Цитирай Първоначално написано от JDeel Виж мнението
Ами честно казано не ми се обсъждат религиозни въпроси с религиозен
Не се ли усещаш, че такава логика е много уязвима? Според същата един неграмотник има правото да каже високомерно: ,,Не ми се обсъждат научни въпроси с учен.'' Поради каква разумна причина си убеден, че непознаването на материята ти осигурява превъзходство над тези, които са се потрудили къде повече в усвояването ѝ? Нарочно давам този пример, защото всеки от нас е прекарал 2-3 петилетки в усвояването на различни науки и ще схване абсурда. Докато системни богословки познания днес имат меко казано малцина. А за удобство ще огранича прекалено общия термин религиозност до конфесията, която изповядваме с defender и в която подозирам сте кръстен ако не ти, то поне твоите родители. Освен това християнството е не само сбор от теоретични постановки, а преди всичко начин на живот. Така че мога да свидетелствам за това, което се стремя да живея, но в светлината на Христовото учение имам критерии, с които да оценя и други форми на религиозност,без да се чувсвам длъжен да се задълбавам в тях.
И така, на опита и познанията на вярващите, на авторитета на богословите и светиите, които са извървели този път, просиявайки в святост и чудотворство, на хилядолетния опит на Църквата, на авторитета на Божието слово и на Богооткровеността на християнството, ти какво ще противопоставиш? Ама за теб това не било авторитетно. Е покажи ми някой по-голям авторитет, дето ще разбие на пух и прах многотомнитте съчинения на св. Йоан Златоуст например, който ще опровергае вероопределенията на Вселенските събори, който ще развенчае мистиката на Богообщението в исихастките трудове на св. Григорий Палама или ще докаже, че чудесата в Църквата са менте. Ама не - какво значат всички те пред свръхкапацитета на твоя интелект, който е неоспорим извор и критерий за истината и т.н.
Толкова ли е сложно малко да се смириш и да кажеш:,, Ей, тези неща не ги зная, не съм се интересувал особено от тях, не смятам, че са важни и че си заслужават труда, има си свещеници, богослови, на тях това им е работота, аз се вълнувам от съвсем други неща...
В първия си пост по темата си написал с удебелени букви няколко твърдения, които издаван богословска неграмотност. Когато намеря време, ще кажа по нещо и за тях.