Тъй като не разбирам, а искам да подържам колелото в изправност реших да попитам как да си направя настройките на амортисьора? Или да разбера дали са правилно направени? Виждам, че има някакви палчета (не знам как точно се наричат) с нарисувани на тях + и - върху него. В магазина бяха доста нелюбезни или може би ги беше срам да си кажат, че не разбират.. не знам. Търсих в интернет, но човек като не знае какво точно да търси, трудно намира. Ще се радвам, ако се намери някой да помогне.
Дай снимки. Би трябвало, като цъкаш палчето на едната страна, амортисьора да се втвърдява, а на другата - да омеква. Кажи и по какъв терен ще го караш.
Ох, извинявам се. Модела е Гила Т8 ( http://eshop-gorgona.com/bg/velosipe...gila-t8-0.html )
Днес го карах в града, но от утре съм в планината. Това, което си казал нищо не ми говори. На мен за стръмен терен по-твърд или по-мек амортисьор ми е нужен? Забелязах, че слизането от бордюрите е доста неприятно. Все едно карам без амортисьор...
Стръмността на терена не е от значение. Настилката е важна. Ако се спускаш по асфалт, ти трябва твърда вилка за стабилност. Ако караш по неравен терен - бордюри, черни пътища, дупки, ти трябва мека вилка за обиране на неравностите, предпазване на останалите компоненти от разбиване и добро сцепление на предната гума.
С тази вилка няма особенно голямо значение как ще я настроиш. При всички случаи ще вози твърдо. Тези врътки, на които пише + и - са за да натегнеш повече или по-малко пружината. Като въртиш към плюса става малко по-твърда, а към минуса по-мека. Ако питаш мен я завърти до край към минуса. Това е най-мекото полужение, но все пак ще ти е твърдо предполагам. Хубавите вилки с истинска предцизна настройка струват от 300лв. нагоре.
Ако много се запаля по, по-екстремно каране бих отпуснала повече пари, но сега като начинаеща - не. Много ви благодаря за инфото. Ако издържи 1 година без много сериозни ремонти, ще съм доволна.
Ще изкара... ако скачаш като хората и не се блъскаш челно в бордюри...
Аз с една китайска вилка/оригиналната на Sprint focus/ изкарах 6 години... Карах предимно по черни горски пътища. Накрая започна много да се усуква, като й заминаха втулките...