- Форум
- По малко от всичко
- Политика
- Геополитика и конфликти!
Не са ли повечето хора така, хохо.
С тази разлика, че моите възгледи ги обявявам и извън форума, докато за аурис не е много сигурно.
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
„Аз съм бил в Турция много пъти, разговарял съм с много сериозни турски колеги и те (дори и най-добронамерените от тях), гледат на България, като на злощастно, историческо недоразумение, продукт на поредната Руско-Турска война, което едва ли не им принадлежи по право. Това го казвам във връзка с приказките за така наречения „руски империализъм“. ~ Проф. Иво Христов
Последно редактирано от defender : 05-30-2020 на 12:22
Когато се опитваш да опровергаеш руския империализъм, като кажеш, че съществува и турски империализъм. Впрочем този професор същият Иво Христов от статията ли е:
https://www.monitor.bg/bg/a/view/ola...hristov-204981
Сега някой да му отговори с "и аз съм бил в Русия много пъти, разговарял съм с много сериозни руски колеги и те (дори и най-добронамерените от тях), гледат на България, като на злощастно, историческо недоразумение, продукт на поредната Руско-турска война, което едва ли не им принадлежи по право".
I said: I long to learn the things that are, and comprehend their nature, and know God.
Добре де, руския и турския империализъм в района са горе-долу 50:50. Но от либералните среди, много повече се говори за руския империализъм. Дори, че освобождението било руски империализъм и потисничество, а турското робство пък било владичество и някакъв едва ли не лафис-лайф.
Ами аз предпочитам руския империализъм да ми помогне да се освободя и да си създам своя държава, отколкото турския империализъм да ме държи в робство или владичество в пределите на своята империя.
Колко ти плащат, интересно ми е.
https://www.theatlantic.com/internat...l-army/375932/
https://www.bbc.com/news/world-europe-31962644
Плащат ми достатъчно, за да мога да си позволя жена, като тебе, даже харем от две жени - една красива и една добра.![]()
"Има желязна логика зад на пръв поглед хаотичните тенденции в съвременното общество, а тя се изразява в следното: всяка национална, културна и религиозна идентичност са скали, в които се разбива морето на манипулацията. Те създават субектност, а субектността означава гръбнак и активно противодействие. Това трябва да бъде смазано и заличено от корен.
Защо това е така: капитализма в самото си начало създава нациите и държавите, но много отдавна той вече ги е надживял, те за него са вече вреден остатък.
Давам ви пример с европейския проект – това, което се продава в момента на публиката, като европейски проект е просто проект на наднационалните елити, които нямат никакъв интерес от съществуването на национални общества. Напротив, тези общества трябва да бъдат размити за да бъде превърнат целия този континент на изключителни, исторически и културни особености, които са направили Европа велика, преди 500 години, всичко това трябва да бъде невилирано, защото те нямат нужда от скали, в които да се разбива океана на мултикултурализма, а те имат нужда от 500 милиона дебили, които да бъдат направлявани натам, накъдето каже международния капитал, и използването им, като средство, а на като субект на собствения си свят.
Тук по принцип не може да се говори за лош или щастлив сценарии, защото този сценарии, които изглежда за нас много мрачен, но за траснационалните елити е техния щастлив сценарии, въпросът е за нас, за жертвите на колелото на историята." ~ проф.-политолог Иво Христов.
Последно редактирано от defender : 06-02-2020 на 13:34
"Професорът" нека обясни какво се е опитал да каже с това многословничене тук. Съмнявам се да може да го направи. По-скоро ще замаже положението с още псевдосмислени рандом неща, които само соц скот носталгиците и блещещите се вечни тройкаджии по нормалните науки, а не по "политология" (ще обясня и тя що за наука е по-надолу) приемат за "анализ". Тези псевдоинтелектуални брътвежи са за облъчване с червена пропаганда и нищо повече.
Браво! Преди нарече 80% от българите дебили, а сега нарече и 500 милиона европейци така! За това му изказване (не знам от къде си го взел) трябва не само оставката да си даде, но и да напусне час по-скоро ЕС и да се връща обратно в правоприемника на съветската си родина!
Не виждам уважаваният "проф.-политолог" Иво Христов как се причислява към "нас, за жертвите на колелото на историята" при условие, че е съветски гражданин, номенклатурчик и най-вероятно и като дете е бил гледан като писано корекомско яйце докато връстниците му в източния блок са били масово дрипльовци и гавршовци.
Политологията е специалност измислена в България по времето на комунизма и в катедрите й се е преподавал научен комунизъм и политическата теория на болшевизма и там успешно са се котирали много сътрудници и доносници на службите. Била е задължителна дисциплина за всички факултети, за да може студентите и преподавателите й да се мешат хубаво и с други студенти от други истински специалности, за да може да слухтят и донасят за повече хора... Такава специалност другаде по света няма. Има "политически науки", но няма "политология". Всички в тези катедри са от едно котило и раздаването на титли като "професор", "доцент" и прочее "научни звания" става от хора, които си рецензират взаимно едни на други на принципа "аз на мене, ти на тебе", а публикациите им имат съмнителна научна стойност. И до ден днешен има изключително раздута бройка от политолози и всякакви "анализатори" в тази държава. Казвам го само, за да попитам по какво по-точно този е "професор" и каква е стойността на титлата му? Аз мисля, че е добавана само, за да може соц носталгиците и изпитващите сантимент към Русия/СССР да си мислят, че неговите псевдоанализи (които странно защо в youtube винаги са без опция за like и dislike) имат стойност на казани от "учен човек". Абсолютен блюдолизец. Според мен най-вероятно и отдавна вербуван агент на чужди служби.
https://bg.wikipedia.org/wiki/Иво_Христов_(социолог)
Последно редактирано от TrollFactory : 06-02-2020 на 21:25
Професора настрана, това което казва за транснационалния елит/капитал има няква истина защото това е и самата фондация на която ЕС е изграден. Когато Европейския проект започва само като една концепция за икономически съюз, голяма част литературата на тема ниофункционализъм и Европейска интеграция твърди че икономическата интеграция непременно се влива и в политичечска интеграция. Както виждаш единния пазар е въплъщението на тези икономически и политически интеграционни ефекти предвидени от ниофункционалистите. Проблема на ЕС, за разлика от САЩ, е че имаш 27 различни държави с различни култури, различни икономически строеве, и различни политически системи. Затова Еврото като идея няма кака да я бъде освен ако националните държави не отстъпят по-голяма суверенна власт към супранационалните институций на ЕС, ЕМС, ЕЦБ, СЕС. Тоест или държавите членки трябва да отпуснат суверенна власт в областа на фискалната политика към супранационалното ниво, за да може да се централизира данъчната система, или ЕС трябва рано или късно да стане федерация...
Достатъчно е да изучиш развитието и не Еврокризата и защо западните държави просто не оставиха Евросъюза да се раздпадне ами Тройката реши да наложи на всички южни държави ор периферията супер строги икономически мерки; яко рязане на социалните помощи и публичния сектор, либерализация в сички сферина обществото и насилственото преорентиране на държавната политика.
His lack of education is more than compensated for by his keenly developed moral bankruptcy.
Проблемът ми с анализите на този "професор" е, че той винаги включва в тях тези като това, че ЕС е марионетка на империалистите САЩ, които и ние подари някакви причини трябва да осъждаме и да се дистанцираме от западния свят и неговите икономически структури и културни ценности, защото наблюдаваме неизбежният му край и предстоящ разпад (плочи, които се въртят от 1917 г. насам.) и не би трябвало да искаме "да сме там", когато неговата къща от карти започне да се разпада и как бъдещето е в БРИКС или Евразийския съюз. Освен това биографията му както и това, че е удостоен с най-високата степен на признание (назначен на длъжност във властта като настоящ депутат) от активно защитаваща руските интереси проруска партия, показва, че анти-ЕС артикулацията му не е в резултат на безпристрастен анализ.
ЕС никога няма да стане федерация и няма доктрина (Поне не ми е известно писмено и официално това да е неговата крайна цел. Дори членките отхвърлиха проекта за обща конституция!), която да сочи за такива намерения. Това е наднационално обединение с цел да се гарантира, че никога повече няма да се повторят на територията на Европа събития като тези от първите две световни войни. И за да има мир, първа ествено необходима предпоставка за това е да има и икономическо обединение (като за да стане това има и обективната нужда от някои културно-политически промени в националните европейски правителства). Свободата на пътуване, осигуряването на демокрация и хилядите други възможности, които ЕС дава са по-важни от това дали на някой му харесва, че "в ЕС има джендъри"... Както рационално, така и емоционално погледнато мисля, че България би трябвало да принадлежи към това европейско семейство и дори намирайки се в периферията му, личните свободи и качеството на живота са далеч по-добри от колкото, когато бяхме в източния лагер от икономически и културни ценности. Докато европейското "семейство от държави" е единно, нещата са "горе-долу" ок. Всички виждат какви последици има за Великобритания след Брекзит. Представи си за една слаба икономика като българската какви биха били последиците, ако последваме примера й.
От членстовото ни в ЕС имаме само ползи. За 13 години от както сме в съюза се вижда как всичко дръпна напред (дори само гледайки инфраструктурата на градския транспорт в София). Благодарение на отворените граници и икономическа помощ в България се появиха толкова много западни фирми (и не говоря за "Била" или "Лидъл" както някои като този "професор" биха желали да опростачат нещата свеждайки ги само до плюскане). Светът се движи към глобализация и ако не е ЕС, ще е нещо друго. И не може в средата на всичко това да си позволим "Булекзит" и да се върнем там, където бяхме преди 30 години. Косурите и позитивите на ЕС достатъчно са обяснявани и с по-горното и аз не искам да кажа, че едва ли не споделям нещо ново, а просто позицията си, че осезаемо про-европейската ориентация на България в момента дава много повече перспективи за всеки (който не е мързелив) тук от колкото, ако си затворим границите и се ориентираме към Евразия и "ценностите и културата там". На този етап просто друго освен ЕС не може да ни "даде повече", а хората, които са против него са главно соц носталгици със сантимент към Русия или такива хванали се на хорото на пропагандата твърдяща, че ЕС иска да унищожи "православните ценности", че е "юдо-масонска организация искаща да установи НСР в Европа" и евентуално "спасение от джендърите и разврата" има само на изток и прочее глупости...
На простия човек няма как да му обясниш големите икономически и социални процеси случващи се на над национално раавнище. На него му дай някаква проста причина защо е беден (просто не обвинявай него, а "джендърите/меките китки/разварата/масоните") и той ще е доволен, защото тази лесна за сдъвкване от простака антилогика (популизъм) доказано работи в полза на анти-западните настроения. Не случайно виждаме толкова големи инвестиции в мрежите от фалшиви новини все с анти-западна конотация. В момента има активна война срещу западния свят и тя е много коварна и опасна!
Последно редактирано от TrollFactory : 06-03-2020 на 09:38
„Не можете на една модерност да й намерите алтернатива чрез друг тип модерност, вие все сте в матрицата. Например на капитализма, ако се опитате да противопоставите някаква нова форма на социализма, та те и двете са продукт на западната цивилизация, те и двете са продукт на индустриалното общество. А младите хора си мислят, че комунизма е създаден от едни, а капитализма от други, а това е така, защото те всъщност не мислят, защото им е отнета тази възможност. Единственото нещо е маймунската им сръчност за работа по циферблата, и това се нарича, че децата учили компетентности. Тоест колкото по-тъпо е поколението, толкова те повече усвояват компетентности, а колкото от тези „компетентности“ те усвояват, толкова по некомпетентни за реалността те всъщност стават.“ ~ политолог Иво Христов
Последно редактирано от defender : 06-02-2020 на 13:59
Например ако приемем, че Русия си беше направила по 5 военни бази в Мексико и Канада. После в Мексико с помощта на Русия става преврат (мейдан) на законния президент и на неговото място се слага друг президент, който изведнъж иска от Русия ядрено оръжие на своя територия (за да го сложи примерно на 500 км от Вашингтон). После този президент почва да разчиства американското население по северната граница на Мексико, наричайки ги сепаратисти.
Тогава САЩ, поради заплаха за националната си сигурност и на статута си на Велика сила (т.е. от велика сила да се превърне в заложник на мексиканския президент пионка и на руското ядрено оръжие в Мексико), навлизат в Мексико. Тогава Русия започва да спонсорира Мексико с пари и оръжие, за да се сражава със САЩ.
Тогава вие на чия страна щяхте да сте - на чия страна мислите, че е справедливостта.
Няколко въпроса:
1. Какво по дяволите прави Русия в Канада и Мексико?
2 . Защо по дяволите Русия иска да даде ядрено оръжие на Мексико, с което провокира националната сигурност на САЩ и ги прави заложник. Поради, което САЩ губи статута си на Велика сила и остава във васално положение и заложник на ядреното руска оръжие чрез проксито Мексико?
Казано по друг начин, ако имате съперник, с който сте сключили договор да не се доближавате в близост един до друг (както НАТО не спази договора и се разшири до границата на Русия), но вашия съперник изведнъж сключва провокативен съюз с вашия комшия и слага оръдие на терасата на вашия съсед, насочено към вашия апартамент. Как бихте се чувствали и бихте ли живели спокойно в този апартамент? Няма ли да се обадите на полицията, която да влезе с взлом в апартамента на ваши комшия, за да му вземе оръдието или ако е невменяем да го изсели оттам? На чия страна е справедливостта?
Последно редактирано от defender : 10-17-2022 на 20:39
НАТО е отбранителен съюз.
Реално Русия е правила опит да разположи ядрено оръжие в близост до САЩ. Става дума за кубинската ядрена криза,но тогава САЩ намериха мирен път и всички бяха доволни.
САЩ не нападнаха Куба, а направиха блокада.
И в наши дни никой не разполага ядрено оръжие до Русия. Русия е против противоракетния щит на НАТО който е заплаха само за ракетите и.
Реално забравяме,че Русия има голяма морска граница и не е трудно да се разположи една подводница с ядрено оръжие която никой няма да знае, че на 20км от руския бряг. И даже всичко ще си е законно. Но Путин така или иначе не е учил международно право и си го нарушава.
Реално тази война вече погуби над 150 000 души които нямаха желание да бъдат в тази братоубийственост.
А аз искам да питам,защо сега никой не напада Русия въпреки,че има повод за война?
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
По-добре е да се живее мирно и тихо. Без военни действия!
Не знам, колко трябва да си сляп за да не видиш кой е световния агресор. То само като чуеш думата "глобализъм" и всичко става ясно коя е държавата-агресор и провокатор с подобни глобалистични мераци.
Русия се стреми към многополюсен свят, където всяка държава и култура има място под слънцето. Към глобализиране на света се стреми САЩ. Еднополюсен свят, с една държава феодал, която определя правилата на играта и живота на останалите държави, а всички други държави са във васално положение. То се подразбира по дефолт, коя е държавата-агресор:
"Адмирал Майкъл М. Гилдей, командир на военноморските операции на САЩ, каза, че САЩ трябва да са готови да влязат във война с Китай за Тайван още тази година"
"Направо да не повярва човек как така Иран се оказа на средата на Америка."
![]()
Последно редактирано от defender : 10-25-2022 на 21:01
https://www.youtube.com/watch?v=4Wixd1C-oIo
Я изгледай тоя клип и се приземи! Прочети и малко коментари да видиш какво мисли руския народ!
В живота си нивга не бях се надявал на толкова мил комплимент:покани ме Дявола — старият Дявол — в дома си на чашка абсент.Свещта очертаваше острия профил със ивица златни лъчи и пускайки кръгчета дим,Мефистофел ме гледаше с влажни очи.Наля от абсента,сърдечно се чукна със мен, и пускайки пушек на синкави ленти, прониза ме с поглед зелен.
Първо тези клипове може да са пропагандни (никак не е трудно да се направи такъв клип), второ това може да не е мнението на целия руски народ.
Трето, аз разбирам руския народ, на никой не му се иска да изостави досегашния си живот и семейство и да ходи на война, нормално е да има голямо недоволство.
Но от изхода на тази война, зависи дали идеологията на глобализма работи или ще отиде на бунището на историята като несъотвестваща с природните закони и с човешката психика - всичко ще се реши от това дали украинците ще направят преврат и ще свалят Зеленски или руснаците ще направят преврат и ще свалят Путин - от това ще се реши войната.
Запада заплашва руснаците със санкции, обедняване и с изолация от западния свят ако не се предадат, а руснаците заплашват Запада и украинците с ядрено оръжие, ако не примат техните условия, като те не искат Русия да се разпадне на републики отслабени и враждуващи една с друга (както е например изкуствено създаваното напрежение между България и Македония, Косово и Сърбия и т.н) , което е целта на Запада - ще видим кой страх е по-доминиращ, дали страха от загуба на материален комфорт, увеселения и удоволствия или страха на украинците и на Запада от ядрено оръжие, страх от загуба на електричество, отопление, газ и т.н.
Освен това, тази война е много странна, ако руснаците водеха войната по всички правила на военното изкуство, те първо с авиация и ракети трябваше да унищожат електрозахранването на градовете в Украйна, да унищожат транспортната инфраструктура, да изравнят големите градове със земята с ракети и авиация и чак тогава да нахлуят в Украйна - но те не го направиха, защо ли? А и то още при спиране на електричеството, стандарта на живот на украинците толкова много щеше да падне, че те сами щяха да свалят Зеленски и неговите нереални амбиции за териториален максимализъм. Зеленски, повече се държи, като брокери-търговец на земя и територии отколкото, като президент, който му пука за живота на народа му (това е може би, защото най-вероятно Зеленски изпълнява интересите на САЩ, затова териториите са му по-важни от живота на народ му, който е пушечно месо, а и дали, точно заради това, американците не сложиха евреин за президент на Украйна?).
Може тази война да е научен експеримент с човешката психика - да се види кой страх е доминиращ в човека и от резултата (дали украинците ще свалят Зеленски или руснаците Путин) ще се реши съдбата на човечеството и каква ще е бъдещата световна система и идеология. Аз залагам, че бъдещето ще бъде многополюсен модел, а еднополюсен модел на глобализма ще се провали.
Последно редактирано от defender : 10-26-2022 на 22:20
Говориш прекалено много и не казваш нищо. Руската армия се бие по остарял начин докато украинската е добре обучена и въоръжена. Морала в руската армия е много нисък докато в украинската е много висок.
Не е важно какво количество оръжие използваш,а до колко е ефективно.
А такива военни стратези като теб добре,че не водят някоя армия. Ако ти водеше руснаците войната вече щеше да е приключила и Москва щеше да посреща украинската армия освободителка.
Последно редактирано от haritov : 10-27-2022 на 05:28
Скоро Путин каза, че руската армия в Украйна дефакто се бие срещу сборна обучена армия от цял свят, въоръжена с най-модерна оръжие. И пак за 6-7 месеца завзеха територия по-голяма от територията на цяла България. За сравнение колко време им трябваше на американската армия в Ирак или Сирия, чиито армии са доста по-зле въоръжени от тази на украинците. В Сирия американците пак ползваха проксито ИДИЛ за да водят войната, сега за тази война с Русия ползват проксито Украйна (нищо чудно да бъдат включени и други източноевропейски държави), а както каза преди няколко години Соломон Паси в бъдеше за война с Китай НАТО щели да ползват проксито Индия - те нищо не крият, всичко ни казват.
Не знам дали ставам за военен стратег, но единствения начин украинската армия да спечели войната е ако самия руски народ не направи преврат срещу Путин и на неговото място сложи про западен президент с либерални ценности - никакъв друг шанс нямат украинците. В противен случай ако руския народ (въпреки санкции на запада и изолацията) продължава да си подкрепя Путин, а в същото време колективния Запад продължава да помпят с оръжие Украйна, това няма да доведе до абдикация на Русия, а по-скоро до ядрен удар.
Така че то ако някой си мисли, че помпането с оръжие на Украйна ще доведе абдикиране на Русия живее в розова илюзия, това най-вероятна се прави с цел розовите ахмаци да си помислят колко лесно ще победят Русия и оттам останалите източноевропейски държави да се включат във войната. Аз ядрена сила да капитулира не съм виждал досега, както вече няколко пъти предупреждават руснаците, ако се стигне да опасност за националната сигурност и териториална цялост на Русия ще последва ядрен удар, като той ще бъде насочен към центровете за вземане на решение (разбирай САЩ).
Последно редактирано от defender : 10-27-2022 на 13:45
"Във Валдайския форум Путин инсценира погребението на либералния Запад. Буквално.
Това не само подчертава геополитическия упадък на този блок, който вече не е в състояние да наложи своя диктат на международната сцена, но също така подчертава неговия морален упадък. Путин ясно отхвърля отклонението от джендър идеологията и нейната пропаганда, която по много начини е склонна към педофилия. Путин показва друг път и даде ясна заявка за бъдещето и приоритетите на Русия.
Обръщам внимание на следните аспекти. Това е многополярността, но преди всичко по отношение на ценностите е тази на християнската вяра."
Владимир Путин: "Опитите на Запада да води всички по един и същ модел са обречени.
Човешкото достойнство е основата, върху която трябва да градим нашето бъдеще.
Традиционните ценности не са фиксиран набор от постулати, във всеки случай те са уникални за всяка нация, не трябва да се налагат, а да се уважават."
Ги Метан - швейцарски обществено-политически анализатор и журналист:
"Войната се превръща в генерализирана, почти световна, която конфронтира две визии за света, диаметрално противоположни - западната глобалистка визия, според която Западът трябва да управлява целия свят, и източната визия, която предполага многополюсен свят със съществуването на всички цивилизации до западната, а не под нейната хегемония".
ПП: Всеки сам си преценя на чия страна е!