- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Избори 2014
defender, ако наистина за теб има смисъл да допринесеш за промяна към някакво по-добро (или поне по-поносимо) положение на всички фронтове - разбирай И чрез гласуване (=политическия фронт), защо не потърсиш информация за кандидатите за тези избори? Това би било минмалното, което може да направиш - а ако наистина това за теб е смислен начин за промяна, не би ли направил повече? Например да потърсиш по-жив контакт с хора, движещи се в кръга на някоя партия, или поне на хора, които са активни граждани, селяни, жители на България? Надали е толкова трудно да придобиеш по-истински впечатления, ако се вълнуваш от това. Ако просто търсиш начин да се извиниш за негласуване, те вече са измислени от "загнездилите се" в политиката хора и партии: демотивация - "че то какво ще се промени", натякване, че през последните 20+ години нищо не се е променяло (да, ама на-най не се е променяло - хората да не би да не сме се променили ---> защо ги водим тия разговори, ако сме си същите?), а сред може би най-ефективните методи за демотивиране на масата гласоподаватели е затрупването им със занимания за оцеляване плюс камара други простотии за разсейване на вниманието ни в свободното ни време от съществени въпроси и опознаване на хората около нас.
Спирам дотук, че е късно и ми се разлива мисълта, но се запалих от прочетеното дотук и не се сдържах да се включа - с регистрация и коментар.
Дано не съм досадил с многото разтеглени изречения.
Пожелавам ни да намираме повече общ език и поводи за общи действия ДОРИ като говорим за политика.
Ако утре ми остане време-сила, ще споделя каквото още ми гори отвътре. Сега последно: каквото било - било е. Простотия или не, може да изберем да променим нещата, които са в наши ръце или да не ги оставим същите.
След единствения референдум в демократичната история на България за или против АЕЦ Белене, в който резултата беше 60% на 40% за АЕЦ Белене и после нищо, наистина повярвах, че бъдещето е в нашите ръце.
Какво ли щеше да стане в Шотландия, ако на техния референдум беше станало същото.
ПП: и това е само един пример, който пръв ми дойде на ум.
Последно редактирано от defender : 09-27-2014 на 21:12
Напротив референдумът беше подкрепен с 20% избирателна активност, тоест на границата от това да бъде обявен за недействителен. Когато гласуването на един референдум се осъществи с избирателна активност под 50% ( за база се взимат последните парламентарни избори), той бива гласуван от Народното Събрание. В гласуването си от НС въпросът от референдума за Белене беше отхвърлен. Въобще така, както беше формулиран въпроса пораждаше много въпросителни, което се отрази на реализирането му. Като цяло референдумите в България не са законово добре устроени, за пример и последния, около който се дигна шум относно задължителното и електронно гласуване, който едва ли ще бъде осъществен, за съжаление.
Последно редактирано от kosder : 09-27-2014 на 21:40
МОМЧЕ
Penguin power!!
Империята се разраства-.-