Таа, предполагам, че има и други такива теми и се поразрових из останалите форуми и интернет пространството като цяло, но така и не намерих и получих отговора си... Ситуацията ми е малко сложна, дори не съм убедена дали заглавието на темата е правилно, но както и да е...
Става на дума за това, че по принцип завърших 9-ти клас в България и след това с нашите се преместихме в Германия. И дефакто, сега карам 9-ти клас тук наново. Но системата им е коренно различна от българската, дойдох тук и вместо възможностите ми да се разпрострат, те се смалиха. Тук не мога да получа образованието, което искам, не знам с каква нагласа и очаквания дойдох, но останах изключително разочарована... Не оценявах образованието, което получавах в България и сега ми липсва адски много въпреки целия гърч... И си искам обратно. От 4-5 месеца съм тук, вече втори месец уча, но просто обстановката е коренно различна. Лично за мен, хората са студени, нямам добра връзка с класния и нямам възможността да я изградя такава (като цяло имаме общо 3 учителя, класния преподава по повечето предмети както при началното образование в България), класа е ужасен някакъв, не знам... Може да не съм попаднала на правилното място просто, но това беше единственият вариант. От човек до човек има разлика и не искам да поставям всички под общ знаменател. Но да.. обстановката е различна, нищо общо с тази в България. Имах амбициите да следвам филология, психология, право или нещо свързано с деца, но тук тази възможност я нямам... Тук „мечтаните професии“ на повечето са да станат продавачи и т.н. Та, както и да е, съжалявам, че се отплеснах от същината на темата.
Исках да попитам дали някой е наясно с това дали е възможно да се върна и да приключа средното си образование в България? Дали сега зимата като се върна ще мога да продължа 2-ри срок в десети клас в старото си училище или ще трябва да изчакам другата учебна година и действително да държа или приравнителни изпити за 11 клас, или да остана една година назад и да карам 10 клас? Много ми е объркано, не знам... Учих в икономическа гимназия, оценките и успеха ми бяха много добри, разбирах се с всички като цяло... съученици, учители, служители на училището, просто всичко беше перфе... И си го искам обратно. Ако някой се е сблъсквал с подобно нещо, ще успее да ме разбере... И да Съжалявам за дългия и скучен пост, просто вече не знам какво да правя и мисля, не знам и към кого да се обърна за съвет... Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват и ще помогнат по някакъв начин - дали с опит, информираност или нещо друго
Последно редактирано от RosaCalvaria : 10-31-2014 на 16:19