ако е правил обратен завой и е ударил детето с предна лява част/гума не мога да дам друго обяснение освен че е блеел някъде и просто не е видял детето.
Шофьорите на ТИР-ове и рейсове избягват да влизат в пешеходни зони и да маневрират там...
Не съм сигурен дали е масова практика, но 3-4 пъти съм виждал ТИР-ове да маневрират и имаше човек, който беше на няколко метра и гледаше какво става зад камиона и в мъртвите зони... Същото е и с джипа, когато не си убеден, че виждаш всичко, а около теб щъкат хора.
Както и да е, спорът е излишен... Едно дете си отиде, а виновникът си спи у тях...
Най-тъпото е, че цялата тази трагедия пак ще мине и замине (като в онази поговорка - "всяко чудо за три дни"), а виновникът ще се отърве от затвора, заради обичайното - щом има пари и влияние, ще го пожалим. И тъпанарите с джипове и БМВ-та ще продължават да карат все едно са на писта от Ф1, да газят хора и да се чувстват безсмъртни.
В последните години в Бургас имаше редовна практика да се блъскат хора на пешеходни пътеки. Преди 2-3 г. 12-годишно момиче загина по този нелеп начин, а шофиращата аудито, с което буквално я размаза, се размина с условна присъда. На всеки от по-натоварените пътища и булеварди гледам некролози и паметници.
Главният проблем е, че нямаме правова държава и закони, които са пращат подобни wanna be Шумахеровци за дълго на топло.
Последно редактирано от DarkTemplar : 06-10-2014 на 21:57
Welcome to the Jungle...