Здравейте! Първо момиче съм на 18. И аз също като много други завършващи съм се насочила към чужбина-по-точно Холандия или Дания. Англия ми харесва най-много като страна, тъй като съм я посещавала (уникално е!!!), но избора на специалността ми е най-големият проблем... Има твърде много неща, които ми харесват да уча ...и биха ми били интересни, но не знам кое е правилното за мен и наистина ми е трудно да се спра само на едно.. И преди да си помислите че очаквам да прецените за мен-не, не е така, просто споделям мъките си :д и искам да ви попитам: всички вие, които четете,как се насочихте, как бяхте толкова убедени кое точно е нещото /сферата за вас,аз наистина не мога да направя своя избор, много се колебая (може би защото не съм се занимавала с много неща-нямам много опит , за съжаление мама е такава че всеки път като искам да опитам нещо ново или проявя интерес към нещо, тя ме възпира, било то от предпазливост, прекалена загриженост и че не зачита мнението ми, а налага своето и всичко свършва като аз самата съм поттисната от това подценяване и ограничаване...) а и винаги самочувствието ми е било толкова ниско; може би затова не мога да се реша, но искам да си узная цената, така да се изразя, да спра да се подценявам,а лошото е, че не знам как, но съм отворена за нови идеи...ако някой знае нещо, ще оценя наистина ако ми пише тук или на лично съобщение! : ) Просто никога не съм се имала за нещо повече от другите, а обратното, много съм свита и срамежлива и това ми пречи... доста близки за мен хора са ми казвали,че няма нещо, което да не ми е в ред за да се чувствам така, изброяват мои качества, но аз не се чувствам ценна и горда от себе си... все едно не се харесвам , уважавам и оценявам , а това е страшно важен фактор за пълноценното развитие на всеки от нас-самоувереността (в границите-покриваща качествата на човека) ..как да си създам себеуважение,самоуверенос ако нямам? има ли практически възможности? тоест да направя нещо.. каквото се наложи ...за да имам вяра в себе си (и да не се съмнявам постоянно и от това да се чувствам зле)... Каквото трябва ще направя , но в момента наистина не знам откъде да започна?... :S И другия ми въпрос е как да се насоча към правилната специалност,да избера нещото в което съм добра наистина като не знам.. трябва ли първо да развия самочувствие?
Набелязах си специалности, които ми харесват: 1.правото ми е интересно(адвокат), защото когато си се представя уверена, отстояваща себе си и позицията си , бореща се за правдата, този образ ми харесва и искам да го постигна ...; 2. модният дизайн винаги ми е бил мечта и то една от най-големите, обожавам да рисувам и да творя(правих си бижута дълго време, и дрехите, които си купувам винаги ги трансформирам по мой дизайн :д) 3. фармация(за медицина вече е късно), защото обичам да помагам на хората и там всичко върви в определена логика и е много точно, което смятам че ми е силна страна... и така, общо взето е това, но ако имате въпроси към мен-интересите ми конкретно по темата, не се колебайте да питате ! : ) Как да разбера към какво да се насоча да уча, как да се опозная като човек и да изградя самоувереност?
Благодаря предварително за вниманието !
Последно редактирано от carlabd : 12-20-2014 на 13:56