.
Отговор в тема
Резултати от 1 до 6 от общо 6
    Повече от фен Аватара на RosaCalvaria

Ново училище след 9-ти клас?

Здравейте!

Таа, предполагам, че има и други такива теми и се поразрових из останалите форуми и интернет пространството като цяло, но така и не намерих и получих отговора си... Ситуацията ми е малко сложна, дори не съм убедена дали заглавието на темата е правилно, но както и да е...
    Става на дума за това, че по принцип завърших 9-ти клас в България и след това с нашите се преместихме в Германия. И дефакто, сега карам 9-ти клас тук наново. Но системата им е коренно различна от българската, дойдох тук и вместо възможностите ми да се разпрострат, те се смалиха. Тук не мога да получа образованието, което искам, не знам с каква нагласа и очаквания дойдох, но останах изключително разочарована... Не оценявах образованието, което получавах в България и сега ми липсва адски много въпреки целия гърч... И си искам обратно. От 4-5 месеца съм тук, вече втори месец уча, но просто обстановката е коренно различна. Лично за мен, хората са студени, нямам добра връзка с класния и нямам възможността да я изградя такава (като цяло имаме общо 3 учителя, класния преподава по повечето предмети както при началното образование в България), класа е ужасен някакъв, не знам... Може да не съм попаднала на правилното място просто, но това беше единственият вариант. От човек до човек има разлика и не искам да поставям всички под общ знаменател. Но да.. обстановката е различна, нищо общо с тази в България. Имах амбициите да следвам филология, психология, право или нещо свързано с деца, но тук тази възможност я нямам... Тук „мечтаните професии“ на повечето са да станат продавачи и т.н. Та, както и да е, съжалявам, че се отплеснах от същината на темата.

Исках да попитам дали някой е наясно с това дали е възможно да се върна и да приключа средното си образование в България? Дали сега зимата като се върна ще мога да продължа 2-ри срок в десети клас в старото си училище или ще трябва да изчакам другата учебна година и действително да държа или приравнителни изпити за 11 клас, или да остана една година назад и да карам 10 клас? Много ми е объркано, не знам... Учих в икономическа гимназия, оценките и успеха ми бяха много добри, разбирах се с всички като цяло... съученици, учители, служители на училището, просто всичко беше перфе... И си го искам обратно. Ако някой се е сблъсквал с подобно нещо, ще успее да ме разбере... И да Съжалявам за дългия и скучен пост, просто вече не знам какво да правя и мисля, не знам и към кого да се обърна за съвет... Благодаря предварително на всички, които ще се отзоват и ще помогнат по някакъв начин - дали с опит, информираност или нещо друго
    Последно редактирано от RosaCalvaria : 10-31-2014 на 16:19

^Някой? :\

Мега фен Аватара на RapExotic
    Цитирай Първоначално написано от RosaCalvaria Виж мнението
    Но системата им е коренно различна от българската, дойдох тук и вместо възможностите ми да се разпрострат, те се смалиха. Тук не мога да получа образованието, което искам, не знам с каква нагласа и очаквания дойдох, но останах изключително разочарована...
    Това е погрешното мислене на повечето българи. Всички очакват, че като идат на запад ще ги посрещнат с отворени обятия и едва ли не ще се отнасят с тях, като с някакви величия, както ние българите се отнасяме с чужденците. Истината обаче е, че те ни смятат за диваци и за цигани и ако не заслужиш уважението им като човек с много добри знания и умения те използват като роб. Друг въпрос е, че много българи са доволни от робските си позиции, за които им плащат по 2-3000 лв. на месец.

Ако се върнеш в България ще можеш да се запишеш в 10ти клас, но на самостоятелна, което ще рече да полагаш изпити по-всичко накрая на срока. В 11ти пак можеш да си минеш в редовна, стига да си вземеш успешно всички изпити за 10ти. Евентуално ако побързаш може и да те приемат в редовна още сега, но се съмнявам, тъй като вече мина половината срок.

Мен ми е пределно ясно, че повечето идват с тази нагласа, но на мен грешката ми беше, че миналата година бях в Германия за седмица и половина и всичко ми беше розово и бях адски въодушевена и амбицирана да се преместя тук и не осъзнавах каква е реалността... И да, за жалост, немците имат особено отношение към българи и румънци като цяло.

Иначе ти благодаря изключително много за отговора! Нямам възможност да побързам и единственият ми вариант е да чакам до декември месец, за да се прибера... А дотогава имам да водя преговори с баща си за оставане в България. И предполагам малко глупав въпрос, но все пак... Ако държа изпити в 10-ти клас и съм на самостоятелно обучение, оценките с които ги взема си се вписват директно в дипломата, нали?

Мега фен Аватара на RapExotic
    Оценките, които си изкараш на изпитите през февруари се вписват като срочни оценки за първия срок. Юли се явяваш на изпитите за втория срок и това ти формира годишните оценки за 10ти клас. Ако по нещо имаш двойка ходиш на поправителен и си я взимаш септември.

п.п. Между другото забравих да спомена, че трябва да имаш навършени 16 години за да минеш в самостоятелна форма на обучение.

Сега разбрах. Много ти благодаря за разяснението!
    Последно редактирано от RosaCalvaria : 11-01-2014 на 15:49

Етикети за тази тема

Правила за публикуване

• Вие не можете да публикувате теми
  • Вие не можете да отговаряте в теми
  • Вие не можете да прикачвате файлове
  • Вие не можете да редактирате мненията си